Articol publicat pe site-ul JUSTITIECURATA.RO

Promotii tablouri pecanvas.ro

În noiembrie 2015, Consiliul Judeţean Constanţa a atribuit contractul privind dotările aferente proiectului „Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava”. Contractul pentru dotări, estimate la 399.510 lei, a fost atribuit pentru 178.715 lei firmei SC Expertissa Constanţa SRL. Aceeași firmă, în parteneriat cu Soti Cable Neptun SRL, câștigase acum trei ani contractul de publicitate pentru același proiect – 331.600 lei. Vorbim despre o firmă abonată la bani publici, dar şi despre riscul consiliului județean de a rata o finanţare europeană de 74 de milioane de lei. E drept, nu din cauza acestei firme.

Proiectul „Restaurarea, consolidarea, proiecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Capidava” – este, poate, cel mai mare hop peste care trebuie să treacă, în următoarele luni, instituţia condusă de Nicuşor Constantinescu. Asta fiindcă administratorul firmei Mara Construct SRL, controlată de fina lui Nicușor Constantinescu, care şi-a adjudecat contractul de executare a lucrărilor în cadrul acestui proiect, a fost arestat preventiv la finalul anului trecut, iar lucrarea – sistată. Termenul de finalizare a lucrărilor de restaurare a Cetăţii Capidava este 30 iunie 2016. În cazul în care proiectul nu va fi terminat, consiliul județean riscă o corecţie financiară de 100% din partea Uniunii Europene. Adică, va trebui să dea înapoi 74 de milioane de lei. Bani publici. Banii judeţului Constanţa.

 

Expertissa Constanţa, dotări și publicitate pentru Capidava

Tocmai într-un astfel de proiect deosebit de important, în care deja a fost implicată firma „de casă” Mara Construct SRL, a fost „băgată în seamă” o altă societate campioană la câştigarea contractelor derulate pe bani publici – SC Expertissa Constanţa SRL.

Și nu este vorba doar despre contractul din 2016 privind dotările – 178.715 lei – aferente proiectului de la Capidava, recent câștigat de Expertissa Contanța SRL. Ci și de publicitatea la acest proiect.

În 2013, CJ Constanţa lansa o invitaţie de participare pentru atribuirea contractului „Servicii de publicitate şi informare pentru proiectul «Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava»”. Contractul, în valoare de 331.600 de lei, a fost adjudecat de către asocierea Expertissa Constanţa SRL – Soti Cable Neptun SRL. Soti Cable Neptun – firma înfiinţată în 1992, care îi are printre asociați pe Sorin Strutinsky, trimis în judecată alături de Mazăre în dosarul Polaris.

 

„Copilul de suflet” al instituţiilor publice

daniel-georgescu

Daniel Georgescu

Expertissa Constanța SRL, care se ocupă, așadar, atât de dotările cât și de publicitatea proiectului de restaurare de la Capidava, este o firmă cu notorietate în judeţ, care și-a legat numele de cel al consilierului local PSD Daniel Georgescu. Un apropiat al tandemului Mazăre-Constantinescu, Daniel Georgescu a făcut parte din Expertissa din 2009 şi până în 2012, cât timp a fost consilier local. În 2012, a fost numit director general al Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile.

Potrivit datelor disponibile la Registrul Comerţului, Expertissa Constanţa SRL a fost înfiinţată în martie 1999 şi în prezent are sediul în centrul Constanței, pe strada Ştefan cel Mare, după ce a funcționat pe bulevardul Mircea cel Bătrân în aceeaşi clădire în care își are sediul organizația județeană a PSD. Administratorul firmei constănţene este un anume Ionel Doncilă Pop. Societatea are ca domeniu de activitate repararea maşinilor.

Expertissa Constanţa SRL nu este decât o parte dintr-un conglomerat. Unicul asociat al firmei este societatea SC Expertissa HQ SRL, cu sediul în Bucureşti.

Expertissa HQ SRL, menţionată mai sus, îi are ca asociaţi persoane fizice pe Ion Colţan – fratele consilierului Niculae Colţan de la cabinetul lui Nicuşor Constantinescu – şi pe Mihail Alexandru Marica. Expertissa HQ SRL are ca domeniu de activitate comerţul cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice şi software-ului. În timpul Guvernării Ponta, firma a încheiat contracte cu o serie de instituţii ale statului.

De-a lungul timpului, Expertissa Constanța SRL a învăţat ce înseamnă să aibă lipici la banul public. Astfel, în 2011, firma din care făcea parte atunci şi Daniel Georgescu (consilier local PSD) a câştigat de la Consiliul Judeţean Constanţa contractul de servicii de publicitate şi informare pentru proiectul „Reabilitare Monument Triumfal Tropaeum Traiani”. Expertissa Constanţa SRL a încasat atunci 199.400 de lei, fără TVA. Conform anunţului de atribuire nr. 134287/27.05.2011, fusese singura firmă care participase la licitaţie. În cadrul proiectului, societatea trebuia să realizeze patru panouri temporare şi patru plăci permanente, 5.000 de broşuri şi 5.000 de CD-uri. Totodată, se obliga să organizeze două conferinţe de presă, una cu ocazia lansării proiectului, a doua, la finalizarea acestuia. După fiecare conferinţă trebuia să dea publicităţii un comunicat de presă legat de proiect. Expertissa Constanţa SRL mai trebuia să realizeze un spot publicitar de 30 de secunde privind promovarea proiectului „Reabilitare Monument Triumfal Tropaeum Traiani” și să-l difuzeze pe un post de televiziune regional pe toată durata de derulare a proiectului.

În acelaşi an, 2011, Expertissa Constanța și-a adjudecat alte două contracte privind publicitatea şi informarea în cadrul a două proiecte cu finanţare europeană. Pentru unul dintre acestea, „Reabilitare, modernizare şi dotare la Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Terchighiol – corpul C, în vederea înfiinţării unui centru de îngrijire şi asistenţă Techirghiol – România”, Expertissa Constanţa SRL s-a „bucurat” de 18.894,64 de lei fără TVA. Pentru cel de-a doilea contract, care a presupus servicii de publicitate şi informare privind reabilitarea corpului A din acelaşi centru, firma a primit 19.500 de lei fără TVA.

De-a lungul timpului, Expertissa Constanţa SRL şi-a adjudecat şi contractul privind furnizarea în leasing de echipamente IT pentru şcolile din judeţ, în valoare de 2.763.898 de euro fără TV, contract atribuit de acelaşi Consiliu Judeţean Constanţa.

Citeşte mai mult aici.

Surse foto: Daniel Georgescu – tvdobrogea.ro; Expertissa – ziuaconstanta.ro

(Citit de 281 ori, 1 afisari astazi)