Aud că, spre deosebire de luna octombrie, în aprilie, Primăria Constanţa va aplica amenzi în cadrul programului „Curăţăm Constanţa noastră”, în cazul în care constănţenii nu vor face curăţenie în jurul locuinţelor şi al terenurilor pe care le deţin. Asociaţiile de proprietari vor fi sancţionate, dacă trotuarele şi aleile din jurul blocurilor nu vor fi curăţate.

Promotii tablouri pecanvas.ro

De ce consider că intenţia Primăriei Constanţa de a amenda asociaţiile de locatari este dovada unei incomensurabile nesimţiri şi a unei ipocrizii fără precedent? Fiindcă, spre exemplu, pe trotuarul din faţa blocului meu, în vara anului trecut a funcţionat un agent economic. Vindea, cu autorizaţie de la Primăria Constanţa, cu măsuţă şi umbreluţă, fructe şi legume. A vândut şi pepeni. Ştiţi prea bine cum e vara: unele fructe se strică, la 38 de grade miroase urât, pe trotuar se scurg zoaie de la pepeni şi piersici. Ce era să fac? Să mă duc să mătur şi să spăl asfaltul, seara, pe la 8, când veneam de la redacţie, pentru un agent economic autorizat de Primăria Constanţa şi care făcea profit? Să mă duc să fac ce nu face firma de casă a administraţiei locale, adică Polarisul?

Această „Constanţa noastră” pentru care se bate Primăria Constanţa în piept şi pentru care face apel Decebal Făgădău în scrisoarea trimisă constănţenilor este fix aceeaşi Constanţă pe care actuala administraţie „a vândut-o” firmei Polaris, contra unui contract nesimţit, în valoare de sute de milioane de euro. Trotuarul ăla e spaţiu public. Să vină Polaris să-şi facă treaba, apoi, abia apoi, mai vorbim despre eventuale amenzi.

Şi dacă am admite că aplicarea unor amenzi se impune în unele cazuri (deşi nu cred în acest scenariu atâta timp când contractul cu firma lui Eduard Martin nu va fi reziliat), am nişte întrebări: cine va monitoriza, în toată Constanţa, deşeurile neridicate, aleile necurăţate dintre blocuri, spaţiile pentru care se presupune că ar trebui să răspundă asociaţiile de locatari? Cine, din moment ce este evident că nimănui din actuala administraţie nu pare să-i pese de faptul că, pe alocuri, Constanţa este sufocată de gunoaie, în vreme ce contribuabilii plătesc taxa de habitat? Vor fi angajaţi oameni care să monitorizeze situaţia? Va merge primarul interimar în fiecare zi pe teren, să ia pulsul gunoiului? Nu, nu doar atunci când, două, trei zile din luna aprilie, îl vor filma televiziunile cum strânge deşeurile din Parcul Tăbăcărie pentru a-i lua un sincron. Cine va gestiona situaţia asta 30 de zile? Asta mă interesează. Fiindcă lucrurile decurg aşa: plătim o sumă generoasă firmei Polaris pentru salubrizarea oraşului şi pentru întreţinerea unui contract obscen pe care nimeni nu are curajul să-l rezilieze; suntem invitaţi, în precampanie electorală, să punem mâna la schimbarea la faţă a Constanţei noastre, oraşul pe care aceeaşi administraţie l-a urâţit, apoi suntem eventuali amendaţi, dacă nu ne conformăm. Curat murdar!

Şi nu, aici nu e vorba despre civism, despre voluntariat, despre educaţie. Astea nu se fac prin hotărâri de consiliu local, nu prin amenzi. Eu n-am aruncat în viaţa mea o hârtie pe jos. Nici gumă de mestecat, pe motiv că, vezi, Doamne, ar fi biodegradabilă. Civismul asta  trezit peste noapte în cei care conduc Constanţa se face vinovat de a se fi trezit cam târziu. Cam prea aproape de anul electoral. Şi cam nesincer.

 

(Citit de 1.478 ori, 1 afisari astazi)