Aleşii locali constănţeni au dezbătut, în şedinţa de vineri, un proiect de hotărâre privind constituirea Consiliului Local Municipal ca parte civilă în dosarul în care fostul primar Radu Mazăre a fost trimis în judecată pentru că, susţin procurorii, ar fi înlesnit, în 2008, câştigarea de către firma Polaris M Holding, controlată de deputatul Eduard Martin, a contractului pentru serviciul de salubrizare din Constanţa. Amintim că acest contract este valabil pe o perioadă de 25 de ani şi se ridică la o valoare totală de 335 de milioane de euro.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Doar patru dintre consilierii locali prezenţi la şedinţă au votat împotriva constituirii Consiliului Local Constanţa ca parte civilă în acest dosar. Amintim că, în acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată, alături de Mazăre, omul de afaceri Sorin Strutinsky, deputatul Eduard Martin, Gabi Stan, fostul viceprimar al municipiului Constanţa, dar şi firma Polaris M Holding. În ceea ce-i priveşte pe cei patru, ei şi-au consolidat, de-a lungul timpului, imaginea de oameni extrem de fideli lui Radu Mazăre:

Paula Cioceanu, pesedistă cu tradiţie, pe care Mazăre o numea, alături de alte femei din Consiliul Local Constanţa din mandatul 2008-2012, „găină proastă”. Femeia n-a ripostat în niciun fel. Paula Cioceanu este, de asemenea, preşedintele Asociaţiei Fair Play, asociaţie care oferă servicii sociale în Constanţa şi care, de reţinut, se „adapă” din banii publici ai administraţiei locale.

Despre fostul edil-şef  Radu Mazăre, asociaţia Paulei Cioceanu susţinea: Suntem o familie alcătuită din 275 de membri. O familie protejată şi supravegheată de un singur om, cu o inimă imensă, un tânăr care este considerat un părinte adoptiv şi chiar spiritual. Acest tânăr bărbat viguros şi ambiţios, primarul Constanţei, se numeşte Radu Ştefan Mazăre. El este fondatorul Asociaţiei Fair-Play, preşedinte de onoare al acestei organizaţii, dar şi principalul finanţator al imensei familii. Asistenţi sociali, profesori, învăţători, psihopedagogi, psihologi, jurişti, medici, sociologi şi voluntari lucrează împreună pentru a rezolva problemele copiilor în dificultate“, se menţionează pe site-ul Asociaţiei Fair-Play.

Valentin Pîrvulescu, personaj discret, membru PSD. În declaraţiile sale de avere figura, la un moment dat, o datorie către celebrul Valentin Răducu Preda, fostul consilier personal al lui Mazăre, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, inclusiv la momentul semnării contractului ANR cu privire la cedarea pavilionului maritim românesc. De asemenea, Pîrvulescu era cunoscut drept un apropiat al lui Valentin Gheorghe Ionescu, inculpat, alături de Mazăre, în celebrul dosar al Retrocedărilor. În comunicatul remis de DNA în octombrie 2008, Valentin Gheorghe Ionescu apare, prin firma sa Habitat Ambient SA, la capitolul „cesionari cumpărători de drepturi succesorale”.

George Papari. Consilier local PSD aflat la al doilea mandat în Consiliul Local Municipal Constanţa. Din ianuarie 2013, el este directorul general al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL). Pentru o scurtă perioadă de timp, Papari a fost şi membru în Adunarea Generală a Acţionarilor a Portului Constanţa.

Daniel Georgescu este consilier local PSD şi director al Administraţiei Canalelor Navigabile. A fost asociat în firma Expertissa Constanţa, una dintre societăţile care, de-a lungul guvernării pesediste din judeţul Constanţa, a fost în repetate rânduri “alintată” cu bani publici.

Tot în şedinţa de vineri, Decebal Făgădău, primarul interimar al Constanţei, a propus constituirea unei comisii în cadrul CLM, care să analizeze contractul dintre firma Polaris M Holding şi municipalitate. “Contractul se derulează în continuare şi tocmai pentru a vedea cum se derulează, am propus Consiliului Local înfiinţarea unei comisii formate din consilieri ce acoperă tot spectrul politic, care să analizeze atât contractul cu Polaris şi modul în care acesta se derulează. Vom cere consilierilor locali ce fac parte din această comisie să ne spună concluziile la care au ajuns după ce vor începe activitatea. Executivul le va pune la dispoziţie orice informaţie legată de contractul cu Polaris”, a declarat Decebal Făgădău.

Reamintim, de asemenea, că potrivit procurorilor DNA, prin compararea valorilor estimate de Primăria Constanța cu tariful mediu practicat pe piaţă chiar de Polaris M Holding, a rezultat că valoarea serviciului a fost supraestimată cu 19.135.748,01 lei pe an. Valoarea estimată în mod corect, dacă ar fi fost avute în vedere preţurile pieţei practicate chiar de societatea Polaris M Holding în cadrul altor contracte cu alte primării (Arad, spre exemplu), pentru perioada contractului de 25 de ani, ar fi fost de 715.663.149,65 lei faţă de 1.194.056.850 lei – valoare  estimată prin  nota 160082/28.11.2007 întocmită de Direcția Gospodărire Comunală din cadrul Primăriei Constanța,  supraestimarea în acest caz fiind în valoare de 478.393.700,35 lei (rezultând un prejudiciu la sfârşitul duratei contractului de peste 100 de milioane de euro).

 

„Nu răspund. Este o întrebare tendenţioasă”

La finalul şedinţei Consiliului Local Municipal, Decebal Făgădău a declarat că este evident că există suspiciuni asupra contractului privind serviciul de salubrizare încheiat între administraţia publică locală şi firma Polaris M Holding, de vreme ce există un dosar în instanţă. Primarul interimar a subliniat, însă, că aleşii locali nu au calitatea de a judeca ei acest contract, ci pe aceea de a vota şi de acţiona în beneficiul municipiului Constanţa. Din acest punct de vedere l-am întrebat pe Decebal Făgădău, care este în acelaşi timp preşedintele Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa, cum comentează decizia celor patru colegi de partid şi colegi în CLM – Paula Cioceanu, George Papari, Valentin Pîrvulescu şi Daniel Geogescu – de a vota împotriva constituirii ca parte civilă a Consiliului Local Constanţa în acest dosar. Este votul lor o acţiune direcţionată premeditat împotriva Constanţei, a intereselor constănţenilor? Reacţia şefului municipalităţii constănţene: „Nu răspund. Este o întrebare tendenţioasă”. Am insistat: „Nu, nu este o întrebare tendenţioas. Sunteţi nu doar primar interimar, ci şi liderul Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa”. „Nu răspund. Este o întrebare tendenţioasă”. Dacă, însă, analizăm declaraţiile lui Decebal Făgădău, candidatul PSD la Primăria Constanţa, din spusele sale reiese clar că, prin votul lor, colegii săi de partid au acţionat cu bună ştiinţă exact împotriva a ceea ce Făgădău susţine că apără: interesul Constanţei.

(Citit de 590 ori, 1 afisari astazi)