„Marea Noastră”, revista Ligii Navale Române • fondată în 1931 • serie nouă • anul XX VI – nr. 2 (105) aprilie – iunie 2016

De curând a apărut revista „Marea Noastră” (nr. 105), publicația trimestrială a Ligii Navale Române.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Urmărind orientarea şi strângerea rândurilor „celor care umblă pe ape, celor care au interese pe ape şi celor care iubesc apa”, obiectiv asumat de fondatorii săi, și această ediție abordează o problematică variată şi își propune să evidențieze modele din trecutul naval românesc, în paralel  cu analiza realităților etapei pe care o parcurgem. Revista marchează realizări, dar și eșecuri, atenţionând forurile de decizie şi opinia publică în legătură cu probleme stringente care frământă Marina română, militară și comercială.

Articole precum Cine suntem și de unde venim …(comandant de cursă lungă Laurențiu MIRONESCU),  Varietăți culturale în business-ul shipping-ului (comandor (r) conf. univ. dr. Ion Gr. IONESCU), Respect – comentarii pe marginea legislaţiei pensiilor în domeniul maritim (ofițer maritim, ing. Florin Gusman), Flota de4. Botezul submarinului. Alaturi N.B. Constanţa pescuit oceanic (dr. Carmen-Irène ATANASIU, comandor (r) dr. Ionel PREDA) vin în sprijinul acestor afirmații.

Referitor la tradiții și la istoria recentă a Marinei române, revista aduce în atenția celor interesați o tematică la fel de diversă care, de ce nu?, generează întrebări și așteaptă răspunsuri. Regele Carol I și Marina Militară Română, 1866 – 1914 (dr. Andreea ATANASIU -CROITORU), De la Cocoșatul la Pandele. 80 de ani de la botezul primului submarin Delfinul 15 august 1936 (maistru militar (r) Petre MARAVELA), La bordul navei RTMS Patriot, clc Evgheni V. Sviridov, dr. Nicolae C. Papadopol, clc Manole vergelius - B 419 SemenicÎntâmplări din altă lume. 1988, în Polonia cu generalul-locotenent Ilie Ceaușescu (contraamiral de flotă (r) Aurel CONSTANTIN), Insula Bouvet, pământ uitat la capătul lumii (dr. Nicolae C. PAPADOPOL), Direcția Hidrografică Maritimă 90 de ani de activitate (comandor Vasile Necula), sunt numai câteva titluri, care, alături  de alte articole valoroase, unele referitoare la evenimente remacabile organizate  de Liga Navală Română (de exemplu Concursul de matematică „Viceamiral Vasile Urseanu“, ajuns la cea de-a XXIV-a ediție, autor Maria GROSU), sperăm să atragă cititorii.

În sfârșit, deși subiectul merită cu siguranță un loc prioritar în „topul” problemelor ce se cer rezolvate de factorii cu răspundere în domeniu, ne vom referi la rubrica SOS Patrimoniul naval național, inaugurată în nr. 104 al revistei Marea Noastră, cu intenția declarată de a trage un semnal de alarmă care să conducă la depistarea și reabilitarea unor vechi nave de transport și tehnice, la restaurarea și conservarea edificiilor reprezentative pentru Marina română, a instrumentelor de navigație cu valoare istorică ș.a.

Sincer, am fost sceptică în ceea ce privește feedback-ul vizavi de această inițiativă. Din fericire, m-am înșelat. La apelul nostru au sosit noi informații și imagini care semnalează  existența unor obiective cu certă valoare patrimonială, de această dată la Giurgiu: Palatul fluvial și pasagerul fluvial cu zbaturi „Hunedoara”. Materialele sunt rezultatul cercetării laborioase întreprinse de colegii noștri de redacție, dr. Gabriel Felician Croitoru și, respectiv, inginer Florin Gusman, cărora le mulțumim, așa cum vom mulțumi tuturor celor care vor susține demersul nostru.

Descoperirea și obținerea unor materiale tematice inedite și fotografiile, în cea mai mare parte originale, piese cu certă valoare de document, realizarea grafică  deosebită, datorată colegului nostru Costel MITU (textimage.ro), conferă publicației calitatea unui obiect de colecție, potențând importanţa revistei în spaţiul maritim și fluvial românesc.

Revista poate fi cumpărată cu 10 lei de la Librăria Cărtureşti sau poate fi obţinută prin abonament.

 

(Citit de 501 ori, 1 afisari astazi)