Nemulţumirea majoră a constănţenilor este sufocarea oraşului de construcţii care, treptat, înlocuiesc spaţiile verzi absolut necesare şi le iau aerul de respirat. Ieri au avut loc două episoade în lupta oamenilor pentru spaţiul verde ce li se cuvine (inclusiv prin reglementările Uniunii Europene). Dimineaţa s-a încercat pătrunderea în audienţă la primarul Decebal Făgădău, iar după-amiază s-a ţinut un miting de protest pe unul dintre spaţiile verzi vizate de bogaţii care tot vor să construiască.

Promotii tablouri pecanvas.ro

 

Răzvan şi Dani, mult mai importanţi pentru primarul Făgădău decât 156 de constănţeni nemulţumiţi

Petiţia ce viza prezervarea Parcului Tăbăcărie şi realizarea registrului spaţiilor verzi, semnată de 156 de constănţeni, trebuia prezentată primarului în cadrul audienţelor sale săptămânale. Doar că Făgădău a preferat să se ducă în emisiunea lui Răzvan şi Dani decât să-i primească pe reprezentanţii celor cel puţin 156 de constănţeni nemulţumiţi. După patru ore de aşteptare, emisarii s-au lăsat păgubaşi şi s-au mărginit la a înregistra petiţia.

„Renunțăm. După 4 ore de așteptare domnul primar nu a apărut, iar vice-primarii care îi țin locul vin şi pleacă. Drept urmare, am înregistrat oficial petiția sub nr. 100298/14.07.2016 şi așteptăm răspuns. Pentru cei ce se aventurează în audiență la primar, trebuie să aveți toată ziua liberă şi o răbdare nelimitată, pentru că lucrurile merg foarte greu la PMC. Tabelul cu programul de audiențe de pe site-ul primăriei încă îl menționează pe dl. Făgădau ca viceprimar, nefiind actualizat. Unele „audienţe” se țin în picioare, în faţa primăriei, sau pe holurile primăriei, „procedura” moștenită de la fostul primar. Așteptăm încă mult promisa schimbare!”, scria avocatul Stelian Ioan pe contul său de Facebook.

De la ora 19, locatarii din zona bulevardului Al.Lăpuşneanu colţ cu strada Suceava au ieşit pe spaţiul verde vizat pentru construcţia a două blocuri de câte şase etaje, având în mâini foi de hârtie pe care îşi scriseseră nemulţumirile.

 

Registrul spaţiilor verzi – prea scump pentru cel mai mare buget din istorie

Situaţia terenului este aceeaşi ca în multe alte cazuri, rezultat al politicii de „prăduire” dusă de fosta administraţie. Mai precis, cum multe dintre terenurile revendicate de foştii proprietari, dar mai ales de cei cărora proprietarii le-au vândut drepturile litigioase, nu au mai fost disponibile spre retrocedare, soluţia a fost să li se dea terenuri în compensare. Fiind persoane importante, nu li se puteau da terenuri la marginea oraşului, aşa că au fost identificate toate bucăţile de pământ nerevendicate şi neconstruite în zonele centrale şi au fost oferite spre compensare, chiar dacă erau spaţii verzi, absolut necesare unui trai decent în mediul urban poluat.

Apoi aceste terenuri au trecut prin vânzări succesive, de la un investitor la altul, până când au fost identificate momentele potrivite pentru începerea construcţiilor care aglomerează într-un mod de neconceput oraşul şi le iau oamenilor aerul şi lumina.

Dacă REGISTRUL SPAŢIILOR VERZI ale Constanţei ar fi fost alcătuit la timp, adică din 2011, cum spune legea, multe dintre aceste nenorociri urbanistice nu s-ar fi întâmplat. Suntem în 2016, iar registrul a fost amânat nejustificat, pretextul fiind lipsa banilor. „Asta în contextul în care ni s-a spus în campania electorală că oraşul are cel mai mare buget din toată istoria lui”, a subliniat avocatul Stelian Ion minciuna evidentă.

 

„Aştept ca CLM să spună NU acestor proiecte”

… a mai spus avocatul. „Nu să le retragă de pe ordinea de zi ca să le parfumeze şi să le cosmetizeze puţin, ci să le respingă acei consilieri care în campania electorală s-au prezentat toţi ca fiind prietenii naturii.” (CLM – Consiliul Local Municipal)

Soluţia, în favoarea constănţenilor şi mediului, pe care el a enunţat-o ca posibilă ar fi „exproprierea pentru utilitate publică” şi compensarea proprietarilor cu alte terenuri, de la marginea oraşului. „Ni se datorează măcar atât după dezastrul făcut de fostul primar”.

Avocatul împreună cu Sorin Belu, activist la Baricada verde, au intenţia de a se implica tot mai mult în problemele de urbanism ale oraşului, de a participa la şedinţele CLM, de a solicita cât mai multe dezbateri publice şi audienţe la viitorul arhitect al oraşului, cel ce va ocupa postul lăsat vacant de Luiza Popa, „specialista” care a îngăduit evidenta distrugere urbanistică din ultimii ani.

Dacă administraţia locală va înşela din nou aşteptările cetăţenilor, vor fi depuse în instanţe acţiuni care sunt deja pregătite, vor fi organizate mitinguri – chiar câte unul pe săptămână, iar pentru august va fi pregătită o amplă manifestaţie în faţa Primăriei, la care vor participa asociaţiile de proprietari afectate într-un fel sau altul de politica de eliminare a spaţiilor verzi. Adică, probabil, toate.

(Citit de 616 ori, 1 afisari astazi)