Daniel Perrone, consulul general al SUA la Bucureşti, a efectuat, la începutul acestei săptămâni, o vizită în municipiul Constanţa, context în care s-a întâlnit cu o serie de reprezentanţi ai administraţiei publice locale. Ieri, Daniel Perrone a participat la o masă rotundă, eveniment găzduit de American Corner din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa. Diplomatul a răspuns, în acest cadru, unor întrebări privind regimul de vize al SUA şi modul în care cetăţenii americani pot vota în timp ce se află în afara graniţelor ţării.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Una dintre primele întrebări care i-au fost adresate oficialului american a fost legată de terorism: a fost sau nu afectat regimul de acordare a vizelor de terorism? Răspunsul diplomatului a venit prompt: nu! „S-a menţinut şi se menţine o stare de vigilenţă, procedurile au fost şi sunt aceleaşi, iar aplicanţii au fost întotdeauna verificaţi”, a declarat consulul general al SUA la Bucureşti.

Daniel Perrone a fost întrebat şi dacă Statele Unite ar putea să urmeze modelul Canadei, în sensul în care românii care au beneficiat, în ultimii zece ani, de o viză pentru Canada sau de o viză de non-imigrant pentru SUA nu vor mai avea, începând de anul acesta, nevoie de viză pentru a călători în Canada. Răspunsul diplomatului american a făcut referire la diferenţa fundamentală dintre regimurile de acordare a vizelor în cele două ţări: în vreme ce, în Canada, Departamentul pentru emigrare se ocupă de aceste aspecte, în SUA Congresul este cel care votează legislaţia referitoare la regimul vizelor. „Dacă întrevăd o iniţiativă în Congresul American pentru schimbarea regimului vizelor, pentru eliminarea lor? Nu întrevăd acest lucru în prezent. Ar însemna să fac speculaţii dacă aş afirma că anul viitor Congresul va schimba regimul de acordare a vizelor. Nu pot spune asta. Nu văd o iniţiativă iminentă pentru schimbarea regimului vizelor. În contextul în care Congresul nu schimbă regimul de vize, rata de refuz pentru români rămâne de peste 3%”. Ar fi neobişnuit pentru o ţară ca această rată să scadă într-o perioadă scurtă de timp”, a explicat Daniel Perrone, precizând însă că nu doar românii se confruntă cu un procent de respingere de peste 3% şi că orice cetăţean din orice ţară europeană poate fi refuzat în acest sens.

În ceea ce priveşte faptul că cetăţenii americani pot vota şi atunci când sunt plecaţi în străinătate, consulul a declarat că acest lucru este posibil prin intermediul votului online sau chiar prin poştă. Totdată, Perrone a afirmat că americanii aflaţi în străinătate în timpul unor alegeri pot vota şi la sediile ambasadelor sau consulatelor SUA din acele ţări. Nu mai puţin important, oficialul american a menţionat că în permanenţă sunt trimise mesaje cetăţenilor pe acest subiect, tocmai în ideea ca aceştia să fie încurajaţi să voteze.

(Citit de 209 ori, 1 afisari astazi)