Site-ul Inițiativei pentru o Justiție Curată, care reunește Freedom House România, Expert Forum și Centrul Român de Politici Europene oferă o platformă jurnaliștilor din presa locală pentru publicarea articolelor despre achiziții publice și activitatea administrațiilor locale. Unul dintre autorii din Constanţa este Ada Codău, jurnalistă la Constanţa noastră, ea contribuind cu materiale pe care le-am preluat apoi, pe site-ul nostru. Deşi este lansată doar de şase luni, platforma a fost enumerată printre resursele citate în Raportul Tehnic pe anul 2015 al Mecanismului de Cooperare și Verificare, document dat publicității ieri.

Promotii tablouri pecanvas.ro

„Anchetele jurnalistice realizate de ziariștii din presa locală care scriu pentru justitiecurata.ro au atras interesul Comisiei Europene care le-a citat în Raportul Tehnic MCV pentru anul 2015 printre proiectele menite să prevină corupția în administrația publică și în achiziții.

Serialul de investigație Rechinii Gunoaielor – Polaris Grup realizat de Ada Codău (Constanța), Mihai Enciu (Slobozia) și Cerasel Cuteanu (Târgu Jiu) a arătat răspândirea și în alte orașe a practicilor pentru care firma de salubritate Polaris este trimisă în judecată de DNA la Constanța. Subiecte precum șantajul de presă contra obținerii de contracte de achiziții publice de la Satu Mare, analiza proiectelor europene ratate ale Galațiului (Anca Melinte), cheltuirea prin firme de partid a banilor pentru nevoiași din Constanța (Andreea Pavel), problemele de integritate din administrația locală din Neamț (Teo Baciu), oprișalioanele din Vrancea (Sebastian Oancea) ori încasarea de subvenții ilegale de la APIA demonstrează potențialul acestui proiect care combină expertiza specialiștilor în achiziții publice cu demersurile investigative ale ziariștilor profesioniști”, se arată pe site-ul Iniţiativei pentru o Justiţie Curată.

Raportul MCV al Comisiei Europene a constatat „progrese susținute, ce par durabile, în mai multe domenii, aceste progrese fiind realizate în special prin acțiunile întreprinse de principalele instituții judiciare și de integritate în scopul combaterii corupției la nivel înalt și al creșterii nivelului de profesionalism al sistemului judiciar în ansamblul său”.

Raportul a recunoscut și importanța implicării societății civile în documentarea și sublinierea problemelor de corupție.

(Citit de 149 ori, 1 afisari astazi)