Un tânăr constănţean în vârstă de 34 de ani a primit, recent, un diagnostic foarte dur. Internat la Institutul Fundeni, secţia Hematologie, Alexandru Adrian Marincoi are nevoie urgentă de sânge. Medicii i-au recomandat un tratament care presupune transfuzii de sânge cu o frecvenţă extrem de ridicată: trei unităţi pe săptămână pentru eritrocite, 18 unităţi pe săptămână pentru trombocite.
Tânărul are nevoie de sânge ASTĂZI, iar apelul medicilor trebuie să ajungă la cât mai mulţi potenţiali donatori. Constănţeanul are nevoie de grupa de sânge B, RH pozitiv. Cei care au această grupă, indiferent de sex, pot merge la cel mai apropiat centru de transfuzii pentru a dona.
În ceea ce priveşte unităţile de sânge pentru trombocite, medicii specialişti susţin că sângele trebuie să vină de la un donator care a mai donat sânge cel puţin o dată în ultimele şase luni, pentru că doar în această situaţie pot fi extrase trombocitele. Dacă un potenţial donator îndeplineşte aceste criterii poate oferi sânge în varianta clasică: o pungă mică de sânge.
Donarea de sânge este însă mai dificilă atunci când este vorba despre donatori prin afereză trombocitară (concentrat de trombocite). Dar doar trei unităţi din acestea pot înlocui 18 unităţi clasice. Afereza trombocitară este un procedeu care durează o oră şi presupune ca donatorul, care trebuie să fie obligatoriu bărbat, să stea aşezat pe un scaun, timp în care sângele trece printr-un aparat special care extrage doar trombocite. Medicii susţin însă că acest tip de transfuzie este cel mai util.
Nici un comentariu