Filiala Constanţa a Uniunii Artiştilor Plastici din România expune, din această săptămână până în 20 iulie, la Casa de cultură „Friedrich Schiller”[i] din capitală.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Expoziţia intitulată Amprente Plastice Dobrogene a fost vernisată de criticul de artă Marius Tiţa şi a fost DSCF0038foarte bine primită de publicul bucureştean. Ea cuprinde lucrări realizate în natură, cu ocazia  taberelor de creaţie din Delta Dunării, Ostrov şi Balcic, precum şi opere figurative sau abstracte realizate în ateliere.

„Cum este să fii pictor la malul mării, acolo unde tonurile de albastru sunt cele mai inventive din lume, unde orizontul se află chiar la picioarele tale, separând aurul solar de smaraldul adâncului, totul într-un abur nisipiu şi ud? Deşi nu ai crede, acolo se termină Pământul 05_07_Expozitie de pictura- afis final (2)şi începe plutirea imaterială, ritmurile se rup iar vibraţiile se transformă. Trăitorii acestei lumi ideale sunt artiştii de la malul mării, cei cărora, totuşi, nimic din ce este omenesc nu le este străin. Doar că ei sunt în stare să vadă toate aceste minunăţii şi să le pună în creaţia lor prin care recreează lumea, pentru noi, privitorii îndrăgostiţi de această artă”, sunt cuvintele criticului Marius Tiţa în faţa selecţiei de tablouri în care „nu e nimic care să şocheze, nimic care să dorească să se impună cu agresivitate, nimic ostentativ”.

Artiştii, cunoscuţi publicului constănţean, care expun în aceste zile la Casa Schiller sunt Eugenia Leca Botezatu, Cătălin Botezatu, Aurelian Broască, Nicolae Morărescu, Alexandra Bădilă, Doina Misian, Niţă Manolescu, Iolanda Manolescu, Florin Ferendino, Loreta Băluţă Lorincz, Adrian Chilipirea, Iulia Balica, Ignat Stefanov, Constanţa Petrescu Dănilă, Filiz Velula, Constantin Grigoruţă, Laura Nistorescu Seniuc, Lelia Rus Pârvan, ei formând de ani buni de zile un grup omogen şi prolific.

 

 

[i] Johann Christoph Friedrich von Schiller (1759 – 1805) a fost un poet și dramaturg romantic german. Printre multe alte opere, el a scris poezia Zur Freude („Către bucurie”), care este finalul Simfoniei a IX-a de Beethoven, acum imnul Uniunii Europene.

(Citit de 753 ori, 1 afisari astazi)