Am mai bifat o adunătură de gunoaie. Aproximativ 300 de voluntari, majoritatea militari americani, dar şi elevi de liceu, o organizaţie civică, personalităţi ale oraşului şi, cum altfel, viceprimarul Făgădău, au pierdut, alături de subsemnatul şi alţi colegi din presă, câteva ore pe plajă la Mamaia sâmbăta trecută. Obiectivul – adunat gunoaie, mă rog, igienizare cum se spune pompos.IMG_0176

Promotii tablouri pecanvas.ro

Faţă de ediţia de anul trecut, de această dată voluntarii au dat nas în nas cu turiştii, pentru că soarele generos a momit meltenii să zacă pe nisip, în pofida faptului că suntem pe final de septembrie. În fine, bună ocazie, zic eu, pentru a vedea reacţiile oamenilor în chiloţi de pe şezlonguri în faţa unor harnici voluntari, conduşi de jovialul Dean Thompson, însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti, sau mai pe înţelesul tuturor, adjunctul Ambasadorului SUA.

Acu’ stau să mă gândesc: a fost reacţie sau nu a fost reacţie din partea meltenilor, pentru că nu pot să le spun altfel. UN SINGUR TURIST, şi ăsta motivat în parte de camerele de luat vederi (zicea că e nu ştiu ce şmecher la primăria Bucureşti), a lăsat bronzul deoparte şi s-a alăturat militanţilor anti-gunoaie. Restul mulţimii privea tâmp, unii chiar deranjaţi de tulburarea bronzului personal, la furnicarul de oameni care curăţau nisipul.

IMG_0047De la Dean Thompson am aflat că şi ei, americanii, au mari probleme cu gunoaiele din ocean (or avea şi ei nesimţiţi care aruncă resturi pe plaje), lucru care m-a făcut să nu mă mai simt singur într-o Europă civilizată: nu numai românii  nu dau doi bani pe protecţia naturii. Numai că ei, americanii, ăia cu respect faţă de mediu, vin la noi şi ne fac de rahat, pe propria plajă. Eu aşa m-am simţit sâmbătă şi sper că nu am fost singurul.

Pe seară am mai avut o revelaţie din asta, memorabilă: mă plimbam cu fata prin cartier şi, la un moment dat, am păşit pe un covor de coji de seminţe, başca cutii de bere şi peturi. Aşa că îi transmit lui Dean Thompson: Sâc! Sâc! Nu are întreaga armată americană voluntari pentru cât gunoi producem noi, aici la Constanţa!

(Citit de 223 ori, 1 afisari astazi)