Mi se pare că manipularea a ajuns într-un punct culminant. Publicul antenist (şi, când spun antenist, fac iarăşi precizarea că mă refer generic la toate canalele mass media ce vehiculează minciuni, calomnii, scenarii conspiraţioniste) îmi pare a fi ca un pacient al unui doctor nebun, care ani la rând i-a picurat în urechi germenii paranoiei, iar acum consideră că este momentul să-i stârnească cele mai absurde temeri pentru a-l determina să acţioneze teleghidat, să facă ceea ce vrea de la el, chiar să se arunce în gol fără paraşută, de teama tehnocraţilor care îl urmăresc să-i sfîşie jugulara.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Astăzi am privit cu gura căscată titlurile pe bandă galbenă de pe ecranul televizorului. Erau titluri despre conspiraţia IOHANNIS – SOROS – CIOLOŞ, despre tunul de nu-mai-ştiu-câte milioane de euro pus la cale de… TEHNOCRAŢI, despre proteste de stradă masive care sunt în pregătire.

Pe alte canale, erau vehiculate acuzaţiile de colaborare cu Securitatea aduse unui ministru al Educaţiei cu iniţiative de regenerare a sistemului (tot tehnocrat şi el), după ce acuzaţiile de plagiat împotriva sa au fost demontate mai demult. Nu contează că omul are hârtie de la CNSAS că nu a făcut poliţie politică, ceva tot rămâne din calomnie. De acum câteva zile curg acuzaţiile reîncălzite de plagiat la adresa şefei DNA, o profesionistă căreia, până una-alta, nu i se poate reproşa nimic cu dovezi.

Toţi impostorii, mai mari sau mai mici, din ţara asta sunt impulsionaţi să contribuie cu o vorbă, cu o bârfă, cu o presupunere, cu o insinuare, cu o calomnie la contraatacul împotriva instituţiilor anti-corupţie şi anti-plagiat, la întărirea frăţiei infractorilor şi potenţialilor infractori.

Nu numai gloata privitoare la TV, dar chiar ziarişti bine informaţi şi cu atitudine corectă în general sunt de părere că cei acuzaţi ar trebui să-şi dovedească nevinovăţia. Pe bune?! Mâine – poimâine, or să spună la TV că Cioloş este extraterestru sau cyborg, dovadă că are simptome de integritate, o boală pe care cei ce conduc instituţiile de stat n-o fac şi care este motiv suficient să fii zburat din politică. Bănuiesc că, în spiritul corectitudinii totale, ar trebui ca premierul să se lase disecat în direct pentru a dovedi naţiunii că e un om ca noi toţi şi nu vrea să facă din ţărişoara noastră un cuib de alogeni din alte galaxii…

Mi-i imaginez pe membrii coaliţiei anti-justiţie cum se sfătuiesc cu privire la următorii paşi pentru compromiterea tuturor persoanelor onorabile care au avut curajul să se implice în politică şi administraţie la vârf şi alcătuiesc vârful de lance pentru civilizarea României. Cum în jurul lor, al infractorilor şi cercetaţilor penal, roiesc consultanţii, specialiştii în manipulare, parapsihologii, „jurnaliştii” mercenari, cum îşi împart rolurile, sarcinile, emisiunile, cum îşi fac punctajele: tu te duci la Parchet şi te autodenunţi, tu vorbeşti la B1, io la RTV, nu uitaţi să spuneţi despre Codruţa că se crede vedetă, nu uitaţi să minţiţi că a fost prietenă cu Ghiţă, io o să bag o frază în aşa fel încât să se audă sintagma „Kovesi cu cătuşe”, poate sunt şi imbecili care o să creadă că a fost arestată. Băgaţi şi Soros, hai cu „nu ne vindem ţara”, la greu, că spiritul lui Vadim e cu noi, şi nu uitaţi să pronunţaţi „tehnocraţi” ca şi cum aţi scuipa, ca şi cum aţi vomita, ca şi cum nimic din lumea asta nu e mai demn de dispreţ şi scârbă.

Este un prilej bun de rememorare a propagandei comuniste împotriva chiaburilor, exploatatorilor, capitaliştilor sau chiar împotriva intelectualilor, la un anumit moment. Caz clasic de deplasare treptată a unui termen conotat pozitiv către zona negativă, prin asocierea lui cu simboluri negative şi acte reprobabile. Este regretabil că istoria se repetă, este regretabil că o mână de oameni rău intenţionaţi reuşeşte să creeze o atât de mare prăpastie între elitele informate şi masele manipulate.

Nu-i acuz, ci îi deplâng pe manipulaţi, ei sunt doar aceia dintre noi care au mai multe temeri şi o lipsă acută de informaţie obiectivă. Sunt victimele infractorilor ce profită de aceste vulnerabilităţi şi ale „jurnaliştilor” sau „formatorilor de opinie” ce colportează, în locul informaţiilor corecte, dătătoare de putere, o sumedenie de gogoriţe.

Cum nu avem un Consiliu Naţional al Audiovizualului funcţional, şi nici o autoritate de reglementare a ziarelor tipărite sau online, poate că asociaţiile de monitorizare a presei ar trebui să-şi facă de lucru cu un index al mizeriilor scrise şi vorbite în această perioadă. În virtutea dreptului la informare corectă.

(Citit de 1.456 ori, 1 afisari astazi)