Aula Bibliotecii Judeţene Ioan N. Roman a găzduit, ieri, lansarea volumului „Aromânii şi meglenoromânii din Banat (1945-1951). Demografie, societate, izvoare” a regretatului Virgil Coman, fostul şef al Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale. Absent, dar, deloc paradoxal, atât de prezent, atât de viu în memoria celor care au participat, ieri, la eveniment şi nu numai, Virgil Coman s-a stins din viaţă pe 5 august. A fost ziua în care lucrarea „Aromânii şi meglenoromânii din Banat (1945-1951). Demografie, societate, izvoare” ieşea de sub tipar. Prieteni, foşti profesori, foşti colaboratori ai lui Virgil Coman au fost prezenţi în număr foarte mare la această lansare postumă, alături de Corina Apostoleanu, directorul Bibliotecii Judeţene Ioan N. Roman, de prof. univ. dr. Stoica Lascu, de conf. univ. dr. Nistor Bardu, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, cercetător ştiinţific dr. Emil Ţîrcomnicu şi dr. Constantin Cheramidoglu. „Prin gestul de azi dorim să-l omagiem în felul nostru. Dorin să ne reamintim ce a însemnat omul, intelectualul, istoricul şi arhivistul Virgil Coman”, a declarat Corina Apostoleanu, la începutul unei lansări de carte în cadrul căreia ne-am fi aşteptat, în alte timpuri, ca din moment în moment să ia cuvântul şi Virgil Coman.
Virgil Coman, „un cercetător veritabil”
Este prima carte de autor a lui Virgil Coman şi, conform precizărilor lui Nistor Bardu, aceasta respectă toate valenţele pe care trebuie să le îndeplinească o lucrare ştiinţifică. „Era de-o ardoare excepţională, iar această ardoare ne atingea şi pe noi, cei care eram în jurul său. Şi-a făcut din publicarea de documente o datorie pe care şi-o făcea cu o seriozitate greu de imaginat”, a explicat Bardu.
În aceeaşi ordine de idei, despre Virgil Coman a vorbit, ieri, şi istoricul Gheorghe Dumitraşcu, în opinia căruia „chiar şi faptul că abia la sfârşit i-a apărut prima carte de autor este o dovadă a generozităţii lui Virgil Coman”, până la acest volum fostul şef al Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale fiind autor şi coautor al unor albume şi volume de documente.
Interesant este însă faptul că, potrivit spuselor profesorului Tasin Gemil, prezent, şi el, la evenimentul de ieri, aceasta nu ar fi ultima lucrare a lui Virgil Coman. „Gelu era un cercetător veritabil, care dădea prioritate sursei documentare. Nu este ultima carte a lui Virgil Coman”, a explicat Tasin Gemil, menţionând că există încă un volum la care Virgil Coman lucra. De altfel, şi profesorul Stoica Lascu, unul dintre oamenii care i-au fost extrem de apropiaţi lui Virgil Coman, şi-a exprimat convingerea că vor mai exista cărţi de autor sub semnătura sa.
Nici un comentariu