Cei pentru care Mihai Eminescu a rămas un reper cultural au ocazia să participe la cel puţin două evenimente organizate mâine pentru aniversarea celui mai mare poet al românilor.

Promotii tablouri pecanvas.ro

La ora 13, la Muzeul de Artă din Constanţa, spectacolul Mai am un singur dor” va include o expoziţie de sculptură a artistului Panaite Chifu, vernisată de criticul de artă Doina Păuleanu, un recital de poezie eminesciană, creaţii artistice inspirate din opera lui Mihai Eminescu, de Liviu Manolache şi Călin Hanţiu şi un recital muzical-coregrafic Mendelssohn Bartholdy. 

La ora 18.30, Asociaţia Civică „Pentru Constanţa” în colaborare cu Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” (TNOB) și Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România (FD a USR) au organizat spectacolul „La marginea mării”. La Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” constănţenii vor putea asculta lieduri pe versuri de Eminescu, în interpretarea sopranei Laura Eftimie și a baritonului Marius Eftimie, acompaniați la pian de Andrada Ștefan. Va urma un moment de balet susținut de Amalia Mândruţiu şi Horațiu Cherecheș, prim-solişti la TNOB.

Angelo Mitchievici, președintele Filialei Dobrogea a USR, va împărtăşi spectatorilor „Câteva reflecții asupra gândirii poetice eminesciene”, iar finalul îi va aduce pe scenă pe actorii Maia Morgenstern și Marius Manole într-un recital de poezie.

Evenimentul va fi completat de  premierea liceenilor constănțeni care au obținut rezultate la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română 2015, momentul naşterii lui Mihai Eminescu fiind cum nu se poate mai potrivit pentru asta.
De asemenea, în foaierul teatrului va putea fi admirată expoziția „Eminescu în grafica lui Salmen” din colecția lui Viorel Lipovan. Leonard Salmen este consemnat în istoria artei prin performanţa de a fi ilustrat aproape toate poeziile  lui Mihai Eminescu publicate la începutul secolului XX la diferite edituri. Ilustraţiile au fost reproduse pe cărţile poştale ilustrate din acea perioadă.

 

Ilustraţie: www.luceafarul.net

(Citit de 465 ori, 1 afisari astazi)