Cu ceva vreme în urmă, am citit în Formula As următoarele cuvinte:
„Universul întreg are ca fundament o lege morală, legea binelui. Ca să fim fericiţi şi sănătoşi, nu e nevoie decât să ne construim viaţa după legea aceasta. Când comit un act contrar acestei legi, îmi creez singur mecanismele biochimice care duc la boală. Cinci minute de mânie sau suferinţă imobilizează pentru 5, 6 ore celulele gardian ale sistemului imunitar. Timp de 5-6 ore, organismul nostru e lipsit de apărare, iar milioanele de celule moarte, viruşi şi bacterii circulă libere prin organism, se pot localiza undeva şi declanşa boala. Stresul, care azi a luat proporţii gigantice, ura, mânia, îndoiala, neîncrederea în ceilalţi, invidia, gelozia provoacă în corp un pH acid, favorabil bolii. Depresia are şi ea un efect nociv asupra organismului, nu doar că împiedică vindecarea, dar poate favoriza debutul altor boli. Şi frica ne face rău. Este bine cunoscut experimentul lui Avicenna. Într-o cuşcă a fost pus un miel şi într-o cuşcă alăturată a fost pus un lup. Mielul a murit în scurt timp de stresul provocat de frică. Orice dezechilibru emoţional aduce, mai devreme sau mai târziu, boala.”
Îi aparţin profesorului Dumitru Constantin Dulcan, despre care se spune că este un promotor al noii spiritualităţi.
Vineri, 2 octombrie, la ora 17, constănţenii vor avea posibilitatea să-l asculte vorbind despre „O posibilă viziune asupra viitorului omenirii”. Conferinţa va avea loc într-una din sălile de conferinţă ale hotelului Ibis şi este organizată de Centrul de Psihologie Dobrogea, care l-a mai avut ca invitat pe profesorul Dulcan la un workshop, în luna iulie a.c..
Profesorul universitar Dumitru Constantin Dulcan este neurolog, psihiatru, doctor în ştiinţe medicale şi autorul a numeroase cărţi. Cea mai cunoscută este „Inteligenţa materiei”, apărută în 1981, despre care unele voci spuneau că ar fi fost demnă de premiul Nobel, prin perspectiva pe care o propunea. Regimul comunist a blocat cartea, dar ea a fost reeditată după 1989 şi distinsă cu premiul Academiei române pentru filozofie „Vasile Conta” (în 1992). Alte cărţi scrise de D.C. Dulcan sunt „Mintea de dincolo”, care abordează experienţele morţii clinice, „În căutarea sensului pierdut”, cu două volume – Întâlnirea cu destinul şi Creierul şi noua spiritualitate, „Somnul raţiunii”, „Către noi înşine”, „Gândirea omului modern”, „Culmi şi limite”.
Profesorul Dulcan a fost şeful secţiei de neuropsihiatrie din cadrul Spitalului Militar Central şi este membru al unor prestigioase societăţi ştiinţifice naţionale şi internaţionale (Academia Americană de Neurologie, Societatea Europeană de Neurologie, Organizaţia Internaţională de Cercetare a Creierului).
M-am bucurat când am aflat despre conferinţa pe care o ţine vineri la Constanţa şi sper să aibă un auditoriu cât mai larg.
În final, dacă nu sunteţi convinşi, încă un citat dintr-un alt interviu din Formula As:
„Din păcate, istoria ne dovedeşte că şi ştiinţa a greşit, negându-l pe Dumnezeu, şi Biserica a greşit, arzându-l pe Giordano Bruno pe rug sau condamnându-l pe Galilei. 200 de ani i-au trebuit Bisericii să accepte că pământul se învârte în jurul soarelui şi nu invers. În viitor, ştiinţa şi religia trebuie să-şi dea mâna, să se întâlnească la jumătate de drum, pentru a ajunge la o singură teorie care explică lumea. Orice excludere a unei părţi sau aducere la exagerare a alteia duce la rigiditate sau fanatism”.
Nici un comentariu