Locotenent-colonelul finlandez Aaro Pajari are de ce să fie invidios sau, dimpotrivă, poate să fie fericit. La 76 de ani de la celebra bătălie a cârnaţilor de lângă localitatea Tolvajarvi (nu vă chinuiţi să citiţi, nu denumirile sunt importante, ci faptele care s-au petrecut acolo), noua administraţie a Constanţei continuă faptele de arme ale armatei finlandeze. De această dată, inamicul nu este armata rusă. Procentele de la viitoarele alegeri sunt. Tactica este însă aceeaşi: arăţi cârnatul şi fasolea adversarului şi apoi capeţi un avantaj tactic important.
Dar să vă spun, pe scurt, cum a decurs prima bătălie a cârnaţilor. Ruşii, mulţi cât o divizie, îi fugăreau pe finlandezi la ei acasă. Situaţia nu era deloc bună pentru trupele finlandeze: erau mai puţine şi încercuite. Locotenent-colonelul Aaro Pajari a avut o sclipire de geniu şi a pus la cale o ambuscadă care nu figura în niciun manual de tactică. Oamenii săi au organizat o tabără, au aprins focul şi şi-au pregătit fiecare raţia de cârnaţi. Ruşii au atacat în grabă tabăra, finlandezii au fugit mâncând pământul. Armata Roşie era însă mult prea înfometată şi nu a început urmărirea inamicului. Din contră, Ivan cel lihnit de foame s-a aşezat la masă, în ciuda ameninţărilor superiorilor. După ce s-au umflat cu mâncare, ruşii au adormit instant lângă foc. Finlandezii au atacat la baionetă şi totul s-a transformat într-un măcel: Armata Roşie a suferit una dintre cele mai răsunătoare şi umilitoare înfrângeri din istoria ei. Asta s-a întâmplat în iarna lui 1939.
La zeci de ani distanţă, administraţia Mazăre şi-a asigurat un bazin disciplinat de votanţi, nici prea tineri, nici cu prea multă minte, însă flămânzi după pomeni. Acum, viceprimarul-primar Decebal Făgădău continuă tradiţia cârnatului. Ba chiar o îmbunătăţeşte, pentru că „pulimea” (nu e un termen definit în DEX, îmi cer scuze, dar prea se potriveşte şi este sinonim gloatei) care s-a înfruptat din fasolea şi cârnaţii daţi moca de administraţia locală de 1 Decembrie nu a avut plângeri privind cantitatea: a ajuns pentru toţi.
Mai jos aveţi o imagine sugestivă de la talciocul organizat de 1 Decembrie la Constanţa: persoana care împarte mâncare are un tricolor mic prins la piept, dar nu se vede prea bine de grămada de cârnaţi.
Nici un comentariu