Campania „Oamenii Timpului” anunță cele 50 de nume și proiecte care intră în competiția finală pentru cele zece trofee ale categoriilor Literatură, Arte, Educație și cercetare, Societate civilă, Diplomație publică, Memorie și istorie, Jurnalism, Tinere valori, Sănătate și Antreprenoriat.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Pe 15 octombrie s-a încheiat perioada în care au putut fi făcute, din partea publicului, propuneri pe platforma oameniitimpului.ro. Acestea, în număr de aproximativ 600, au intrat într-un proces riguros de selecție în cadrul redacției revistei de cultură contemporană „Timpul”, iar membrii Juriului Național au ales, din dosarele transmise, câte cinci nominalizați pentru fiecare categorie. La fel ca la edițiile precedente, finaliștii vor putea fi susținuți prin vot online (în perioada 10 noiembrie – 5 decembrie). Juriul Național se va întruni la Iași pe data de 16 decembrie pentru a desemna cei 10 câștigători ai trofeelor „Oamenii Timpului”. Constanța are cinci nominalizați la șase categorii în finala „Oamenii Timpului”. Îi prezentăm, mai jos, pe fiecare dintre cei cinci nominalizaţi.

 

Elif Memet (n. 1997) (nominalizată la Educație și Cercetare și la categoria Tinere Valori) a absolvit Liceul Internațional de Informatică din Constanța; a fost invitată la Casa Albă, în urma clasării pe un loc fruntaș la un concurs de eseuri organizat de Gulen Institute Youth Platform din Statele Unite ale Americii. Eseul ei, care răspundea în 2000 de cuvinte la întrebarea „Cum se poate eradica sărăcia globală de către cetățenii lumii?”, a fost desemnat cel mai bun din Europa și al treisprezecelea pe glob. A fost șefă de promoție în 2015 la același liceu, iar acum este studentă la Columbia University. A fost medaliată cu aur, apoi cu bronz la Olimpiada Internațională de Proiecte de Mediu, premiată la concursurile NASA, finalistă la Concursul Național de Vorbire în Public în limba engleză, cel mai tânăr Ambasador Bloomberg din lume s.a.m.d. În noiembrie 2013, a organizat primul club de pregătire a elevilor și studenților pentru conferințele simulatorii ale Organizației Națiunilor Unite. În martie 2014, a fost singura elevă de liceu din lume acceptată la dezbaterile simulatorii ale ONU – Harvard World Model United Nations.

Nominalizarea ei se justifică prin performanțele extraordinare din anul universitar 2015-2016. În calitate de studentă la Columbia University, a fost aleasă de laureatul Premiului Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz (2001), pentru a-i coordona cercetarea în inegalitate economică. Elif Memet este singura studentă din anul I care reușește acest lucru. Cercetarea nu este singurul domeniu de activitate a tinerei, în această perioadă ea ocupând funcția de Ambasador al Colegiului Columbia, făcând parte din Columbia Energy Club, Columbia Financial Investment Group, Lion Fund (fondul de investiții al Universității); este membră a comitetului Columbia Club of New York, cel mai tânăr membru al Consiliului de Afaceri Româno-American, coordonatoarea Ligii Studenților Români din Străinătate – filiala SUA și asistentă personală a prințesei Marina Sturdza.

 

Asociația „Dăruiește Aripi” (fondator – Alina Vasea) – nominalizată la categoria Societate Civilă – este o organizație nonprofit, dedicată susținerii proiectelor caritabile ce pot aduce un progres în tratamentul pacienților din sistemul de stat românesc. Asociația își propune implementarea unor proiecte în domeniul medical, cu scopul de a îmbunătăți șansele pacienților de vindecare și supraviețuire. Alina Vasea, fondatoarea asociației, este câștigătoarea trofeului Avantaje, Femeia Anului 2015, secțiunea Promovarea și apărarea drepturilor copilului. De-a lungul timpului, asociația a donat echipamente medicale și a dotat cu tehnologie performantă diferite secții ale spitalelor din Constanța sau din țară.

Propunerea la secțiunea Societate civilă este motivată de activitatea intensă dusă în perioada 2015-2016 de membrii asociației. În 2015, ei au demarat proiectul „Dăruiește primul zâmbet”, care vizează reconstrucția și modernizarea Secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți și a Compartimentului de Prematuri din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța. Secția de Terapie Intensivă Nou-Născuți din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța este singura secție care îngrijește în regim de terapie intensivă copiii născuți prematur sau cu afecțiuni medicale din tot sud-estul României. Realizarea acestui proiect înseamnă scăderea considerabilă a ratei morbidității și mortalității infantile neonatale și acordarea îngrijirilor specifice unei secții dotate eficient pentru un debut sănătos în viață a copiilor născuți sau transferați aici. Voluntarii Asociației „Dăruiește Aripi” au reușit să adune până în primăvara anului 2016 peste 1 milion de euro, bani suficienți pentru demararea lucrărilor. „10 eroi la Disneyland” este un alt proiect aflat în desfășurare prin intermediul căruia se urmărește  organizarea unor excursii la Disneyland Paris, în fiecare an, pentru copii bolnavi de cancer din toată țara.

 

Metin Omer (n. 1987) – nominalizat la categoria Memorie și istorie –  este doctorand în Istorie la Institutul de Științe Sociale din cadrul Universității „Hacettepe” din Ankara. Principalele teme pe care le abordează în cercetările sale includ evoluția comunităților turcă și tătară din Dobrogea, relațiile româno-turce în secolul XX, situația tătarilor din Crimeea după 1990. Începând din august 2015, Metin Omer face parte din Consiliul de Coordonare al Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni, organizație internațională a comunităților tătărești din întreaga lume.

Nominalizarea pentru categoria Memorie și istorie a fost făcută pentru implicarea în derularea unor proiecte importante pentru păstrarea și promovarea valorilor identitare ale comunității tătare. Unul dintre aceste proiecte este cursul „Istoria și civilizația tătarilor”, curs pe care Metin Omer îl susține în baza unui protocol de colaborare între Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România și Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius”, Constanța. Acesta a fost lansat în anul 2014, se desfășoară în prezent pentru al treilea an consecutiv și urmărește teme de interes major din istoria tătarilor. Cursul, care este gratuit, se adresează atât studenților și masteranzilor de la Universitatea „Ovidius”, indiferent de specializare, cât și tuturor celor care, indiferent de vârstă și pregătire, vor să afle principalele repere ale evoluției istorice a tătarilor. Ca urmare a succesului avut, cursul „Istoria și civilizația tătarilor” a fost propus pentru introducerea în categoria celor facultative în cadrul Facultății de Istorie și Științe Politice de la Universitatea „Ovidius”. În cei trei ani de la debut, peste 150 de cursanți l-au absolvit, aceștia provenind atât din rândul comunității tătare, dar și al altor grupuri etnice. Cursul „Istoria și civilizația tătarilor” este, în prezent, un element de referință în cadrul activităților derulate în vederea păstrării și promovării identității tătarilor, el devenind în timp un pilon important în înțelegerea și conștientizarea unor aspecte importante din istoria acestei comunități.

Anul acesta, Metin Omer a publicat și o monografie a celei mai importante instituții de învățământ a tătarilor și turcilor din România. Este vorba despre Seminarul Musulman din Medgidia. Documente și memorie, volum bilingv publicat Institutul pentru Studierea Minorităților Naționale și pregătit împreună cu Adriana Cupcea și Manuela Marin. Acesta este dedicat istoriei fostei instituții de învățământ care, în perioada 1889-1967, pregătea viitorii imami și profesori de limba turcă ai comunității musulmane din Dobrogea. Studiul introductiv al volumului este semnat de renumitul istoric, profesor la Universitatea Wisconsin – Madison (SUA), Kemal Karpat, el însuși absolvent al Seminarului Musulman din Medgidia.

 

Ionuț Poinăreanu – nominalizat la categoria Sănătate – este medic specialist anatomie patologică, șef lucrări la Facultatea de Medicină, Universitatea „Ovidius” din Constanța, cercetător științific III în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei”, Constanța. A fost laureat al Galei „10 Oameni de Valoare pentru Constanța” în cadrul celei de-a VI-a ediții (2016).

Propunerea pentru secțiunea Sănătate se datorează finalizării cu succes, în decembrie 2015, a proiectului Centrului de Cercetare-Dezvoltare pentru Studiul Morfologic și Genetic în Patologia Malignă – CEDMOG – ID 1844 / cod SMIS-CSNR 48750, unde Ionuț Poinăreanu a avut calitatea de manager de proiect, iar prof. univ. dr. Mariana Așchie a fost director. Valoarea totala a proiectului: 20 779 362 lei. Impact: pe lângă diagnosticul histopatologic al tumorilor maligne, care reprezintă baza atât în ceea ce privește tratamentul pacienților, cât și pentru cercetarea clinică, au apărut noi metode de investigație la nivel celular, molecular și genomic, capabile să tranșeze diagnosticul de malignitate în cazul unui diagnostic incert, să depisteze precoce leziunile premaligne, culminând cu depistarea unor markeri implicați în prognostic și răspunsul la terapie în funcție de expresia/supraexpresia unor molecule. Realizarea acestui proiect va permite crearea și în România a unui model complex de investigare a tumorilor maligne prin intermediul unor tehnici moderne de diagnosticare a tumorilor. Prezentul proiect contribuie la dezvoltarea direcțiilor actuale de cercetare și la creșterea calității actului medical, componentă de bază pentru sănătate în contextul atingerii unui sistem social durabil. În plus, personalul Facultății de Medicină și colectivul de cercetare al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța desfășoară activități de cercetare-dezvoltare specifice domeniului, transferând metodele de avangardă din domeniul cercetării în domeniul practic al diagnosticului histopatologic. În final, acest proiect contribuie la creșterea calității actului medical, va dezvolta potențialul științific și competitivitatea în domeniul cercetărilor fundamentale și aplicative în cancerologie. Mai mult, va facilita dezvoltarea proiectelor de cercetare în care este implicată Facultatea de Medicină a Universității „Ovidius” – accesul medicilor cercetători, medicilor rezidenți, studenților, masteranzilor și doctoranzilor la echipamente de înaltă tehnologie va permite rezolvarea variatelor probleme în domeniul patologiei maligne.

 

Oana Stan (n. 1991) – categoria Antreprenoriat – a pus bazele afacerii de valorificare a resurselor minerale din Lacul Techirghiol prin produse cosmetice și antireumatice în 2012, când trebuia să-și aleagă o temă de impact pentru licența de la London Regent’s University. După un an și jumătate de cercetare, studii amănunțite și testări, biologii și chimiștii italieni au pus la punct o gamă completă cu opt produse cosmetice și antireumatice sub licența TECHIR, marcă înregistrată și omologată deja de Oana Stan în România, autorizată de Ministerul Sănătății. Acestea se bazează pe resursele minerale ale lacului – nămolul sapropelic și apa salină-iodurată cu grad de mineralizare de peste 90 g/l, unice în lume prin compoziție și calități terapeutice.

Propunerea pentru categoria Antreprenoriat are în vedere creșterea și maturizarea afacerii cu produse din nămolul de Techirghiol. În 2016, Oana Stan și Techir au reușit să bifeze prima prezență la Cosmoprof, cel mai mare târg al industriei de beauty și cosmetice din Europa. Total inedit pentru activitatea cu care se ocupă, brandul Techir s-a implicat și în susținerea filmului artistic Miracolul din Tekir, o coproducție România-Elveția. Filmul este o altă prezentare artistică a legendei bătrânului Techir, care a văzut miracolul însănătoșirii sale, dar și a măgărușului său, fiind primii pacienți ce au descoperit proprietățile terapeutice unice ale apei saline și ale nămolului din lacul Techirghiol. De altfel, bătrânul Techir și măgărușul său reprezintă și logo-ul cosmeticelor produse de Oana Stan.

 

 

Lista cu toți cei cincizeci de nominalizați la cele zece categorii, aici:

http://www.oameniitimpului.ro/nominalizati/#1468933661568-cf2f1421-44d4

(Citit de 191 ori, 1 afisari astazi)