Miercuri, la şedinţa de consiliu local, m-am simţit de tot rahatul. Şi ca jurnalist, şi ca cetăţean, şi ca fost elev şi student. Dar mai ales ca OM. După ce consilierii locali le-au decernat, prin vot, titlul de cetăţean de onoare al Constanţei foştilor rectori ai Universităţii Ovidius  Adrian Bavaru şi Victor Ciupină, a venit rândul lui Gheorghe Dumitraşcu. Pentru cine nu a călcat niciodată casa fostului senator vă spun eu cum arată: cărţi la stânga, cârţi la dreapta, cărţi în sus şi cărţi în jos. Catalogat drept unul dintre cei mai importanţi istorici contemporani ai Constanţei, profesorul Dumitraşcu a fost  însă fost umilit public. Omul, trecut bine de 70 de ani, cu o stare de sănătate nu tocmai bună, a venit la şedinţa CL convins că va primi un titlu. A venit cu copii, cu nepoţii, cu cei care îl preţuiesc.

Promotii tablouri pecanvas.ro

A fost singura propunere pe ordinea de zi aplaudată la scenă deschisă de cei prezenţi în sală. Şi, în acelaşi timp, a fost marea dezamăgire a clasei politice. Cu şase voturi împotrivă, hotărârea nu a trecut. Printre cei mai vehemenţi protestatari împotriva lui Dumitraşcu a fost Radu Matei, fiul penelistului Constantin Matei. Ăsta micu’ de răsufla greu, cum zicea în reclamă, nu s-a luptat pentru contractul de salubrizare al oraşului, nu s-a luptat de-a lungul timpului pentru nimic în consiliul local. Acu’ însă s-a trezit în el mânia proletară şi spiritul de opoziţie şi s-a pus contra, împreună cu peneliştii din consiliul local, doar pentru că propunerea a venit din altă tabără politică. Miercuri s-au dus pe Apa Sâmbetei virtuţile liberale (acu’ să mă scuze Radu, dacă folosesc cuvinte complicate şi nelalocul lor), respectul, cavalerismul (ce- o fi asta? în politică), în fine, s-o dus, cum zic ardelenii, tot dracului.

Vă spun eu care este diferenţa dintre Dumitraşcu, profesorul politician şi Radu Matei, beizadeaua cu aere de politician. Primul, la fel, de altfel, ca orice constănţean obişnuit, nu are în tot şifonierul haine care să facă cât ceasul de la mâna unei beizadele politice. Dumitraşcu a scris sute de lucrări şi însemnări, Radu a cheltuit probabil sute şi chiar mii de euro prin baruri şi discoteci. Dumitraşcu a intrat în politică sărac şi a ieşit tot sărac, Dumitraşcu a şcolit mii de elevi şi studenţi, Dumitraşcu a lucrat la Legea învăţământului, Dumitraşcu a fost activ în Parlament, de Radu nu am auzit mare lucru. Ghinionul meu, nu umblu prin cluburi. Nici om de cultură nu sunt, dar nu pot tolera mârlănia, chit că nu sunt fan PSD, FSN şi alte denumiri de stânga. Acum, însă, dreapta s-a făcut de ruşine. Domnu Constantin Matei, dacă nu din convingeri liberale, dacă nu din cavalerismul politic arătat unui fost adversar de talia lui Dumitraşcu, măcar din dragoste de părinte, daţi-i una după ceafă fiului Radu, să se trezească la realitate. Că doarme pe el la şedinţele consiliului local şi, când se trezeşte, se face de cacao.

 

Sursa foto: Ştefan Ciocan, www.smartpicture.ro

(Citit de 1.742 ori, 1 afisari astazi)