Harta „Moldovei mari”, al treilea elefant al acestor zile, e de natură să ne cam dea fiori reci pe şira spinării. Nu pentru că a ajuns în braţele lui Dodon, ci pentru că vine de la Putin, în contextul geopolitic pe care îl cunoaştem. Pe această hartă de la sfârşitul secolului 18, pe lângă teritoriul Republicii Moldova, sunt cuprinse între aceleaşi graniţe Moldova oficial românească, nordul Bucovinei și o parte din Dobrogea.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Aşa că Iohannis a mai avut o treabă ieri, şi anume să răspundă diplomatic obrăzniciei preşedintelui Dodon, care s-a înfoiat în faţa jurnaliștilor ruși că „jumătate din teritoriul actual al României este moldovenesc” şi că „dacă Imperiul Rus nu s-ar fi oprit la Prut (în 1812), am fi avut acum o Moldovă întregită”. După ce i-ai pupat mâna lui Putin şi eşti sigur că îţi ţine spatele, îţi permiţi să fii arogant şi prezumţios…

Aşadar, în afară de faptul că avem un guvern aflat în conflict cu legea, cu morala şi cu poporul român, încercând să albească un infractor pentru a-l pune prim ministru şi să scoată infractorii miliardari din puşcării, problema despre care nu se prea vorbeşte este ameninţarea lui Putin, de data aceasta chiar cu ilustraţie, pentru cei ce n-au priceput aluziile. Elefanţi în Palatul Victoria, elefant şi la graniţa de est…

Cât despre primii doi [elefanţi], chiar după ce s-a întâmplat ieri, chiar după gestul salutar al preşedintelui, după declaraţiile fără echivoc ale procurorului general şi după manifestaţiile de stradă, eu nu sunt convinsă că PSD-ul nu va forţa, pe şest, adoptarea acestor ordonanţe revoltătoare, care au efecte imediate, imposibil de contracarat în vreun fel post factum. Ce atâta dezbatere publică, îi ţinem din treabă… La tupeul lor şi la susţinerea pe care o au în parlament şi în teritoriu, din partea tuturor penalilor, de toate culorile politice, vor da ordonanţele şi vor regurgita apoi aceleaşi minciuni ordinare, fără să-i intereseze dacă îi crede cineva, dacă le sunt expuse în mass media nonsensurile sau contradicţiile vădite, dacă se indignează jurnaliştii.

Un indiciu pentru intenţiile statornice ale guvernului este atitudinea premierului Grindeanu în şedinţa de guvern, când nu a rostit declaraţiile asupra cărora convenise cu Iohannis. A scăldat-o, a repetat enervant chestia cu ordinea de zi (care este) şi a fost nevoie ca Iohannis să precizeze că au fost de acord să nu fie discutate cele două ordonanţe înainte de a fi puse în dezbatere. Precizările preşedintelui au părut mai puţin cu scopul de a mediatiza problema şi mai mult cu scopul de a se consemna, în tăcerea premierului, concluziile. A sunat ca şi cum Iohannis s-ar fi aşteptat să fie puse totuşi pe ordinea de zi actele, în ciuda discuţiilor „consensuale”.

După şedinţă, în conferinţa de presă, premierul a repetat chestia cu ordinea de zi chipurile publicată, de parcă toţi cei prezenţi ar fi fost oligofreni şi nu ar fi CONSTATAT că ordinea de zi a fost pusă pe site şi trimisă pe mailuri DUPĂ începerea şedinţei. Este foarte clar că VORBELE nu înseamnă nimic pentru pesedişti. Cred că ar trebui să li se ceară să dea în scris orice declaraţie, scripta manent

Un alt indiciu că vor merge înainte, cu tupeu: „Conform Constituției avem voie să dăm grațiere și amnistie?[i] Scrie în Constituție că avem voie (…) să facem lucrul ăsta? Da. Deci nu sunt împotriva legii” – aşa a sunat concluzia premierului de carton. Eu, una, nu cred că pentru PSD mai contează şi altceva decât „interesul superior” al infractorilor, în frunte cu Dragnea şi Voiculescu.

Nu avem de-a face cu nişte politicieni, ci cu nişte bătăuşi (în sensul cuvântului englezesc bully) care acţionează împotriva poporului român prin intimidare şi/sau forţă. Şi la palatul Victoria, şi la graniţa de est.

 

[i] Păi, se pare că nu prea aveţi, aşa zice, pe Facebook, judecătorul Cristi Dănileţ, fost membru al CSM: „OUG pe grațiere nu prea merge: Conform art. 73 alin. 3 din Constituția României, grațierea colectivă se dispune prin LEGE organică. În acest domeniu nu pot fi adoptate nici ordonanțe de către Guvern, potrivit art. 115 Constituție. Legea 546/2002 arată că numai Ministerul Justiției poate iniția o LEGE de grațiere. Oricum, trebuie dovedită URGENȚA. Or, de ieri sau de săptămâna trecută nu s-a întâmplat nimic care să justifice o OUG”.

(Citit de 265 ori, 1 afisari astazi)