Şeful Serviciului Salvamar din sudul litoralului, George Lipoveanu: „Cerem reînfiinţarea Poliţiei Plajei pentru a scădea numărul cazurilor de înec!”

Promotii tablouri pecanvas.ro

Vară neagră pentru salvamarii de pe litoralul românesc. Potrivit bilanţului realizat de coordonatorul Serviciului de Salvamar din sud, George Lipoveanu, pe întreg litoralul au murit înecate 53 de persoane. Şi în zona sa de competenţă au existat numeroase cazuri de înec, mult mai multe decât verile trecute.

„De la Costineşti până la Neptun s-au înregistrat aproximativ 20 de decese, multe petrecându-se noaptea ori în zonele nesupravegheate de noi. Au existat furtuni puternice care numai în sud au ţinut arborat steagul roşu 15 zile, iar la Costineşti 36 de zile. Am salvat de la înec sute de turişti, am căutat şi găsit peste 50 de copii pierduţi şi am predat serviciului de ambulanţă alte câteva sute de persoane care fie au suferit accidentări (fracturi, dislocări de umeri etc.), fie li s-a făcut rău din cauza caniculei.

Pentru bunul mers al intervenţiilor, am avut la dispoziţie şase ambarcaţiuni rapide, 16 caiace, 12 ambarcaţiuni cu vele şi rame, balize, panouri de atenţionare etc.

Din păcate, ne-am confruntat cu lipsa de bun simţ şi inconştienţa turiştilor care nu ţineau cont de atenţionări şi se aruncau în valuri când curenţii erau foarte puternici.

O altă cauză de înec au reprezentat-o gropile adânci formate de curenţi, în care s-au scufundat cei care s-au avântat în apa agitată.

Solicităm parlamentarilor reintroducerea Poliţiei plajei care ne-ar ajuta să-i punem la punct pe turiştii ce nu ascultă, dar şi pe hoţii care sustrag diverse bunuri. Dacă puteţi crede, un turist a încercat să fure o baliză pentru a o păstra ca amintire de la mare!”, a spus George Lipoveanu.

În total, în sudul litoralului, mai exact de la Mangalia la Vama Veche, au acţionat 87 de salvamari atestaţi, cu vizita medicală la zi, însă numărul necesar ar fi 120. Cum costurile sunt foarte mari, iar banii de la autorităţi vin la mult timp după încheierea sezonului, se intervine cu cei 87 care au fost angajaţi. De asemenea, la punctele de prim-ajutor s-au aflat şase asistenţi medicali şi doi medici.

După ce salvamarii şi-au primit salariile şi au beneficiat, zilnic, de un prânz cald, şeful serviciului, George Lipoveanu aşteaptă să intre în posesia banilor pe care i-a cheltuit pe dotări, retribuţii, atestate etc. „Am contract cu Primăria Mangalia, am emis facturile şi aştept să primesc suma de 570.000 de lei. Sper ca banii să ajungă în timp scurt, deoarece doresc să continui să investesc în dotări pentru vara viitoare. După cum am observat, fiecare sezon diferă, unul este liniştit, altul cu multe evenimente neplăcute, astfel că trebuie să fim pregătiţi”, a mai spus George Lipoveanu.

 

(Citit de 217 ori, 1 afisari astazi)