Decebal Făgădău, primarul interimar al Constanţei, a anunţat, la finalul anului trecut, că revista de cultură „Tomis” va fi reînfiinţată, sub egida administraţiei publice locale. Vorbim despre o publicaţie culturală cu notorietate în Constanţa, şi nu numai, în paginile căreia au semnat, de-a lungul anilor, nume de referinţă din cultura română.
Revista „Tomis” este aceeaşi publicaţie pe care Consiliul Local Municipal (CLM) Constanţa o lichida în vara anului 2010. La acel moment, Decebal Făgădău era viceprimarul Constanţei. Procesul verbal al şedinţei CLM Constanţa din iulie 2010 stă mărturie a faptului că primarul interimar care vrea acum să resusciteze „Tomisul” este acelaşi care a pus umărul la dispariţia revistei.
„La revista «Tomis» am dat afară”
Era vorba, mai exact, despre un proiect de hotărâre care, spunea fostul primar Radu Mazăre, se impunea ca urmare a emiterii Ordonanţei 63/2010 a Guvernului Boc, ordonanţă referitoare la reducerea personalului din administraţia publică. Hotărând să nu renunţe la niciunul dintre directorii din Primăria Constanţa şi nici măcar la consilierul personal, care, pe vremea aceea, era celebrul şi fidelul său prieten Valentin Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor (prietenie pe bani publici), Mazăre decidea să renunţe la revista „Tomis”: „La revista «Tomis» am dat afară; nu o mai subvenţionăm”, explica fostul edil-şef.
Potrivit procesului verbal al şedinţei din 17 iulie 2010, actualul primar interimar a făcut doar un comentariu pe marginea întregului proiect de hotărâre: „Şi aş menţiona, pe lângă cele spuse de domnul primar, nişte oameni nemulţumiţi, nu de noi, ci de modul cum au ales să-şi îndeplinească sarcinile aleşii de la conducerea acestei ţări”.
Nu a contat faptul că publicaţia împlinea, în acel an, 45 de ani de existenţă, la fel cum nu a contat nici faptul că era o revistă de cultură, care a fost şi rămâne definitorie pentru Constanţa. A fost singura entitate efectiv rasă prin acea hotărâre a Consiliului Local Constanţa. Pentru comparaţie, trebuie amintit că, prin aceeaşi hotărâre, au fost închise trei dintre cele 12 cluburi de pensionari existente la acel moment, precum şi că măsura aceasta a fost anunţată cu oarecare durere de Mazăre.
„Nu mă interesează cine a închis revista, a fost o decizie politică la acel moment”
Unul dintre vechii colaboratori ai revistei „Tomis” a fost Mircea Ţuglea, care va fi cooptat şi în noua echipă redacţională a publicaţiei. L-am întrebat cum comentează faptul că aceeaşi administraţie care desfiinţa, în 2010, revista, decide să o readucă la viaţă în an electoral: „E vorba despre un context mai amplu. Ce se întâmplă acum va însemna mult mai mult, fiindcă va exista şi un premiu internaţional, dar şi o bursă de creaţie literară. E un proiect mare. Nu mă interesează cine a închis revista, a fost o decizie politică la acel moment”. Nu este, însă, cu atât mai grav faptul că a fost o decizie politică? „Mi se pare foarte grav, dar trebuie să privim spre viitor”, a spus Ţuglea, în opinia căruia, pentru Constanţa, apariţia revistei „Tomis” ar fi „un plus de imagine pentru Constanţa”.
În ceea ce priveşte şansele de reuşită ale proiectului, Mircea Ţuglea recunoaşte că se consideră „un sceptic optimist”. Revista ar urma să fie editată de către Asociaţia „Tomis”, la înfiinţarea căreia se lucrează în prezent. Conform spuselor lui Mircea Ţuglea, echipa care ar urma să se ocupe în viitor de revistă încearcă să-şi ia toate măsurile de precauţie pentru ca proiectul să nu fie unul efemer. „Încercăm să ne asigurăm că revista va avea continuitate. Nu aş vrea să dăm un premiu internaţional şi, peste un an, să nu-l mai dăm. Ar fi penibil”, a completat Ţuglea.
File de istorie publicistică
În paginile revistei „Tomis” au semnat, de-a lungul timpului, numeroşi profesori şi scriitori, critici reputaţi, oameni de cultură: Nichita Stănescu, Tudor Arghezi, Nina Cassian, Gellu Naum, Marin Mincu, Alex. Ştefănescu, Nicolae Manolescu, Romulus Vulpescu, Ştefan Augustin Doinaş, Şerban Cioculescu, Ştefania Plopeanu, Victor Eftimiu, Laurenţiu Ulici.
Cei mai mulţi dintre constănţeni ştiu că primul număr al revistei „Tomis” a apărut în 1966. Există însă şi voci care susţin că un prim număr al publicaţiei fusese editat cu un an înainte. Potrivit lucrării „TOMIS. Cenzurat/Necenzurat. Mărturii documentare (1967-1977)”, semnată de Virgil Coman, şeful Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, şi de Nicoleta Grigore, „data consacrată în literatura de specialitate privind apariţia revistei Tomis este 1 iulie 1966. Nu foarte mulţi sunt, însă, cei care cunosc faptul că un prim număr al acesteia a văzut lumina tiparului încă de la începutul anului 1965. Iniţiativa trebuie corelată (…) cu ample manifestări propuse a se organiza, inclusiv în domeniul culturii, în anul 1964, odată cu aniversarea a 20 de ani de la înfăptuirea Actului de la 23 August, când s-a hotărât, probabil, şi apariţia unei reviste de cultură la Constanţa”, se specifică în lucrarea menţionată. Tot aici se precizează însă că, deşi există un document care certifică apariţia sau măcar intenţia apariţiei revistei, în 1965, aceasta va vedea lumina tiparului abia pe 1 iulie 1966.
Conform aceleiaşi surse, redacţia primului număr al revistei, cel din 1965, editat de Comitetul Regional pentru Cultură şi Artă – Dobrogea, era constituită din Al. Căprariu, Nicolae Mărgeanu, Nicolae Motoc, Marin Porumbescu, Cornel Regman şi Gheorghe Ştefan. „Tipărită în condiţii grafice de excepţie pentru acea perioadă, revista nu avea să fie dată publicităţii, în mod oficial”, se mai arată în lucrarea lui Virgil Coman.
fagadau, copilul de mingi al lui mazare, crede ca ne pacaleste cu resuscitarea unei rusini ale consiliului local. Nu merge !!!