Sorin Rugină, rectorul Universităţii „Ovidius” din Constanţa, a dat publicităţii o scrisoare deschisă adresată membrilor Consiliului Local Municipal Constanţa, după ce forul decizional al oraşului l-a umilit pe istoricul Gheorghe Dumitraşcu prin refuzul de a-i acorda titlul de cetăţean de onoare. „În calitate de rector al Universităţii «Ovidius» din Constanţa, împreună cu membri ai corpului academic, am luat act cu surprindere şi profundă mâhnire de respingerea acordării titlului de «cetăţean de onoare» profesorului Gheorghe Dumitraşcu”, susţine rectorul. Prof. univ. dr. Sorin Rugină menţionează că recomandarea pe care a semnat-o în vederea acordării acestui titlu „a pornit de la realizările de necontestat ale profesorului Gheorghe Dumitraşcu în contextul înfiinţării Universităţii «Ovidius» în 1990, domnia sa remarcându-se ca un adevărat ctitor al celei mai importante instituţii de învăţământ superior din sud-estul României. Pentru acest fapt conducerea universităţii  l-a recompensat cu «Diploma de excelenţă»  şi insigna de «Laureat   Ovidius» la ceremonia sărbătoririi împlinirii a 25 de ani de la înfiinţare, în anul 2015”.

Promotii tablouri pecanvas.ro

 

„Decernarea titlurilor de «cetăţean de onoare» nu trebuie să devină câmp al luptelor şi «răfuielilor» politice”

Totodată, rectorul instituţiei de învăţământ superior a subliniat că rezultatul la care s-a ajuns în urma votului din Consiliul Local este cu atât mai de neînţeles pentru comunitatea academică, „având în vedere că din partea Universităţii «Ovidius» au fost înaintate trei recomandări: profesorii Adrian Bavaru şi Victor Ciupină, în calitate de foşti rectori – care au şi obţinut titlul de „cetăţean de onoare”- şi profesorul Gheorghe Dumitraşcu, în calitate de ctitor al acestei universităţi. În acest context, respingerea în plen a candidaturii acestuia din urmă a umbrit întreaga ceremonie”.

„Nu  dorim să  intervenim în  niciun fel  în activitatea  dumneavoastră, dar, din perspectiva academică, suntem de părere că decernarea titlurilor de «cetăţean de onoare» nu trebuie să devină câmp al   luptelor şi «răfuielilor» politice. Acordarea unui titlu onorific trebuie să reprezinte rezultatul consensului şi respectului pentru candidat. Vă propunem, pentru viitor, în vederea evitării unor astfel de situaţii, ca votul acordării unui titlu să preceadă ceremonia decernării. Faţă de cele întâmplate, eu şi întreaga conducere a universităţii ne exprimăm dezaprobarea pentru postura umilitoare în care a fost pus profesorul Gheorghe Dumitraşcu în şedinţa Consiliului Local din 30 martie 2016”, a mai transmis prof. univ. dr. Sorin Rugină.

 

Sursa foto: adevarul.ro

(Citit de 225 ori, 1 afisari astazi)