Freedom House România, Centrul Român de Politici Europene şi Expert Forum, toate trei membre ale Iniţiativei pentru o Justiţie Curată, solicită viitorului guvern să decăpuşeze Electrica şi să-i renumească în Consiliul de Administraţie al companiei pe Victor Grigorescu şi Cristian Buşu, cei doi reprezentanți ai statului care au făcut exact ce le spune numele: au reprezentat Statul, nu partidul. Totodată, cele trei organizaţii cer noului guvern să se revină la numărul de cinci membri pentru CA-ul Electrica iar, dacă acest lucru nu este posibil, să fie numiţi membri suplimentari prin selecție deschisă, căutând profesioniști integri.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Anul trecut, România a listat la bursa din Londra compania Electrica. O listare de succes, care a reușit să strângă 496 de milioane de euro, fonduri care ar fi trebuit investite pentru ca sistemul de furnizare a energiei electrice să funcționeze și pe viitor la standarde cel puțin rezonabile și pentru a se dezvolta.

Pentru a atrage încrederea investitorilor, România a promis managament profesionist și urmărirea performanței. Guvernul (Ministerul Energiei) a numit oameni integri și competenți ca reprezentanți ai statului în Consiliul de Administrație, noii acționari au numit persoane cu experiență în domeniu, care au condus companii energetice mari din Uniunea Europeană.

Noul Consiliu de Administrație a propus proceduri de etică și responsabilitate, a oprit investiții inutile făcute doar pentru a se încasa comisioane și a încercat să facă din Electrica o companie rentabilă. Reprezentanții statului în CA, Victor Grigorescu si Cristian Busu, au promovat aceste politici etice, lucru rar în companiile de stat din România.

În loc să-i susțină, noul ministru Andrei Gerea a încercat să-i aducă „la ordine”. A încercat să intervină arbitrar în activitatea companiei, să anuleze planurile de investiții și decăpușare. În fine, a încercat să deturneze banii colectați prin ieșirea la bursă pentru scopuri politice imediate. Reprezentanții statului în CA s-au opus acestei politizări, motiv pentru care ministrul a dorit să-i demită.

Întrucât a eșuat, azi a pus în practică un plan indirect: a propus creșterea numărului de membri din CA de la 5 la 7, care automat duce la schimbarea celor doi membri actuali, care au promovat politicile etice. Practic, ministrul demisionar Gerea încearcă să-și numească oameni în CA al Electrica și să pună astfel, post-mortem, mâna pe bani. Un guvern mort care încă mai face mizerii.

Mai rău chiar, BERD (acționar minoritar) a propus astăzi ca cei numiți în viitorul CA să respecte criterii de profesionalism și integritate, dar propunerea a fost respinsă de minister. Suntem în situația în care băncile străine se îngrijesc mai mult de participațiile statului român decât miniștrii români.

Acest caz e mai mult decât despre Electrica. Companiile de stat reprezintă încă un sector uriaș în România, iar cele mai multe sunt căpușate. Indiferent dacă vor fi privatizate sau nu, ele trebuie decăpușate. Trebuie să adopte management modern și practici etice solide. Dacă România dă semnalul că nu-și ține angajamentele luate la listare, atunci toate viitoarele ieșiri pe bursă pot fi compromise: de ce ar mai investi oamenii bani în companiile românești? Iar fără investiții sectorul energetic și companiile de stat în general se vor scufunda în datorii.

În acest context, nu este vorba doar despre căpușarea unei companii de stat, ci despre iresponsabilitatea unui ministru demisionar.

Solicităm viitorului guvern să oprească acest proces. Să-i renumească pe cei doi reprezentanți ai statului care au făcut exact ce le spune numele: au reprezentat Statul, nu partidul. Să revină la numărul de 5 membri pentru CA iar, dacă nu este posibil, să numească membrii suplimentari prin selecție deschisă, căutând profesioniști integri.

 

Freedom House România

Centrul Român de Politici Europene

Expert Forum

FHR, EFOR şi CRPE fac parte din Iniţiativa pentru o Justiţie Curată, proiect finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009 – 2014.

 

Sursa foto: electrica.ro

(Citit de 100 ori, 1 afisari astazi)