Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa are nevoie de sânge, fapt pentru care face un apel către posibilii donatori din judeţul Constanţa, indiferent de grupa de sânge. Este nevoie însă îndeosebi de grupe cu Rh negativ (0 neg, A neg, B neg, AB neg). Apelul vine ca urmare a faptului că, în această perioadă, numărul urgenţelor transfuzionale a crescut, în vreme ce numărul persoanelor care donează sânge a înregistrat o scădere.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Fără sprijinul donatorilor de sânge, pacienţii cu boli grave, atât copii, cât şi adulţi care necesită tratament transfuzional nu pot beneficia de acest tratament.

Cei care pot dona sânge sunt persoane cu vârsta între 18-65 de ani care nu au suferit şi nu suferă de hepatită, diabet zaharat, ulcer, sifilis, boli cardio-vasculare, epilepsie şi TBC. De asemenea, potenţialii donatori trebuie să aibă greutatea de peste 50 de kilograme.

De  menţionat este că persoanele de peste 50 de ani care vor să doneze sânge trebuie să prezinte o adeverinţă eliberată de medicul de familie, din care să reiasă că nu figurează în evidenţă cu boli de inimă şi neurologice.

O donare completă înseamnă 450 ml de sânge, iar donatorii care fac acest lucru pot beneficia, la cerere, fie de şapte tichete de masă pentru produse alimentare, fie de o zi liberă, de la locul de muncă, în ziua donării, fie de scutire şcolară, în cazul elevilor şi al studenţilor, fie de reducerea cu 50% la transportul public timp de o lună (măsură valabilă pentru donatorii din municipiul Constanţa), fie, nu în cele din urmă, de decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării, între localitatea de domiciliu şi localitatea unde are loc donarea de sânge.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa oferă orice informaţii pe această temă la numerele de telefon 0241616035 sau 0341180014, în intervalul orar 7.30 – 16.30. Centrul de Transfuzii are sediul pe strada Nicolae Iorga nr. 85.

 

Sursa foto: stirileprotv.ro

(Citit de 108 ori, 1 afisari astazi)