DSC03506

La protest s-au alăturat şi cei care veniseră în parc să se relaxeze

Promotii tablouri pecanvas.ro

Cel puţin în ceea ce priveşte atitudinea autorităţilor locale faţă de protestele constănţenilor, nimic nu s-a schimbat, lecţia lui Mazăre a fost integrată corect. Câinii latră, caravana trece, doar că ea e condusă de ceva vreme de alt „beduin”, din acelaşi trib.

Sâmbătă, când am intrat în Tăbăcărie pentru a participa la mitingul de protest, nu am văzut din prima ţigănia lui Maxim (nu reţinusem exact amplasamentul şi nici nu e parcul meu de plimbare, ca să-l ştiu pe de rost) şi m-am gândit, plăcut surprinsă, „hai, că se poate…”. M-am trezit repejor, grădina… antropologică era pe poziţii, iar „exponatele” nu s-au deranjat deloc din hamace şi şezlonguri pe tot timpul protestului, păzite de numeroşi agenţi de la Conpress care probabil nu au altă treabă de făcut pe banii contribuabililor.

DSC03491

Consfătuire a angajaţilor de la Conpress

Bine, oamenii, beneficiarii hamacelor şi şezlongurilor gratis, nu sunt de condamnat decât pentru puţinul simţ civic, pentru faptul că nu reuşesc să vadă dincolo de acest cadou otrăvit şi de confortul personal. Pe lângă asta, trebuie să mai remarc un nou (pentru mine) tip de mentalitate păguboasă constănţeană. Un domn biciclist de  45 – 50 de ani a oprit în dreptul manifestanţilor şi le-a cerut socoteală. „Dar când au construit hotelul Zodiac de ce nu aţi protestat? Dar când au construit mall-ul de ce nu aţi protestat? Dar când au extins mall-ul de ce nu aţi protestat?”, zicea nenea cu un picior pe asfalt şi unul pe pedală. Cu toate că i s-a răspuns „ba am protestat, şi care-i morala?”, a plecat mai departe cu aerul acela de „le-am zis-o”. Ce uşor îşi liniştesc unii conştiinţa!

Au mai fost vreo două încercări de a provoca scandal, una din partea unui tânăr, luat de-o parte de jandarmi, alta din partea unui vârstnic alcoolizat, pus la punct de câteva doamne care îl cunoşteau de „securist”.

DSC03512

Avocatul Stelian Ion: „Nu avem nevoie să ne înveţe Primăria cum să ne petrecem timpul liber!”

Bref, în timpul mitingului de protest împotriva îngrădirii unei zone din parcul Tăbăcărie şi tranformării ei într-un loc pentru desfăşurarea de evenimente pe toată durata verii, au fost strânse 156 de semnături pe petiţia adresată primarului Decebal Făgădău. O să spuneţi că sunt puţine, dar, în contextul mentalităţilor expuse mai sus şi al civismului scăzut în comunitatea noastră, sunt destul de multe.

Cu această ocazie, s-au separat şi apele întrucâtva, devenind evident că avem la Constanţa oengişti şi… oengişti. Unii care încearcă să protejeze spaţiile verzi şi protestează împotriva tentativelor administraţiei locale de a continua politica de betonificare, alţii care fraternizează cu aceeaşi administraţie, încercând, sub oblăduirea acesteia, în schimbul serviciilor aduse, să se facă jupâni pe anumite zone şi în anumite activităţi.

De fapt, aşa cum observa avocatul Stelian Ion, liderul protestului, acest oengist Victor Maxim ne învaţă, de parcă am avea nevoie, cum trebuie să ne petrecem timpul liber. Zona deja a început să se degradeze, iarba s-a îngălbenit fiind tot timpul călcată în picioare de o sumedenie de oameni, iar peisajul cu oameni relaxându-se în spatele unor gratii este de-a dreptul sinistru şi aminteşte de o grădină zoologică pe invers.

DSC03481

După cum se vede, spaţiul verde nu mai e verde…

Pe lângă protestul împotriva situaţiei speciale din Parcul Tăbăcărie, care ar putea premerge confiscarea încă unei bucăţi de parc, manifestaţia de sâmbătă s-a referit şi la un aspect general, şi anume lipsa registrului spaţiilor verzi ale Constanţei, promis de primarul Făgădău de pe când era interimar. Se vede că de la vorbă la faptă e cale lungă (ca şi în cazul amenajării bulevardului Tomis), iar pentru asta municipalitatea ar putea fi şi amendată, conform legii, deoarece registrul cu pricina este obligatoriu. Din ce bani va fi plătită amenda? Din banii noştri, fireşte, din banii constribuabililor. Interesul este foarte mare pentru temporizarea acestui demers, ca şi în cazul planului urbanistic general (PUG), pentru că, odată desemnate spaţiile verzi, construcţia pe acele terenuri va fi imposibilă sau mult îngreunată.

Ca o exemplificare a celor de mai sus, spaţiile verzi din preajma străzii Suceava sunt luate în vizor în aceste zile, constănţenii fiind invitaţi să participe la dezbaterea publică din 15 iulie, formalitate obligatorie în procesul de autorizare pentru orice construcţii.

Revenind la atitudinea autorităţilor locale, organizatorii mitingului de protest din parcul Tăbăcărie au fost întrebaţi ce vor face dacă demersurile lor nu vor avea succes. Mi-a plăcut răspunsul: „Ce să facem? Vom continua!”

Aveţi mai jos FORMULARUL PETIȚIEI pe care îl puteţi completa și trimite către primărie fie prin poștă, la adresa din Constanța, bd. Tomis nr. 51, fie prin email, la adresa primarie@primaria-constanta.ro.

(Citit de 647 ori, 1 afisari astazi)