Reporter: Acum, că au trecut mai bine de două săptămâni de când aţi devenit, oficial, candidatul PNL la Primăria municipiului Constanţa, cum apreciaţi decizia luată: inspirată sau pripită?
Vergil Chiţac: Mi-e greu să spun acum dacă a fost sau nu inspirată. Am fost şi sunt în continuare determinat în decizia pe care am luat-o. Am intrat în ceea ce înseamnă partid politic, cu toată chimia care caracterizează un astfel de organism. Sigur că în această construcţie mai sunt lucruri care trebuie reglate. Dar cred că am luat o decizie corectă. Corectă nu pentru mine, ci pentru cetăţenii Constanţei, pentru că vin cu o propunere onestă şi cred că am profilul unui primar care, din punctul meu de vedere, trebuie să fie un om echilibrat, onest, care să aibă capacitatea de a lua decizii şi de a transmite mesaje. Sigur că un primar trebuie să aibă şi o viziune, pentru că în absenţa unei viziuni haosul înfloreşte de la sine.
R.: Contactul dumneavoastră cu politica a avut loc recent, foarte recent. Chiar şi aşa, cu siguranţă v-aţi conturat deja o părere despre acest mediu. Cum aţi „diagnostica” organizaţia PNL Constanţa?
V.C.: În curs de consolidare. La toate nivelurile şi în toate filialele pentru că, aşa cum ştim, în trecut, PNL şi PDL au fost pe poziţii adverse. De altfel, la nivel politic general, în opinia mea, din punct de vedere doctrinar totul trebuie regândit. Au existat tot soiul de combinaţii: PNL şi PSD, în formula USL, PNL-PDL, în forma Alianţei pentru Adevăr, a existat şi formula PSD-PDL, când cele două partide au fost la guvernare în 2009. Niciuna dintre aceste variante nu a reprezentat un succes politic. Eu cred că, doctrinar, PNL şi PDL sunt foarte apropiate. Există, e drept, pentru că partidele sunt formate din oameni, animozităţi la toate nivelurile, dar va trebui ca, uşor-uşor, asperităţile astea să fie netezite. PNL Constanţa este, în momentul de faţă, într-un proces de unificare şi de consolidare. Cred că PNL Constanţa este pe drumul cel bun, dar va mai dura. Ca orizont de timp, cred că 2017 este un termen rezonabil pentru această unificare, cu conduceri legitime, unice, alese democratic.
R.: Aţi anunţat dizolvarea şi reorganizarea Biroului Permanent Local al PNL Constanţa. Nu vă temeţi de reacţiile ostile ale colegilor de partid?
V.C.: Nu ştiu de ce funcţiile sunt atât de importante. Eu, dacă am avut funcţii, probabil că sunt mai detaşat. Dar îi pot înţelege pe unii oameni, de ce au astfel de reacţii, sunt umane, însă e limpede că în Constanţa mai toată lumea vorbeşte negativ despre politicieni. Mai toată lumea vorbeşte – eu nu am probe în acest sens – despre blatul dintre PNL şi PSD. Noi trebuie să facem ceva la nivelul organizaţiei locale, să dăm un semnal şi să acţionăm în sensul acesta, fiindcă nu doar semnalul e important, ci şi acţiunea noastră. Acesta este şi motivul pentru care am decis ca în PNL să aducem oameni neafiliaţi politic, din societatea civilă. De fapt, nu acesta a fost semnalul după tragedia din clubul Colectiv? Nu asta s-a declarat? Că deschidem PNL? Trebuie să facem asta onest, nu doar să declarăm asta.Dacă vor deveni ostili colegii mei, reacţia mea va fi disponibilitatea la discuţie, însă asupra deciziilor pe care le-am luat nu revin sub nicio formă
Dacă vor deveni ostili, mă refer la colegii mei, eu nu am ce să fac decât să discut cu ei în permanenţă, să îi conving, să le aduc argumente. Reacţia mea va fi disponibilitatea la discuţie, însă asupra deciziilor pe care le-am luat nu revin sub nicio formă.
R.: Caracterizaţi, în câteva cuvinte, Constanţa de astăzi!
V.C.: Constanţa de astăzi este un oraş în care cultura suferă, un oraş cu multe betoane, cu prea mulţi câini vagabonzi, un oraş fără verdeaţă, cu cerşetori la intersecţii, cu oportunităţi neexploatate, cu un turism doar de weekend, din păcate, cu multe vestigii culturale, istorice, lăsate de izbelişte, cu un port în care, din punctul meu de vedere, activitatea nu este exploatată suficient, şi spun asta conştient de faptul că primăria nu are nicio atribuţie privind activitatea portului. Dar nu putem să nu vedem că portul este parte integrantă a oraşului. Constanţa este o zonă care nu s-a mai dezvoltat economic în ultimul timp şi acesta este un lucru esenţial. Oraşul are nevoie de investiţii prin care să se creeze locuri de muncă.
În Constanţa nu avem un teatru nou, nu avem o sală de sport polivalentă, nu avem un spital nou, nu avem, spre ruşinea noastră, un bazin olimpic şi nu am reuşit nici măcar să restaurăm, în atâţia ani, Cazinoul. Încă o dată întreb: unde sunt cele 600 de milioane de euro?Sunt câteva cifre care nu arată deloc bine. Constanţa a avut, în medie, în ultimii 16 ani, un buget de 150 de milioane de euro. Deci, în total, cam 2,4 miliarde de euro. Din aceşti bani, circa 25% au fost cheltuieli de investiţii. Asta înseamnă 600 de milioane. Dar uitaţi-vă în jur: unde sunt cele 600 de milioane de euro? Fiindcă în Constanţa nu avem un teatru nou, nu avem o sală de sport polivalentă, nu avem un spital nou, nu avem, spre ruşinea noastră, un bazin olimpic şi nu am reuşit nici măcar să restaurăm, în atâţia ani, Cazinoul. Încă o dată întreb: unde sunt cele 600 de milioane de euro?Mă deranjează, în Constanţa, şi mizeria, aşa cum deranjează pe toată lumea. Tocmai de aceea am anunţat un proiect la care ţin, anume că intenţionez să aduc înapoi la primărie serviciul de salubrizare. E un serviciu public elementar şi trebuie să ţină de primărie.
R.: Am înţeles ce anume vă displace acum în oraş, dar ce vă face să credeţi că sunteţi omul potrivit pentru schimbarea la faţă a Constanţei?
V.C.: Eu nu am determinări personale şi nici materiale în demersul acesta. Vin cu o experienţă acumulată în ani de zile, în a conduce organizaţii, în a gestiona bugete, cu o experienţă administrativă bună care, cred eu, nu-i de neglijat. Repet, cred că eu corespund profilului primarului despre care am menţionat mai devreme. Îmi doresc cel mai mult ca oamenii din Constanţa să trăiască mai bine. Nu-mi pot imagina bunăstarea individuală în absenţa bunăstării generale. Societatea trebuie să manifeste un minim de solidaritate.
R.: Cine este responsabil, în opinia dumneavoastră, pentru degradarea Constanţei, în aproape toate registrele: economic, cultural, social?
V.C.: Cine e vinovat? Administraţia locală. Funcţionărimea. Sistemul. Toate la un loc.
Chiar dacă deviez puţin de la subiect, trebuie să menţionez un aspect foarte important referitor la bugetul de venituri şi cheltuieli al Constanţei, pentru 2016. Se vine cu un excedent de anul trecut, de 192 de milioane de lei. Şi nimeni nu întreabă ce-i cu acest excedent de 192 de milioane. Cum e posibil să nu cheltuieşti aceşti bani? Ce s-a întâmplat? În ce organizaţie care vrea să se dezvolte există excedent? Din contră, noi discutăm tot timpul despre deficite. De ce nu au fost cheltuiţi banii? E ca şi când cineva ar locui într-o casă cu acoperişul spart, dar ţine banii la saltea. Administraţia se laudă că acesta-i cel mai mare buget. Păi, o fi, dar el vine cu un excedent de 40 de milioane de euro, de anul trecut. Nu avea Constanţa nevoi? Mă îndoiesc.
R.: Credeţi că oraşul ar fi fost altul la ora actuală, dacă în ultimii ani ar fi fost condus de un primar de dreapta?
V.C.: În pofida faptului că reprezint PNL, deci un partid situat la dreapta eşichierului politic, rămân la ideea că un primar Nu aş asocia buna guvernare locală cu apartenenţa la o doctrină. Sub nicio formă. Oamenii din Constanţa aşteaptă de la politicieni isprăvi, nu promisiuni, nu vorbe, nu doctrine.nu poate fi doar de dreapta sau doar de stânga. Nu aş asocia buna guvernare locală cu apartenenţa la o doctrină. Sub nicio formă. Oamenii din Constanţa aşteaptă de la politicieni isprăvi, nu promisiuni, nu vorbe, nu doctrine.
De altfel, eu aştept, în perioada următoare, o analiză a administraţiei locale din Constanţa, pe ultimii patru ani, pornind de la promisiunile făcute din 2012 şi analizând în ce stadiu sunt ele în momentul de faţă. Altfel, vom avea mereu un nou început, în sensul că, la fiecare patru ani, vom discuta despre noi proiecte fără să ne uităm puţin în urmă pentru a vedea cât anume din ceea ce s-a promis s-a şi realizat. Este o problemă de credibilitate şi credibilitatea este, pentru un om politic, din punctul meu de vedere, esenţială.
R.: Aţi menţionat credibilitatea. Pe cine, pe ce vă bazaţi în campania electorală? Cum îi veţi convinge pe constănţeni de faptul că meritaţi votul lor?
V.C.: Voi avea în centrul tuturor dezbaterilor mele constănţeanul. Trebuie să acţionez în raport cu circumstanţele prezentului. O să mă iau la trântă cu preţul gigacaloriei. Sunt soluţii care, pe termen scurt, vor duce la scăderea preţului gigacaloriei. Pe termen lung, eu nu-mi imaginez problema rezolvată altfel decât printr-un sistem de generare-cogenerare a energiei electrice. În regim eficient, el trebuie să producă şi apă caldă, şi abur, dar şi energie electrică, e un proiect ambiţios.
R.: Care este atuul dumneavoastră şi care este punctul nevralgic atunci când vă raportaţi la principalul contracandidat, Decebal Făgădău?
Punctul meu nevralgic, dar nu al meu ca persoană, ci în calitate de candidat, este structura electoratului. O mare parte din ceea ce însemna, în 2000, clasa medie din Constanţa şi care lucra în industrie, odată cu dez-industralizarea, a trecut în zona persoanelor defavorizate, devenind astfel un electorat captiv social. Asta ma dezavantajeazăV.C.: N-aş vrea să mă compar cu nimeni, asta o puteţi face dumneavoastră. Punctul meu nevralgic, dar nu al meu ca persoană, ci în calitate de candidat, este structura electoratului. Constanţa este foarte greu de cucerit, dintr-un motiv extrem de simplu: o mare parte din ceea ce însemna, în 2000, clasa medie din Constanţa şi care lucra în industrie, odată cu dez-industralizarea, a trecut în zona persoanelor defavorizate, devenind astfel un electorat captiv. Sigur că pentru domniile lor am toată consideraţia, ei n-au ajuns în această situaţie nefericită din cauza lor, sunt un produs al societăţii noastre şi merită toată atenţia. Trebuie, în acelaşi timp, să fim oneşti din punct de vedere politic şi să vedem că aceşti oameni sunt captivi social. Asta mă dezavantajează.Atuul e experienţa profesională, traiectul profesional de-a lungul întregii vieţi, care mi-au creat, cred, eu, o oarecare credibilitate într-un mediu, e adevărat, destul de îngust, anume mediul ofiţerilor de marină.
R.: Ce părere aveţi despre alegerile locale derulate într-un singur tur de scrutin?
V.C.: Agreez toate părerile PNL privind necesitatea alegerilor locale în două tururi de scrutin, dar mai adaug ceva. E nevoie de primari cu credibilitate, cu legitimitate. Aceasta din urmă atrage însă după ea responsabilitatea. Când am fost ales rectorul Academiei Navale Mircea cel Bătrân am fost ales cu peste 90% din voturi şi am devenit, deci, responsabil în faţa acelor oameni. Trebuia să-mi îndeplinesc obiectivele manageriale pentru care am fost ales.
Dacă un primar e ales cu doar 15%, în urma alegerilor cu un singur tur, şi responsabilitatea acestuia va fi tot pentru 15% dintre alegători.
Mai există un aspect, şi am să mă refer aici la PSD. Nu mai putem jigni inteligenţa oamenilor, cu bannere pe care scrie „PSD îţi dă puterea”, în condiţiile în care PSD insistă pentru alegeri într-un singur tur de scrutin. Sociologii au calculat că într-un singur tur de scrutin rata de schimbare a primarilor e de numai 10%, în vreme ce, în două tururi, ea ajunge la 50%. Aşa dă PSD puterea?!? Repet, nu se mai poate să jignim inteligenţa oamenilor, să avem astfel de contradicţii şi să avem argumente conjuncturale. Nu sunt de acord cu un singur tur de scrutin. Sub nicio formă.
R.: S-a spus, în ultimul deceniu, şi este o părere care s-a consolidat, că PNL face blat cu PSD Constanţa pentru alegeri. Mi-aţi spus că nu sunteţi de acord, dar vă aşteptaţi la sprijinul total, necondiţionat, al colegilor de partid?
V.C.: Da.
R.: Aţi declarat că, în eventualitatea în care nu veţi câştiga alegerile locale 2016, nu respingeţi categoric ideea unei candidaturi pentru un mandat de senator. Asta înseamnă că luaţi în calcul o carieră politică?
V.C.: Nu m-am gândit încă, sunt foarte concentrat pe alegerile locale. Sunt foarte ataşat de familia mea şi de mediul în care trăiesc. Sincer, nu-mi doresc asta, dacă a fi om politic înseamnă să stai mai mult la Bucureşti şi să fii prea mult plecat de acasă. Sunt sceptic în privinţa unei astfel de decizii.
Asa este!! dar avem cartier pentru tigani, le subventionam traiul tot din banul public la care ei nu contribuie cu nimic, am avut carnavaluri in Mamaia si un model pentru tineret, prin primarul-mascarici, si tot ce s-a facut a ajutat la sifonarea banilor publici in conturile capilor judetului pe care justitia nu reuseste sa ii mai condamne odata si odata. Si s-a aprobat chiar si continuarea cartierului Coanda ptr 2016. Si distrugerea parcului Carol, singurul ramas neciuntit. Sa nu mai spunem ca avem blocuri rasarite pe toate spatiile verzi pe Lapusneanu. Mizerie prea mare.
Politicienii trebuie sa inteleaga faptul ca electoratul de „astazi” este mult mai instruit decat cel de „ieri”, asa incat pungile cu faina si zahar nu vor mai ajuta substantial in detasarea in castigator a celui care le ofera!
Consider ca este nevoie de un primar care a facut performanta in profesia lui, chiar, ce profesii au si ce au facut in profesiile lor contracandidatii AMIRALULUI CHITAC? Interesanta analiza referitoare la bugetul Constantei, cum ar putea sa explice o astfel de contraperformanta actualul primar sau fostul prefect? …si cand te gandesti ca mai au si tupeul sa candideze…! Anticipez o „revolutie” a intelectualitatii constantene care a fost marginalizata de trubadurii Primariei, sunt convins ca numai ei, intelectualii, alaturi de un alt intelectual de marca, AMIRALUL CHITAC, vor putea trece Constannta prin rusinea care ne-a coplesit de peste 15 ani! CHITAC are votul meu!
Democratia Romaniei este foarte tanara. Oricine vine la putere pentru a face ceva, primul lucru este sa faca ceva pentru sine. Este constient ca nu poate sta in functie decat o perioada scurta. Asta il face si mai avar. Trebuie sa castige mult in timp scurt. Acest lucru il face sa uite pentru ca a fost ales pentru nevoile comunitatii.
Sa aruncam vina, pe saracia si nedreptatea din perioada comunismului? Nucred. Asa gandim noi romanii… numai pentru noi, sa faca altii pentru restul.
Se va schimba ceva doar daca se va face schimb de populatie cu Anglia, Danemarca, Irlanda, Islanda, Germania, Belgia, Austria etc.
Doar atunci!
Atunci vom admira…ne va placea.
Domnule Chitac ce propuneti pentru mediul Universitar din Constanta ca si solutii?
Va intreb pentru ca suntem al 5-lea oras universitar dar gradul de atractivitate al Constantei pentru joburi in domenii tehnice este mult sub gradul Craiovei sau Brasovului – urmatoarele clasate. Pitestiul atrage firme de IT desi are jumatate din numarul de studenti iar Constanta nu reuseste.