Articol preluat din Ziarul de Investigaţii.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Vestea că americanii vor trimite la baza din Mihail Kogălniceanu vehicule blindate Bradley, dar şi celebrele tancuri M1 Abrams (nu) m-a umplut de bucurie. Pentru cei mai puţin informaţi, M1 Abrams este protagonistul principal al primului război din Irak, vă amintiţi imaginile care au făcut înconjurul lumii, cu coloanele de tancuri americane care intrau ca în brânză în dispozitivele de apărare irakiene. Ei bine, ăsta e tancul. Considerat cel mai greu MBT (main battle tank) din lume, Abrams-ul figurează în top cinci cele mai bune tancuri din lume. Este dotat cu blindajul- minune ceramic Chobham, considerat cel mai performant în acest moment. De asemenea, este unul dintre puţinele tancuri care, în loc de masivul motor diesel, este propulsat de o turbină, ca avioanele. Ce mai, laser frate!

Dar, ca unul care a bătut de aproape 20 de ani poligoanele militare ale patriei, inclusiv un scurt stagiu cu “Rechinii Albi” în Irak, se cade să fac câteva lămuriri. Unu: Abrams-ul americanilor nu a fost cel mai bun tanc din primul război din Irak. Cu probleme la şenilele deloc proiectate pentru deşert, turbina sensibilă la nisip, M1 a pierdut magistral în faţa  lui “Chally 1”. (Challenger 1, tancul britanic, care a participat activ la operaţiunile din Irak şi Kosovo şi care, deşi retras din serviciu acum,  deţine încă recordul la „tank kill”: peste 300 de vehicule blindate inamice distruse fără nicio pierdere şi cea mai precisă lovitură de tun – un blindat inamic distrus de la 4, 7 kilometri distanţă). Englezoii nu s-au mândrit public cu tancul lor, americanii însă, da. Au făcut şi un film, cu Denzel Washington în rolul principal, film care porneşte de la ideea că un echipaj al unui Abrams a tras şi distrus, din confuzie,  tot un tanc american în deşertul irakian.

Doi: armura minune Chobham a fost inventată, culmea, de britanici.
Trei: Abrams-ul cu turbină a intrat în serviciu în 1980. Cu patru ani înainte, adică în 1976, tanchiştii ruşi primeau o “jucărie” nouă, T 80, un tanc propulsat cu, ghici ciupercă, ce-i?, turbină. Şi pentru ca tabloul să fie complet, ultima variantă a Abrams-ului, M1 A2, utilizează ca armament principal tunul de 120 mm, fabricat de germanii de la Rheinmetall. Ironic, rezultă că M1 Abrams este un tanc 100% american!

Dar să revenim la oile noastre (blindate). M1 Abrams la Kogălniceanu nu ne aduce linişte, aşa cum ne vor arăta politicienii. Nu, ne vor aduce numai probleme. Experienţa conflictului din Ucraina arată că, acolo unde există coloane de blindate, există şi probleme. Probleme astea nu le resimt echipajele blindatelor, nici guvernanţii. Noi toţi, contribuabilii vom plăti însă slugărnicia politicienilor. Aşa că, dacă la iarnă facturile la gaze vor fi mai mari, consolaţi-vă cu gândul că avem M 1 Abrams la Kogălniceanu.

(Citit de 207 ori, 1 afisari astazi)