De-a lungul mandatelor sale, Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), a avut grijă să se înconjoare de oameni de încredere. Aceştia din urmă au ocupat şi ocupă încă funcţii cheie în administraţia judeţeană şi, poate cel mai important, au avut grijă să nu cumva să-i iasă din cuvânt lui Constantinescu. „Grija” asta obsesivă a mers însă până acolo unde toţi aceşti oameni fie au intrat în vizorul legii, fiind trimişi în judecată, fie şi-au pierdut funcţiile, urmare a unor demisii sau a unor demiteri ruşinoase. Cristian Zgabercea, Adrian Gâmbuţeanu, Radu Volcinschi, Cristian Moldovanu sunt oameni cunoscuţi drept pionii credincioşi preşedintelui CJC, pioni care însă au început să cadă. Iar căderea a fost una cu răsunet naţional.

Promotii tablouri pecanvas.ro

 

Numele lui Adrian Gâmbuţeanu, directorul general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, pare să fie omniprezent în spaţiul public în ultimul timp. Dar asta nu fiindcă instituţia pe care încă o conduce şi-ar face ireproşabil treaba, ci din cauza problemelor pe care Gâmbuţeanu le are cu legea. Amintim că Adrian Gâmbuţeanu este trimis în judecată în două dosare. Într-unul dintre ele e trimis în judecată alături de alte 18 persoane (fizice şi juridice), în legătură cu un presupus prejudiciu de peste 30 de milioane de lei în dauna CJC şi de peste 1 milion de lei în dauna statului. În acest dosar, printre inculpaţi figurează şi superiorul său ierarhic, Nicuşor Constantinescu.

Cel de-al doilea dosar este cel la care DNA face referire în adresa trimisă Consiliului Judeţean Constanţa, dosar în care directorul general al RAJDP a fost trimis în judecată pentru presupuse fapte de abuz în serviciu. Conform rechizitoriului, Gâmbuţeanu ar fi refuzat să pună la dispoziţia Curţii de Conturi, în anii 2011, 2012 şi 2013, documentele necesare controlului specific la nivelul RAJDP Constanţa.

Astăzi, Adrian Gâmbuţeanu este cu totul indezirabil pentru Cristinel Dragomir, vicepreşedintele CJC pe care PSD Constanţa îl susţine, în perspectiva proximelor alegeri locale, pentru funcţia de preşedinte al instituţiei. În cadrul şedinţei CJC din luna iulie, cei doi au avut un schimb de replici extrem de dur, Dragomir solicitându-i directorului RAJDP să demisioneze. Lucru care, evident, nu s-a întâmplat.

Trebuie menţionat şi faptul că, de când se află la conducerea instituţiei, Adrian Gâmbuţeanu a fost deosebit de greu de abordat de unii dintre reprezentanţii presei. Nu o dată, directorul instituţiei publice din subordinea CJC a lăsat de înţeles că transparenţa decizională a RAJDP nu e tocmai pe lista sa de priorităţi.

 

A fost producătorul general al Televiziunii Române

Un alt om de încredere al lui Nicuşor Constantinescu şi care acum e în cădere liberă este Cristian Zgabercea, cel care a fost o vreme producătorul general al Televiziunii Române. Apropiat al preşedintelui CJC, Zgabercea a fost, de asemenea, şeful Direcţiei de Cultură din cadrul Consiliului Judeţean, în perioada în care a avut loc „marea” reformă a culturii constănţene. Iar prin această reformă se înţelege sabotarea culturii. Nu mai puţin important, amintim că Zgabercea a fost, în perioada 2005-2009, manager general al TV Neptun, precum şi, ulterior, preşedinte al „răposatului” Festival de Muzică Uşoară Mamaia.

În primăvara acestui an, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a lui Cristian Zgabercea, suspectat de complicitate la abuz în serviciu (două infracţiuni, ambele în formă continuată), de constituire a unui grup infracţional organizat, dar şi de evaziune fiscală. În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Nicuşor Constantinescu. Tot în primăvara lui 2015, atunci când au început problemele sale în instanţă, Zgabercea s-a autosuspendat din funcţia de producător general al Televiziunii Române.

 

A condus Direcţia pentru Agricultură a judeţului Constanţa

2015 este, fără îndoială, anul în care „supuşii” mai marelui CJC cad rând pe rând. Boris Parpală, fost consilier CJC şi, de asemenea, fost director al Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Constanţa, a fost trimis în judecată, în această primăvară, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care susţin că, în „în perioada 21 decembrie 2010 – 1 august 2014, inculpatul Parpală Boris, ca urmare a influenţei şi autorităţii conferite de funcţiile pe care le-a deţinut în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi în cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Judeţului Constanţa, în baza unor oferte realizate de acesta, a determinat reprezentanţii a 22 de primării (Ciocârlia, Aliman, Rasova, Cobadin, Ovidiu, Lipniţa, Mihai Viteazu, Ostrov, Băneasa, Deleni, Vulturu, Lumina, Ghindăreşti, Horia, Grădina, Pecineaga, Ciobanu, 23 August, Comana, Topraisar, Amzacea și Independența) de pe raza judeţului să încheie cu SC Fatum Consulting SRL, firmă pe care o administra, contracte de prestări ale unor servicii inutile şi nesolicitate de acestea (elaborarea strategiei de dezvoltare locală a comunei, consultanţă în elaborarea documentaţiei de finanţare a unor proiecte etc.)“.

În rechizitoriu se menţionează că, „începând din anul 2012 şi până la data reţinerii lui Parpală (n.r. – 27 aprilie 2015), făptuitorul Parpală Boris a fost delegat prin dispoziţii ale preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa şi ordine ale Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în funcţia de Director al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Constanţa“.

În acelaşi rechizitoriu, procurorii DNA susţin că, în cele mai multe cazuri, Boris Parpală s-ar fi deplasat personal în judeţ, la sediile primăriilor amintite, pentru a discuta cu primarii localităţilor.

 

A condus Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu

 

După cum se poate constata, oamenii loiali lui Nicuşor Constantinescu au ocupat, aşa cum am mai menţionat, funcţii de conducere importante în economia judeţului. După ce nu a mai fost purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Constanţa, fostul ziarist Cristian Moldovanu a ocupat fotoliul de director general al Aeroportului Internaţional Mihail Kogălniceanu (AIMK). A avut însă parte de un mandat destul de dificil, nu de puţine ori neînţelegerile dintre ei şi sindicalişti făcând subiectul unor materiale în presă. Ca director, a fost controversat în ochii propriilor săi subalterni. În noiembrie 2014, a demisionat de la conducerea instituţiei.

Trebuie amintit faptul că, în perioada în care a fost condus de Cristian Moldovanu, aeroportul a făcut obiectul unui control al Curţii de Conturi, control în urma căruia au fost evidenţiate mai multe deficienţe. Conform deciziei Curţii de Conturi din 19 martie, la Aeroportul Internaţional „Mihail Kogălniceanu“, instituţie aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, a fost constatată „angajarea de cheltuieli nelegale şi efectuarea de plăţi nejustificate reprezentând cheltuieli de personal aferente personalului angajat fără respectarea prevederilor legale“. Mai exact, conform acestei decizii, în perioada verificărilor s-a constatat că, în intervalul „14.04.2014 – 23.09.2014, au fost angajate 20 de persoane, fără respectarea prevederilor legale în materie, respectiv OMT nr. 431/10.04.2014, art. 5“. Ulterior controlului derulat în primăvara acestui an, fostul director al AIMK a declarat că nu e de acord cu ceea ce a constatat Curtea de Conturi, lăsând de înţeles că lucrurile vor fi tranşate în instanţă.

 

Omul lui Nicuşor, în fruntea Prefecturii Constanţa

În martie 2014, Radu Volcinschi era numit prefect al judeţului Constanţa, numire care survenea ulterior ieşirii PNL de la guvernare, dar şi demisiei forţate din această funcţie a lui Eugen Bola. Până să devină prefect, Volcinschi fusese, timp de aproape doi ani, subprefect de Constanţa. Era cunoscut drept „mâna dreaptă” a preşedintelui CJC. De altfel, el activase în Consiliul Judeţean, ca director al Direcţiei Generale de Administraţie Publică şi Juridică a CJC. Chiar şi pe vremea când Instituţia Prefectului Judeţul Constanţa era condusă de liberalul Bola, se spune că, de fapt, lucrurile erau controlate tot de Volcinschi, pe atunci subprefect.

Căderea lui Radu Volcinschi a fost una neaşteptată. El a fost demis de premierul Victor Ponta în cadrul şedinţei de Guvern din 17 decembrie 2014, din cauza modului deficitar în care a coordonat autorităţile în cazul operaţiunilor de salvare a victimelor aflate în elicopterul SMURD prăbuşit în Lacul Siutghiol. Amintim că doi piloţi din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului de Interne şi două cadre SMURD Constanţa şi-au pierdut viaţa după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbuşit, în decembrie 2014, în Lacul Siutghiol. Cei patru se întorceau dintr-o misiune medicală.

 

Aşa cum reiese din cele prezentate mai sus, despre patru dintre oamenii fideli lui Nicuşor Constantinescu se vorbeşte la timpul trecut din punct de vedere al funcţiilor deţinute. Singurul rămas pe funcţie şi care dă senzaţia că se agaţă de aceasta este Adrian Gâmbuţeanu, directorul general al RAJDP, trimis în judecată în două dosare.

 

Surse foto:

Nicuşor Constantinescu – youtube.com

Adrian Gâmbuţeanu – tvdobrogea.ro

Radu Volcinschi – evz.ro

Boris Parpală – evz.ro

Cristian Moldovanu – ziuaconstanta.ro

Cristian Zgabercea – romaniacurata.ro

 

(Citit de 623 ori, 1 afisari astazi)