După un weekend cu „Şobolanul rege”, o piesă a dramaturgului român care trăieşte în Franţa, Matei Vişniec (mâine, sâmbătă, de la ora 19) şi cu celebra comedie a lui Tudor Muşatescu, „Titanic Vals” (duminică, de la ora 19), evenimentele teatrale se ţin lanţ şi săptămâna viitoare, cu ocazia aniversării a 65 de ani de existenţă a instituţiei constănţene.
În anul 1951, pe scena de la Elpis se juca prima premieră a teatrului din Constanţa, „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale.
Teatrul de Stat Constanţa (TSC) oferă publicului său mai multe spectacole gratuite, începând de miercuri, 23 noiembrie.
Miercuri, 23 noiembrie, ora 18.00: „Cea mai frumoasă soţie”, de Eugène Labiche, ultima premieră a TSC;
Joi, 24 noiembrie, ora 18.00: „Titanic Vals”, de Tudor Muşatescu;
Vineri, 25 noiembrie, ora 18.00: „Ursul”, o farsă de A.P. Cehov, premieră de succes a acestei stagiuni;
Sâmbătă, 26 noiembrie, ora 18.00: „Şobolanul rege”, piesa celui mai jucat romancier român contemporan, Matei Vişniec.
Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, însă, pentru menţinerea ordinii, spectatorii vor trece pe la casa de bilete pentru a ridica tichete gratuite cu locuri.
Gala aniversară se va desfăşura duminică, 27 noiembrie, de la ora 17.00 şi va începe cu un spectacol al fanfarei RAJA, în faţa teatrului. Va urma festivitatea dezvelirii bustului celui care a construit şi a donat clădirea Fantasio, constănţeanul de origine greacă Demostene Tranulis. În continuare, criticul de artă Doina Păuleanu va prezenta expoziţia din foaierul teatrului, realizată pentru această ocazie de Filiala Constanţa a Uniunii Artiştilor Plastici din România, în parteneriat cu TSC. Expoziţia celor 17 pictori va putea fi admirată, începând din 23 noiembrie, de toţi constănţenii care vor dori să onoreze invitaţia la spectacolele cu intrare liberă.
Spectacolul de gală va prilejui momente emoţionante atât pentru cei ce vor urca pe scenă cât şi pentru cei ce vor privi din sală, toţi fiind legaţi într-un fel sau altul, dar mai ales prin amintiri plăcute, de istoria teatrului. Vor fi proiecţii ale unor imagini din spectacole trecute, rememorări ale momentelor importante şi intermezzo-uri artistice susţinute de Blue Jazz Band, trupa cunoscutului baterist Corneliu Stroe, el însuşi vechi colaborator al TSC, şi Constanţa Brass Band, grup format din muzicieni ai Operei din Constanţa.
De-a lungul celor 65 de ani, teatrul constănţean, care a purtat mai multe denumiri, dar şi-a conservat identitatea, a avut şi are mari actori, mari regizori, a montat piese ale unor mari dramaturgi români şi străini şi se poate lăuda, până în ziua de azi, cu numeroase premiere pe ţară, adică spectacole ce au văzut lumina scenei româneşti pentru prima dată la Constanţa: „Vilegiatura” şi „Nora şi soacra” de Goldoni, „Noaptea iguanei” de Tennessee Williams, „Nu va fi război în Troia” de Jean Giraudoux, „Diavolul la Boston” de Lion Feuchtwanger, „Operă pentru viitorii dictatori” de Andonis Doriadis sau spectacole ce se joacă în prezent, ca „Şobolanul rege” de Matei Vişniec şi „Uciderea lui Gonzago” de Nedialko Iordanov.
1 comentariu