Cu sau fără plaje europene, nesimţirea a rămas aceeaşi pe litoralul românesc. Turist, patron, operator de plaje, toţi contribuie din plin la munţii de gunoaie care se colectează în fiecare vară de la malul mării.
Potrivit Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, de la începutul anului şi până în prezent au fost colectate aproape 20.000 de tone de deşeuri de pe întreg litoralul românesc, din care 90% sunt alge, şi au fost aplicate operatorilor de plajă amenzi în valoare de zeci de mii de lei pentru nerespectarea obligaţiilor contractuale. „Până la deschiderea sezonului estival, A.B.A. Dobrogea – Litoral a adunat de pe sectoarele de plajă 2.799 de tone de deşeuri constând în alge, depozite de scoică şi corpuri străine (lemn, sticlă, plastic, etc), cantitate care a fost transportată în depozitul ecologic de la Costineşti. (…) De la data de 12 mai 2016 şi până în prezent s-a mai colectat o cantitate de 16.863 de tone de alge, astfel că, de la începutul anului şi până în prezent, s-au strâns aproximativ 19.662 de tone de deşeuri”, a precizat ABADL.
Cafele şi… sancţiuni la nisip
În ceea ce priveşte braţul lung al legii, „în perioada 27.06 – 13.07.2016, inspectorii au efectuat 209 controale și au aplicat 25 de sancţiuni contravenţionale, dintre care două avertismente şi 23 amenzi în valoare de 71.000 de lei. Menţionăm că rolul Inspecţiei din cadrul A.B.A. Dobrogea – Litoral este de îndrumare şi control, şi nu de aplicare a unor măsuri coercitive, astfel că, în urma inspectării sectoarelor de plajă, se dau măsuri de remediere a deficienţelor constatate (igienizare defectuoasă, dezafectare, diminuarea suprafeţelor pe care sunt amplasate construcţiile care depăşesc dimensiunile prevazute în PUZ etc), iar dacă acestea nu sunt duse la îndeplinire operatorul de plajă este sancţionat”, a precizat administraţia.
Dintre toţi patronii de plaje, cel mai şmecher a fost unul din Năvodari. „O situaţie deosebită cu care s-au confruntat inspectoriii A.B.A. Dobrogea – Litoral a fost dezafectarea defectuoasă a obiectivelor de pe sectorul de plajă Năvodari II (care cuprinde 54 de subsectoare), unde contractul de plajă a expirat, iar agentul economic ar fi trebuit sa predea plaja administratorului în condiţiile prevăzute în contract. Pentru nerespectarea măsurilor privind dezafectarea construcţiilor de pe plajă, A.B.A. Dobrogea – Litoral a aplicat operatorului de plajă o amenda în valoare de 5.000 de lei. Menţionăm că, în urma dezafectării construcţiilor de pe sectorul Năvodari II, s-au generat aproximativ 600 de tone de deşeuri”, a precizat ABADL.
În acest sezon estival peste 320 de agenţi economici au concesionat sectoare de plaje pe litoralul românesc.
foto: www.reporterntv.ro
Nici un comentariu