Semnele campaniei electorale s-au văzut ieri în şedinţa Consiliului Local Municipal Constanţa (CLM) pentru că a fost una cu scandal. Mai precis, primarul PSD Decebal Făgădău şi-a propus şi a reuşit ca, pe toată durata întâlnirii lunare, să-i certe pe consilierii liberali, ca un profesor prost dispus pe nişte elevi ce nu sunt atât de neastâmpăraţi cum ar putea fi. Desigur, săpuneala a continuat şi la „şedinţa cu părinţii” de după, adică la conferinţa de presă prin intermediul căreia primarul şi-a transmis supărările către electorat.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Porunca a treia: să nu iei numele Domnului Dumnezeului tău în deşert!

Culmea agresivităţii verbale a fost înregistrată la discuţia pe marginea proiectului privitor la darea unui teren în folosinţă gratuită Arhiepiscopiei Tomisului, pentru construcţia unei capele, deja începută, dar fără autorizaţii.

Proiectul a mai fost respins o dată, sub altă formă, dar primarul a insistat să-l impună. Când liberalii s-au opus din nou, cu succes, mai cerând şi o situaţie cu toate bisericile care nu au autorizaţii de construcţie sau autorizaţii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă („ca să nu fim noi acuzaţi dacă se întâmplă vreun accident” – consilierul PNL Romeo Rezeanu), Făgădău a izbucnit: „Nu vă acuză nimeni de altceva decât de o opoziţie stupidă la ceva care credeam că a dispărut odată cu revoluţia!”. Dacă nu aţi înţeles, traducerea mea este următoarea: Liberalii sunt nişte comunişti atei, care sunt împotriva bisericii. Şi stupizi, pe deasupra. Primarul a fost secondat cu brio de preşedintele de şedinţă, consilierul PSD Marioara Cojoc, care a stârnit rumoare cu două replici spuse la microfon: „Suntem un oraş de atei” şi „Dumnezeu a fost pus la punct”.

Indignările astea dau foarte bine la alegători, aşa că nu văd de ce primarul i-a acuzat pe liberali că iau hotărâri sub influenţa proximei campanii electorale. De fapt, este exact invers, căci opoziţia la construcţia unei biserici pare chiar stupidă pentru nişte politicieni, în contextul apropierii alegerilor.

Celelalte neîmpliniri ale primarului şi consilierilor PSD sunt proiectele respinse pentru preluarea în administrarea CLM a stadionului Farul, aflat în paragină, a stadionului de rugby de pe Badea Cârţan şi a unei părţi din Palatul Copiilor. Fiind proiecte care privesc patrimoniul municipiului (ca şi cel privitor la terenul pentru biserică), ele au nevoie de două treimi din voturi, deci opoziţia liberalilor a contat, chiar dacă PSD are majoritatea în consiliu.

20161031_130458

Suporterii Farului au participat la şedinţă

Liberalii motivaseră înaintea şedinţei, într-o conferinţă de presă, de ce nu doresc să voteze aceste proiecte. Ei au explicat şi suporterilor farişti prezenţi în număr mare în sală că preluarea stadionului nu este rezolvarea problemei echipei lor favorite, ci ar putea fi ştergerea cu buretele a responsabilităţilor celor care l-au avut în administrare şi l-au lăsat să se ruineze. În privinţa Palatului Copiilor, se pare că există acolo nişte interese imobiliare neclare, aşa că trecerea în administrarea Primăriei nu este soluţia cea mai nimerită.

Cu privire la această ultimă situaţie, Făgădău a emis, în faţa camerelor de filmat, cea mai sforăitor – patetică frază de campanie pe care am auzit-o din gura lui până acum: „PNL consideră că nu este potrivit să investească în viitorul copiilor noştri!”. Ei, da! O capodoperă!

Hotărâri importante pentru constănţeni

O hotărâre importantă votată în unanimitate a fost cea pentru aprobarea subvenţiei de 15 milioane de euro, de la bugetul local, pentru întreg sezonul rece, care permite menţinerea preţului suportabil de 250 lei pe gigacalorie, în condiţiile neidentificării unei soluţii de schimbare a sistemului sau de scădere a costurilor.

De asemenea a fost votată contractarea unui împrumut de până în 25 milioane de euro pentru investiţii într-un sistem modern de transport în comun.

O veste bună este aprobarea iniţierii demersurilor de actualizare a Planului Urbanistic General (PUG) – ce datează din 1999 şi a tot fost prelungit artificial din 2009, când a expirat –, un PUG care să nu mai permită aberaţiile întâmplate în oraş în ultimii ani. Dar trebuie spus că această hotărâre a mai fost luată de multe ori şi nimic nu s-a concretizat. Deci nu avem nicio garanţie că de astă dată se va întâmpla altfel.

Pumnul în gură

20161031_130604

Avocatul Stelian Cristian Ion (în stânga)

Dintre cei şase cetăţeni care s-au înscris la cuvânt, doi nu au fost lăsaţi să vorbească în şedinţa publică de ieri. Dacă la primele şedinţe în care a fost permis genul acesta de comunicare nu s-a supus la vot, iar la cea din septembrie a fost un vot formal, pentru, acum consilierii PSD s-au prins că pot să voteze şi împotrivă, blocându-i pe avocatul Stelian Cristian Ion – cel ce tocmai a câştigat un proces de interzicere a construcţiei plănuite pe un spaţiu verde din oraş şi este preşedintele filialei Uniunii Salvaţi România (USR) din Constanţa – şi pe Nicolae Munteanu de la Asociaţia „Mare Nostrum”.

S-a spus că Stelian Cristian Ion este acum politician şi nu trebuie lăsat să-şi facă publicitate electorală în CLM. Dar în privinţa lui Munteanu nu a fost dată vreo explicaţie. Întrebat despre motivele pentru care i s-a interzis să vorbească, el a răspuns: „Pentru că mă cunosc de multă vreme şi nu cânt pe aceeaşi melodie pe care cântă ei”.

Există numai două variante: ori, într-adevăr, consilierii PSD au vrut să „pună pumnul în gură” unor cetăţeni, ori s-au distrat suspendând aleatoriu libertatea de exprimare. Ambele variante sunt sinistre şi inacceptabile, aşa că ar fi bine ca avocatul Ion să se ţină de cuvânt şi să facă demersurile legale pentru a schimba această practică abuzivă:

„Este un abuz incalificabil, o încălcare a dreptului cetăţenilor de participare la procesul decizional, consfinţit de legea 52 din 2003, pot indica şi articolul încălcat astăzi, articolul 8[i], care dă dreptul la cuvânt, şi cred că voi contesta în instanţă. Dincolo de lege, e un principiu de bază al democraţiei care spune că trebuie să laşi cetăţenii să-şi exprime opiniile. Convenabil sau nu, oamenii trebuie să aibă această posibilitate. Invitaţia primarului adresată cetăţenilor Constanţei de a participa la şedinţe mi se pare o invitaţie nesinceră câtă vreme atunci când participăm nu suntem lăsaţi să vorbim.”

 

[i] Legea 53/2003, Art. 8: Persoana care prezideaza sedinta publica ofera invitatilor si persoanelor care participa din proprie initiativa posibilitatea de a se exprima cu privire la problemele aflate pe ordinea de zi.

 

(Citit de 724 ori, 1 afisari astazi)