„Calul troian paște iarbă în parcul Tabacărie” este titlul acţiunii de protest care va avea loc sâmbătă, între 18 şi 19.30, împotriva îngrădirii unei porţiuni din parc şi transformării ei în loc de socializare cu diverse prilejuri. Paradoxal, cei care au pus la cale „Cercul verde”, cu ajutorul Primăriei Constanţa, sunt reprezentanţi ai unei organizaţii neguvernamentale apropiate de administraţia locală.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Se vede că adevăraţii „oengişti” nu văd cu ochi buni transformarea în altceva a încă unei bucăţi din micşoratul parc Tăbăcărie şi privesc problema pe termen lung, considerând că este ca un cal troian. Pentru cei ce nu cunosc mitologia, calul troian era un „dar” otrăvit pe care aheii l-au făcut troienilor prefăcându-se că renunţă să le mai cucerească cetatea. În calul de lemn imens, primit, cu naivitate, de troieni în interiorul zidurilor, erau ascunşi războinici ahei (greci), care au ieşit din burta calului în timpul nopţii şi au deschis porţile pentru restul oştirii. De aici şi zicala „Teme-te de greci chiar şi atunci când îţi fac daruri!”, lesne aplicabilă la tradiţiile administraţiei locale constănţene.

Locul de întâlnire a protestatarilor este în Parcul Tăbăcărie, zona „tunelului mic” situată la nord de Țara Piticilor. Protestul vizează:

„1. atribuirea de către primărie a unei mari suprafețe din Parcul Tăbăcărie unor ONG-uri (agreate de primărie) pentru crearea unor așa-zise „evenimente” pe toată perioada verii 2. planul de transformare a Parcului Tăbăcărie într-un parc de distracție, 3. neefectuarea până la această dată a Registrului spațiilor verzi la nivelul Municipiului Constanța.

MOTIVUL PROTESTULUI: Această porțiune din parc a fost deja împrejmuită cu garduri şi invadată de corturi, mese, scaune, hamace, aparatură audio-video.

Precizare: aceleiași asociații, respectiv aceluiași ong-ist, Victor Maxim, sprijin de nădejde al primarului în campania electorală, primăria i-a mai pus anterior la dispoziție o mare bucată din acest parc – cca 4.500 mp – din zona Complexului Muzeal de Știinte ale Naturii (Delfinariu) pentru a-şi derula proiectele, dar se pare că nu e de ajuns.

Acesta este primul pas pentru transformarea singurului parc important din Constanţa într-un bâlci, în care să răsară ulterior alte terase, gherete, tonete, tiribombe etc. Este un cadou otrăvit pe care ni-l oferă primăria, un „cal troian” care a intrat parșiv să pască iarba din parc.

Parcul Tăbăcărie, mai exact ce a mai rămas din el neciuntit de interesele comerciale, este şi trebuie să rămână o oază de liniște într-un oraș tumultuos, o insulă de verdeață într-o mare de betoane. Nu vom accepta transformarea lui în parc de distracții, în cinematograf, în talcioc, în târg sau în loc pentru concerte!

Este irațional să transformi o oază de verdeață în grădină de vară, câtă vreme în același parc, la 200-300 de metri, există o grădină de vară lăsată în paragină de autoritățile locale, care ar putea fi folosită pentru proiecții video, concerte, spectacole, câtă vreme în același parc a fost ridicat un imens CityPark Mall cu multe săli de cinema, cu spații largi care pot fi puse la dispoziție pentru diverse evenimente. Chiar acesta a fost ideea edificării acestui mall: ca un centru comercial, cultural, de socializare.

Suntem convinși că vor exista persoane încântate de evenimentele organizate de ONG-iştii primăriei în parc, care DSC03472vor fi seduse de ideea de a se tolăni „gratuit” în hamacele lui Victor Maxim, dar aceștia trebuie să înțeleagă ca ei au unde să vizioneze filme, au unde să meargă la concerte, să se dea în tiribombe, să se plimbe cu titicarul, nimic nu-i împiedică să vină cu hamacul propriu şi să se relaxeze în parc. Noi, ceilalți, care ne dorim un parc liniștit, îngrijit, neîngrădit, fără corturi, fără construcții, cât mai aproape de natură, nu mai avem unde merge pentru a ne recrea! Parcul ne aparține tuturor, nu aparține nici primarului, nici prietenilor săi ong-işti. Și, până la urmă, ok, organizezi un eveniment de o zi, două, dar musafirul care vine mai și pleacă. Musafirul ăsta ong-ist însă a venit cu tot cu mobilă și nu se mai dă dus… Vrei – nu vrei, dacă te vei plimba vara asta prin Parcul Tabacăriei vei fi nevoit să-i vezi catrafusele înșirate cu prost-gust prin copaci și pe iarbă, să dai cu nasul în gardul pe care l-a „plantat” în parc și să participi pasiv, fără să îți dorești neapărat, la „extraordinarele” evenimente organizate de minunatul și mult-zâmbitorul ong-ist.

Se va semna si o petiție in sensul celor expuse mai sus, care va fi transmisă direct primarului în audiență.

Vă invităm așadar pe cei care gândiți și simțiți ca noi, să ne fiți alături în această acțiune civică.

Putem lega unele contacte, ne putem cunoaște între noi, putem planifica viitoare acțiuni de salvare a spațiilor verzi și de oprire a betonării Constanței”.

Iniţiatorul protestului este avocatul Stelian-Cristian Ion, cunoscut pentru implicarea sa cu succes în procese care contestă autorizaţiile date de administraţia locală pentru construirea unor clădiri pe terenuri care acum sunt spaţii verzi.

(Citit de 2.362 ori, 1 afisari astazi)