Joi, în staţiunea Venus, conducerea Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a organizat Bursa de Turism, eveniment tradiţional, în cadrul căruia a fost evaluat sezonul estival 2015. Tot în acest cadru, hotelierii au prezentat câteva măsuri pentru sezonul estival viitor.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Preşedintele FPTR, Mohammad Murat, s-a declarat mulţumit de actualul sezon, remarcându-se o creştere a cazărilor de 15 – 20% în sudul litoralului, dar şi în celelalte zone.

De altfel, relansarea turismului litoralului sudic a fost un subiect îndelung discutat, staţiunile reuşind să strângă un număr impresionant de turişti, cel mai mare din ultimii 8 ani. „Pentru 2016, nu vom modifica tarifele, urmând ca în perioada aprilie – mai să lansăm oferte cu 30 bursa turismpână la 50% reducere. De asemenea, anul viitor, se vor acorda 6.000 de vouchere de vacanţă, urmând ca noi, hotelierii, să plătim statului un procent de 16%, ceea ce va conduce la petrecerea concediilor în ţară, nu în străinătate”, a spus, optimist, Murad.

Potrivit vicepreşedintelui federaţiei, Nicu Moroianu activitatea turistică profitabilă din sud s-a datorat investiţiilor mari care au fost făcute. Venus este una dintre zonele unde s-au cheltuit zeci de milioane de euro pentru reabilitarea şi reintroducerea în circuitul turistic a multor hoteluri părăsite de ani buni. Staţiunea s-a putut lăuda în sezonul 2015 cu mai multe hoteluri de patru şi cinci stele, care au ridicat nivelul turistic al zonei, şi, implicit, cu un  număr foarte mare de vizitatori. La polul opus, se află zona Neptun – Olimp care şi-a pierdut din farmecul şi strălucirea de odinioară.

La rândul său, preşedintele ANAT, Aurelian Marin a pus sezonul profitabil pe seama investiţiilor, a TVA-ului scăzut, de 9%, dar şi a introducerii în multe unităţi de cazare a sistemului all inclusive.

Patronatele au mai anunţat că în această vară au lucrat în turism 4500 de persoane din Mangalia şi alte 1500 din ţară.

 

Prezent la bursă şi apostrofat în privinţa curăţeniei şi a spaţiilor verzi netunse, primarul Mangaliei, Cristian Radu, a venit cu lecţiile făcute, prezentând o situaţie a încasărilor bugetului local, dar şi a pierderilor care blochează lucrările de investiţii. Astfel, potrivit spuselor sale, pentru cele 106 hoteluri ce însumează 17.785 de camere, se plăteşte un impozit total de 627.000 de euro. Din taxele speciale primăria încasează 44.000 de euro (taxa de promovare), 30.000 de euro (taxa de linişte), 92.000 de euro (taxa verde) .

DSC00712

Hotelul Panoramic părăsit

„Există zeci de contracte de asociere, închiriere sau concesiune care sunt păguboase, pe zeci de hectare, aducând la buget doar 137.000 de euro. Suprafeţele stabilite în vederea impozitării sunt mult sub preţurile pieţei, unele chiar ridicole. De exemplu, hotelul Callatis din Neptun achită, anual, pentru cele 90 de camere un impozit de 3300 de lei. Din toate aceste contracte păguboase, bugetul local pierde în fiecare an 20 de milioane de euro. De aceea, nu dispunem de zecile de milioane de euro necesare reabilitării iluminatului şi asfaltărilor, însă, când se va deschide noua axă, vom accesa fonduri europene”, a spus primarul Cristian Radu. El a recunoscut că la capitolul curăţenie staţiunile au scârţâit, dar a precizat, previzibil, că de vină nu sunt autorităţile, ci turiştii, dar şi agenţii economici care au dus în Pădurea Comorova cantităţi mari de gunoaie, cărate apoi de acolo cu zeci de maşini.

Conducerea Federaţiei a cerut de la autorităţi un dialog mai constructiv, modernizarea infrastructurii învechite, o promovare mai agresivă, dar şi tragerea la răspundere de urgenţă a celor care nu achită taxele la timp ori a celor care au lăsat în paragină zeci de hoteluri.

Nu în ultimul rând, printre aspectele semnalate de FPTR s-au mai aflat existenţa a numeroase tarabe şi chioşcuri în vecinătatea unităţilor de cazare şi alimentaţie publică, lipsa personalului calificat şi numărul redus de investiţii în domeniul agrementului.

(Citit de 113 ori, 1 afisari astazi)