Prima şedinţă a Consiliului Local Municipal (CLM) mi-a adus mai multe clarificări în privinţa a ceea ce urmează să fie mandatul lui Decebal Făgădău. Asta pentru că, deşi nu am vrut să devină primar, sunt nevoită să-i acord prezumţia de… bună credinţă şi să observ îndeaproape dacă o confirmă. După ce am cântărit cu grijă cele întâmplate, sunt înclinată să cred că nu.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Ceea ce nu se poate spune despre Făgădău este că ar fi incompetent. E clar că oricare dintre ceilalţi candidaţi ar fi avut dificultăţi în a se adapta hăţişurilor legislaţiei şi reglementărilor, „comitetelor şi comiţiilor” din administraţia locală. După atâţia ani în instituţie, fiind ager la minte, Făgădău mănâncă primărie pe pâine. Asta îi şi permite să învârtă pe degete atât consilierii locali cât şi presa, cu explicaţii foarte elaborate. Îmi vine să cred că şi multe dintre scenariile lui Mazăre au fost fundamentate pe ideile lui D.F..

Gigacaloria – se scumpeşte şi se subvenţionează retroactiv

Cel mai disputat punct al şedinţei de vineri a fost mărirea preţului gigacaloriei începând cu data de 1 iulie, deci retroactiv faţă aprobarea hotărârii. Aici sunt mai multe chestiuni care i-ar putea enerva pe constănţeni. Una este păcăleala: dacă majorarea ar fi fost propusă atunci când necesitatea ei a fost cunoscută, s-ar fi întâmplat în plină campanie de alegeri. Asta ar fi anulat efectul electoral al reducerii de preţ ce i-a făcut pe constănţeni să treacă decent peste iarna 2015 – 2016, după mai multe ierni în care afişarea întreţinerii era momentul şocului lunar, căci oraşul nostru avea cea mai scumpă gigacalorie din ţară.

A doua este aroganţa afişată de noul primar atunci când liberalii i-au reproşat întârzierea: „În primul rând nu-mi place tonul dumneavoastră! (…) Nu-mi puneţi dumneavoastră mie întrebări!”, a ripostat Făgădău, reproşându-le consilierilor ceva de nereproşat: că ei, Consiliul Local Municipal, vechi sau nou, ar fi trebuit să ştie despre aceste modificări de preţuri, când e clar că discuţiile între RADET şi CLM se poartă numai prin structurile executivului care este Primăria.

A treia este soluţia de rezervă oferită de consilierii Partidului Mişcarea Populară (PMP), impresia mea fiind că a fost o scenetă bine pusă la punct, pentru a evidenţia atât „viziunea” PMP, consfinţit ca aliat al PSD pe plan local, cât şi maleabilitatea primarului, care „se lasă convins” spre binele populaţiei să accepte un compromis. Poate, dacă nu aş fi asistat la atâtea alte scenete puse la cale în CLM-ul lui Mazăre, aş fi înghiţit momeala.

Din octombrie 2015 gigacaloria s-a ieftinit pentru populaţie de la 383 lei la 250 lei (de la 459 la 300, sume cu TVA), diferenţa fiind subvenţionată de municipalitate. În şedinţa de vineri s-a discutat despre scumpirea gigacaloriei de la 411 (cu TVA) la 430 lei. Iar consilierii PMP au propus subvenţionarea ACESTEI DIFERENŢE, de circa 19 lei (430 minus 411) pe gigacalorie, pentru lunile de vară, urmând să mai discute la sfârşitul sezonului estival pentru o eventuală subvenţionare a gigacaloriei pe timp de iarnă.

Scumpirea intervine imediat după alegeri, în condiţiile în care ar fi trebuit stabilită înainte de alegeri, având în vedere că avizul ANRSC[i] pentru mărirea preţului a fost emis la 22 aprilie 2016. Deci păcăleală în toată regula! De aplaudat faptul că liberalii s-au abţinut la acest vot, iar independentul a votat împotrivă, fiind taxaţi de preşedintele de şedinţă (să audă proştii) că „nu sunt de acord cu subvenţionarea gigacaloriei”!!!

Alianţa PSD – PMP consacrată şi în sală, şi pe hol
DSC03642

Consultare între primar, directorul RADET şi vicele de la judeţ

Consilierii PSD şi PMP s-au poziţionat, strategic, ca să-i vadă primarul în stânga sălii, în timp ce pe liberali îi vede când se uită spre dreapta. Iar cu şeful „popularilor”, Claudiu Palaz, negociază pe hol, în pauzele pentru consultări.

Am remarcat veselia lui Făgădău atunci când pesediştii şi pemepiştii s-au aliat ca să aibă doar ei membri în comisia CLM pentru vânzarea spaţiilor comerciale şi de prestări servicii, după ce în celelalte comisii primiseră şi liberali. De ce tocmai această comisie a fost vizată probabil că vom vedea la momentul potrivit. Până atunci consemnez şi declaraţia primarului: „nu a fost nicio directivă pe linie de partid”.

Alianţa PSD – PMP s-a distrat şi eliminându-l pe consilierul independent Andrei Popescu dintr-o comisie în care îl propuseseră liberalii (săracul de el, regulamentul îi interzice să se autopropună şi era foarte trist), dar nu am vreun regret, căci voturile sale cumva haotice şi costumul de seară, cu pantaloni cu vipuşcă, în care s-a prezentat la şedinţă îmi arată că vom mai avea parte de momente „vesele” cu acest protagonist.

Un alt punct de pe ordinea de zi a fost transferarea fântânilor în administrarea regiei judeţene de apă (RAJA). Fiind operată în ultima zi a lunii iulie şi urmând mai multe formalităţi enumerate de primar, e de presupus că nu vom vedea apa ţâşnind în acest sezon. Încă o dovadă de competenţă administrativă postelectorală…

1,3 milioane euro din banii noştri pentru NU UNUL, CI DOUĂ cluburi de handbal

Şase milioane de lei din bugetul local s-au dus către handbal. Adică 60 de miliarde lei vechi. Adică peste 1,3 milioane de euro. Şi nu către una, ci către două echipe: Handbal Club Dobrogea Sud (4.400.000 lei) şi Handbal Club Farul Constanţa (1.600.000 lei), aflate în prima, respectiv a doua divizie.

Tot consilierii PMP au pozat în salvatori, reducând suma, de la 7.600.000 lei, cât era prevăzut iniţial. Liberalii calculaseră ce însemna această alocare bugetară în salarii şi rezultaseră retribuţii de circa 9000 de lei pe lună.

Suma a fost redusă „din oficiu” de la primul club, cel aflat în Liga Naţională, indiciu că am asistat la o altă „scenetă”, menită să abată atenţia de la faptul că primăria dă o căruţă de bani unui singur sport, cu toate că nu a făcut nicio dezbatere publică pentru a afla ce vor constănţenii să finanţeze din banii lor. (Primarul a promis dezbatere atunci când l-am întrebat explicit.)

A mai apărut în peisaj, pusă cu mâna, ca să zic aşa, Elena Frâncu, fosta campioană mondială, cu un discurs care s-a vrut emoţionant, dar a fost cam incoerent (insuficient exersat şi regizat?), despre importanţa finanţării sportului şi despre cât de mult ne invidiază alte ţări pentru performanţele noastre. A contribuit la diminuarea „şocului handbalistic” şi un alt proiect de hotărâre pentru premierea sportivilor şi antrenorilor cu performanţe. Corect, de altfel, dar plasat pe această ordine de zi pentru a justifica, prin contaminare, şi imensa alocare bugetară pentru handbal.

Constănţenii trebuie să-şi ia spaţiile verzi în propriile mâini

Veşti despre registrul spaţiilor verzi am primit de la Decebal Făgădău în conferinţa de presă. După un ping-pong între instituţii cu documentaţia, care a fost refăcută de câteva ori pentru a corespunde noilor reglementări, se poate intra în linie dreaptă, dar formalităţile sunt de durată. Ceea ce trebuie precizat este că în registru vor intra doar spaţiile verzi ce aparţin municipalităţii, deci orice spaţiu verde care aparţine investitorilor privaţi va fi încă în pericol de a fi acoperit de construcţii dacă locatarii din zonele respective nu ripostează cu destulă vehemenţă şi cu argumente imbatabile în cadrul dezbaterilor publice.

Primarul Decebal Făgădău spune că există două soluţii: ori Consiliul Local Municipal să voteze împotriva planurilor urbanistice zonale, atunci când ele ajung pe ordinea de zi, ori iniţiativele să nu ajungă în CLM, fiind respinse după dezbaterile publice. Cum nimeni nu poate paria pe voturile consilierilor, a doua soluţie este de preferat.

Peste îngrădirea unei porţiuni din parcul Tăbăcărie şi distrugerea spaţiului verde dintre garduri Făgădău a trecut respingând problema dintr-o fluturare de mână. El spune că vrea să scoată lumea în parc (de parcă lumea nu iese sau nu ar ieşi dacă ar avea şi în ce parcuri să iasă…) şi salută iniţiativele ce-i realizează acest obiectiv straniu. Cât despre petiţia depusă la Primărie, care prezintă toate dezavantajele şi neplăcerile provocate de asemenea iniţiative, n-a citit-o, dar a promis că vom vedea răspunsul, în termenul legal de 30 de zile, pe site-ul nou al Primăriei. Pe care, apropo, îl putem admira de astăzi, iar administraţia aşteaptă sesizări şi sugestii în privinţa lui la adresa de mail informatizare@primaria-constanta.ro. Asta ca să închei cu un lucru bun şi cu speranţă…

 

[i] Autoritatea naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice

(Citit de 1.346 ori, 1 afisari astazi)