Jurnalista Ada Codău, de la Constanţa noastră, arată, pe site-ul Iniţiativa pentru o Justiţie Curată, măsura entuziasmului administraţiei locale pentru recuperarea prejudiciului care se presupune că a fost creat de contractul de salubritate al municipiului cu firma Polaris:
Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa vreme de 15 ani, este trimis în judecată în mai multe dosare în care, spun procurorii, primăria a fost prejudiciată cu zeci de milioane de euro. Cum a reacţionat însă consiliul local când Direcţia Naţională Anticorupţie i-a solicitat să se constituie parte civilă în aceste dosare în vederea recuperării prejudiciului suferit?
La sfârşitul lunii martie 2015, DNA cerea Primăriei Constanţa să se constituie parte civilă în cel mai recent (la acel moment) dosar al lui Radu Mazăre. Mazăre era încă primar.
Cererea DNA a fost supusă la vot în consiliul local. Votul final a fost neconcludent: s-au înregistrat mai multe abţineri decât voturi „pentru” sau „împotrivă”.
Era vorba despre dosarul în care primarul era anchetat pentru vinderea unor terenuri din Mamaia la un preţ subevaluat. De altfel, în 3 aprilie, Radu Mazăre a fost trimis în judecată în acest dosar, pentru săvârşirea, susţine DNA, a patru infracţiuni de abuz în serviciu.
Potrivit DNA: „la data de 12 octombrie 2004, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în calitate de primar al municipiului Constanța, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu legate de corecta gestionare și administrare a patrimoniului orașului, cu ocazia vânzării, la un preț derizoriu de 23,56 euro/m.p., a unui teren în suprafață de 15.465,91 m.p., situat în stațiunea Mamaia, faptă prin care a fost provocată unității administrativ teritoriale o pagubă de 1.104.884,16 euro și totodată au fost obținute foloase necuvenite cumpărătorului bunului.”
La data de 28 februarie 2007, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în aceeași calitate, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu legate de corecta gestionare și administrare a patrimoniului orașului, cu ocazia vânzării, la un preț modest, a două terenuri în suprafață de 11.890 m.p. și 502,81 m.p., aparținând Primăriei Constanța, faptă prin care a fost provocată municipiului Constanța o pagubă de 2.971.420 euro și totodată au fost obținute foloase necuvenite cumpărătorului bunului”.
Procurorii DNA susţin că Mazăre ar fi stabilit cu intenție o valoare diminuată față de valoarea comercială reală, pentru o suprafață de 11.890 m.p., teren situat în stațiunea Mamaia, aparținând domeniului privat al municipiului Constanța, în cadrul unei acțiuni de vânzare a acestuia.
„Terenul respectiv a fost cumpărat de SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de inculpata Hortolomei Moscu Sorina Gina. La data de 31 mai 2007, inculpatele Hortolomei Moscu Sorina Gina și SC Mehmetoglu SRL au dobândit, prin cumpărare, de la RAEDPP Constanța, un teren în suprafață de 502,81 m.p. cunoscând că prețul atribuit era cu mult diminuat față de valoarea comercială reală. Terenul respectiv a fost ulterior transferat societăților comerciale SC Bulevard SA (la data de 31.10.2007) și de SC Millenium Global Development SA (la data de 16.12.2010), reprezentante de aceeași inculpată. Tranzacțiile respective s-au făcut prin creșterea succesivă a prețului, astfel încât SC Millenium Global Development SA a dobândit terenurile respective la o valoare aproximativ egală cu cea de piață, fiind disimulată proveniența ilicită a acestor terenuri”.
În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra terenurilor cu suprafeţele de 11.890 mp şi 502,81 mp.
Cererea DNA de constituire ca parte civilă? „O situaţie aberantă”
În şedinţa din martie 2015, cea în care s-a dezbătut cererea DNA adresată Primăriei de a se constitui ca parte civilă pentru recuperarea prejudiciului, Irina Pânzariu, şeful Serviciului Juridic din Primăria Constanţa, a explicat că acele terenuri au fost vândute de către Consiliul Local Constanţa, preţul de vânzare fiind stabilit pe baza unui raport de evaluare:
„Procedura de vânzare a bunurilor a fost aprobată de Consiliul Local. Tot Consiliul Local a aprobat şi vânzarea celor două terenuri şi tot prin hotărâre de consiliu comisia de vânzare a fost mandatată să-şi însuşească în numele Consiliului Local întreaga documentaţie care stă la baza acestor vânzări, cât şi raportul de evaluare”.
Votul a fost unul strâns: şase consilieri locali fiind „pentru”, şase „împotrivă”, în vreme ce 11 consilieri locali s-au abţinut, printre aceştia din urmă numărându-se inclusiv consilieri PSD. Proiectul privind decizia de constituire parte civilă pentru recuperarea prejudiciului nu a fost nici aprobat, nici respins, neluându-se, oficial, nicio hotărâre.
De menţionat e însă faptul că viceprimarul Decebal Făgădău, acum primarul interimar al Constanţei şi candidatul PSD la un mandat plin de primar, a cerut ca municipalitatea să nu se constituie parte civilă în acest dosar: „Suntem într-o situaţie aberantă. Consiliul Local a aprobat nişte vânzări, Consiliul Local a aprobat la ce preţuri să se facă aceste vânzări, Consiliul Local a făcut o expertiză pe care şi-a însuşit-o, din care reiese că nu există niciun prejudiciu. Pe cale de consecinţă, mi se pare nefiresc să recunoşti un potenţial prejudiciu, atâta vreme cât tu ai votat consecvent pentru vânzare, pentru stabilire de preţ şi pentru faptul că nu există un prejudiciu”.
Cel mai scump gunoi din România. Scandal de corupție în SUA. Consiliul local schimbă macazul
Într-un alt dosar al lui Radu Mazăre, dosarul „Rechinilor gunoiului – Polaris”, Consiliul Local Municipal Constanța s-a constituit însă parte civilă. Nu fără ezitări. De data aceasta, Radu Mazăe nu mai era în funcție. Își dăduse demisia în mai 2015.
27.11.2015 O primă ședință în care s-a discutat constituirea consiliului local ca parte civilă pentru recuperarea prejudiciului în dosarul Radu Mazăre – Polaris a avut loc în 27 noiembrie 2015. Aleșii locali au repetat scenariul din primăvară, evitând să se pronunţe în vreun fel, nevotând nici „pentru”, nici „împotriva” constituirii ca parte civilă în dosar.
10.12.2015 Un uriaș scandal de corupție în care era implicată firma Polaris avea să izbucnească însă imediat după această decizie în Statele Unite. La 1 decembrie 2015, patronul Polaris M Holding, Dumitru Martin, unchiul deputatului PSD Eduard Martin, și el acționar la Polaris, a fost arestat în San Francisco. Încercase să mituiască militari americani pentru obținerea unui contract de achiziții publice la baza de la Mihail Kogălniceanu. Informația a fost furnizată de FBI în 10 decembrie 2015.
Citeşte aici tot articolul.
Foto: Gabriel Botezatu
Nici un comentariu