Când le-au dat votul consilierilor municipali, în vara lui 2012, cetățenii din Mangalia au sperat că neajunsurile urbei, cel puțin cele stringente, vor deveni istorie. De la debutul mandatului s-au scurs peste trei ani, însă realizările consilierilor nu s-au ridicat nici măcar într-o mică măsură la nivelul așteptărilor. Aleșii nu se întrunesc în comisiile de specialitate conform programului, ci doar atunci când își fac timp, iar prestaţiile lor jalnice se fac remarcate în cadrul ședințelor de îndată, ordinare sau extraordinare, convocate de primar.

Promotii tablouri pecanvas.ro

 

La început, a fost vizibilă o dorință puternică de colaborare și susținere a noului edil, probabil și din cauza scandalurilor avute cu Tusac, fostul primar, celebru pentru că îi tot „dizolva” sau îi ținea în hol, nu în sala de ședințe, așa cum ar fi fost normal. Iar începuturile sunt întotdeauna frumoase și optimiste…

A urmat o perioadă zbuciumată, când opoziția și-a arătat colții, însă nu pentru mult timp. Nu pentru că aleșii și-ar fi pierdut curajul şi nici pentru că ar fi devenit, subit, simţitori la nemulţumirile cetăţenilor, ci pentru că primarul Cristian Radu a adoptat o strategie interesantă. După ce și-a văzut mai multe proiecte respinse, după ce a fost nevoit să-i convoace de mai multe ori pentru aceeași ședință, edilul a dispus ca pe plasma din dotarea sălii de ședință a Primăriei Mangalia să fie înfăţişate consilierilor și, implicit, cetățenilor Mangaliei, tot felul de informaţii care îi vizau direct pe opozanți. S-a făcut referire la contracte, licitaţii, lucrări primite cu dedicaţie şi tot aşa. Metoda nu le-a căzut bine aleșilor care au preferat să redevină docili și întru totul de acord cu proiectele primite în mape, chiar dacă, inițial, aveau multe obiecţii.

Amiciția condiţionată prin acest „şantaj” soft s-a transformat, rapid, în prietenie, astfel că toate proiectele puse pe tapet de Cristian Radu au fost și sunt încă votate de către consilieri, fără o reală ezitare.

De fapt, aproape fiecare şedinţă de Consiliu a devenit un spectacol ridicol, pentru ochii alegătorilor, în care consilierii se mai şi ceartă între ei, pentru ca după dezbateri, pe holuri, să-şi facă invitaţii la un borş de peşte sau o ciorbă de burtă.

 

Aleşii joacă alba-neagra cu proiectele supuse la vot

De-a lungul celor trei ani au existat şi câteva proiecte respinse, iar unul dintre acestea a fost cel prin care cetățenii au posibilitatea să-și închirieze un loc de parcare. Cum, vara, numărul turiștilor ce preferă cazarea la particulari este foarte mare, localnicii duc, zilnic, adevărate lupte pentru parcarea propriilor autoturisme. În plus, vizitatorii, care nu mai clintesc mașinile pe toată perioada sejurului obișnuiesc să blocheze accesul celorlalte autoturisme și de aici certurile și injuriile.

În acelaşi interval, foarte rar au votat consilierii pentru cetățeanul de rând, pentru agentul economic mărunt, ce trăiește din funcționarea unui magazin mic, prin comparaţie cu problemele întreprinzătorilor mari, pentru care se găsește înțelegere în doi timpi şi trei mişcări.

În acest mandat, au existat foarte puține ajutoare de urgență acordate celor aflați la ananghie şi am văzut mult dezinteres pentru cetățenii obișnuiți ce alcătuiesc, de altfel, marea masă a votanților. Am constatat cu stupoare că pentru a-ţi extinde un parter ai nevoie de mai bine de un an până ca aleşii să îţi dea undă verde, dar şi că trebuie să baţi la uşi mai bine de opt luni pentru modernizarea unei mici unităţi comerciale.

Dacă votul pentru Consiliul Local ar fi uninominal, m-aş întreba cum vor da ochii cu cetățenii domnii consilieri, în preajma alegerilor, şi ce cuvinte magice sau alte chestii ademenitoare vor scoate din tolbă pentru a-i convinge pe oameni să-i menţină în forul de conducere?

De fapt, rămâne de văzut cine va mai primi şansa de a ocupa un loc în această structură, mai cu seamă că independenţii care au părăsit taberele PSD şi PRM încă nu au optat pentru o altă formaţiune politică, deşi se aude că unii dau târcoale liberalilor, iar alţii, celor de la UNPR.

 

(Citit de 414 ori, 1 afisari astazi)