Consilierii locali constănţeni s-au reunit joi de urgenţă pentru a vota cât vor scoate constănţenii din buzunar pentru a se încălzi în aceasta iarnă. Ca prin minune, RADET-ul cel falimentar şi plin de avarii va cere constănţenilor doar 250 de lei pentru fiecare gigacalorie livrată în calorifere, reprezentând un tarif redus cu 33,4% comparativ cu anul precedent.
Consilierii au votat în unanimitatea prezentă noile tarife, iar primarul interimar Decebal Făgădău a anunţat că va menţine şi subvenţiile pentru nevoiaşi la întreţinere, dar va da şi lemne familiilor sărace care stau la case. „Soluţia nu este una pe termen lung. La anul va trebui să ne îndreptăm asupra altor soluţii”, a precizat primarul interimar.
Mai mult, primăria s-a angajat să menţină tariful gigacaloriei pe toata durata iernii care va veni, chiar dacă CET- ul intenţionează să crească preţul de livrare a agentului termic primar. În condiţiile în care producătorul primar de căldură vrea să modifice tariful, ne îndreptăm cu paşi repezi spre liberalizarea gazelor, este o adevărată performanţă ca RADET- ul constănţean să reducă substanţial preţul gigacaloriei, însă mă întreb de unde? Că profit nu are, reţeaua este şvaiţer, iar regia sare la gâtul oricui vrea să se debranşeze pentru a trece la centrala pe gaz. Başca faptul că, după cum a confirmat însuşi Decebal Făgădău, la nivelul Guvernului nu s-a luat încă o decizie finală privind subvenţionarea de la bugetul de stat a facturilor la întreţinere, ba, mai degrabă, Executivul ar vrea să împrumute pe termen lung autorităţile locale cu probleme decât să subvenţioneze ceva.
Şi ar mai fi o întrebare: dacă acum se poate ieftini gigacaloria, în anii trecuţi de ce am plătit 383,2 lei?
Oare pe timpul dinozaurilor de ce era gigacaloria asa mare? Ce intrebari ai si tu…
Pentru ca la anul se intampla…ghici ce?
Câteva observații:
Prețul Gigacaloriei este același :383.2 lei. Ce diferă este prețul subvenției oferită cumulat de stat și de consiliul local. In trecut decizia primarului Radu Mazăre era să nu subvenționeze unitar. Respectiv cei cu venituri mari ( in acceptiunea lor desigur) primeau prețul de 383,2 iar categoriile defavorizate ( in acceptiunea lor) desigur primeau reducerea acestui preț mult mai mare.
Acum, practic exista 2 praguri. Unul de 250 lei pemtru toată lumea și încă un prag pentru categoriile cu venituri mai mici. Și atunci (2014), dar și acum diferența până la 383,2 o suporta municipalitatea. Nu avem un raport cu sumele cheltuite anul trecut ( sau cel putin nu stiu eu), anul acesta esre preconizata cheltuiala de maxim 60 milioane lei pentru toate aceste subvenții. O suma enorma as spune eu. Cu banii aceștia in 4 ani mai facem un CET nou si modern in 2-3 ani. Toată lumea ar trebui să fie mulțumită. Este o decizie curajoasa, dar electorală. Nu se știe ce va fi la anul… Nu scad pierderile, nu scad furturile etc am scris și eu un articol aici: http://www.catalinanghel.com/gigacaloria/