Executivul a anunțat finalizarea cadrului general de implementare a operaţiunilor finanţate prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime 2014-2020, prin care îşi propune creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene alocate României în acest sector. Care creștere  rămâne de văzut dacă și cât de mare va fi în acest sector, după ce sesiunea precedentă de finanțare prin același program POPAM 2007- 2013 s-a încheiat dezastruos pentru statul român, dar mai ales pentru beneficiarii direcți, pescarii. Ziarul de Investigații a fost prima  publicație din România care a relatat pe larg dispariția pescuitului maritim, culmea, pe bani europeni. Indiferența autorităților, dar și birocrația au făcut ca, în loc să prospere, pescarii de la Marea Neagră  să intre în faliment. O singură firmă din țara noastră a aplicat pentru modernizarea unei nave de pescuit și a fost la un pas să rămână cu ochii în soare. Aveți mai jos toată povestea:

Promotii tablouri pecanvas.ro

https://ziaruldeinvestigatii.ro/blog/posts/un-tulcean-singurul-beneficiar-al-fondurilor-europene-pentru-pescuit

Revenind la Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime 2014-2020, trebuie făcute câteva mențiuni. Programul, care se vrea a fi o continuare a POPAM 2007- 2013 (noi sperăm să nu, n.r.) va intra efectiv în pâine la aproape doi ani de la punctul oficial de plecare 2014. Cum suntem în 2016, ar mai fi încă patru ani de implementare. Pescarii însă au accesat la greu măsurile privind despăgubirile acordate pentru renunțarea la activitățile de pescuit neconforme cu noile standard UE, fără însă a aplica pentru partea a doua a programelor europene, retehnologizarea. Mai pe scurt, vechile pescadoare au fost trimise la fier vechi, dar nu s-a cumpărat nicio navă nouă.

Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM) 2014-2020 este finanţat prin Fondul european pentru pescuit şi afaceri maritime (FEPAM). Suma totală alocată României din FEPAM pentru 2014-2020 este de 168.421.371 euro. Potrivit hotărârii de guvern, o primă condiţie pentru ca o cheltuială să fie eligibilă este ca ea să fi fost angajată de către beneficiar şi plătită efectiv de acesta între 1 ianuarie 2014 şi 31 decembrie 2023, cu condiţia ca operaţiunea cofinanţată să nu fi fost încheiată în mod fizic sau implementată integral înainte de depunerea de către beneficiar a cererii de finanţare în cadrul POPAM 2014-2020 la Autoritatea de Management, indiferent dacă toate plăţile aferente au fost efectuate de către beneficiar. De asemenea, cheltuielile trebuie să fie însoţite de facturi şi documente contabile emise în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale sau a statului în care au fost emise.

 

 

 

(Citit de 154 ori, 1 afisari astazi)