Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), dar şi al Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, a conferenţiat ieri despre „diplomaţie economică” la Universitatea „Andrei Şaguna” (UAŞ).
El a prezentat un tablou foarte viu al economiei actuale a României, exemplificând cu foarte multe cifre, enunţate din memorie, aşa cum şi-a obişnuit auditoriul. A accentuat asupra creşterii exporturilor, esenţială pentru mărirea produsului intern brut al României. Căci, aşa cum a subliniat Darban, toată lumea vorbeşte despre modalitatea de împărţire a PIB-ului, dar puţini se preocupă de modalităţile de a spori acest PIB…
Aspectele pe care preşedintele CCIR nu oboseşte să le semnaleze sunt ponderea relativ mică a firmelor cu capital autohton ce produc în România pentru export, faţă de cele care au capital străin, precum şi neglijarea unor pieţe foarte importante şi concentrarea pe exporturile intracomunitare şi europene.
În acest context, diplomaţia economică este de o importanţă crucială, facilitând legăturile de afaceri între exportatorii români şi decidenţii din ţările ţintă. Una dintre soluţiile propuse de Daraban pentru a optimiza rezultatele diplomaţiei economice este crearea de către serviciile secrete şi Ministerul Educaţiei a unei baze de date cu numele absolvenţilor străini ai facultăţilor din România care s-au întors în ţările lor şi deţin poziţii importante. Ajutorul acestora ar putea fi semnificativ pentru afaceriştii români ce încearcă să stabilească legături economice internaţionale.
Daraban a abordat şi probleme legate de instabilitatea legislativă din România, descurajantă pentru mediul de afaceri, de lipsa de corelare dintre învăţământul românesc de stat şi economia reală, ce grevează asupra resurselor umane, sau deficienţele culturii organizaţionale din firmele româneşti prin comparaţie cu aceea, impecabilă, a multinaţionalelor.
El s-a referit pe larg şi la contextul geopolitic actual şi la „resetarea” aşteptată să se producă odată cu instalarea noului preşedinte al SUA. A arătat că, în pofida slăbiciunilor aparente, Uniunea Europeană şi SUA sunt cartea câştigătoare a României, iar Rusia este o ţară al cărei buget scade accelerat şi constant în fiecare an. „În România politicienii nu privesc spre est, iar asta trebuie să ne bucure şi să-i încurajăm”, a mai spus Daraban.
Evenimentul de ieri s-a desfăşurat în marja Conferinţei internaţionale „Securitatea şi Stabilitatea la Marea Neagră”, organizată de UAŞ în octombrie 2016, în parteneriat cu Academia Oamenilor de Ştiinţă din România şi Camera de Comerţ a României. De asemenea, reprezintă un preludiu al celei de-a doua ediţii a conferinţei internaţionale, ce va avea loc în primăvară.
Nici un comentariu