Reporter: Cum evaluați prestația actualei administrații din Constanţa, aceea pe care vreţi să o schimbaţi după votul de duminică?
Vergil Chițac: Din păcate, au rămas multe promisiuni neonorate și sunt vizibile cu ochiul liber. Reabilitarea Cazinoului, starea străzilor, multe dintre ele neasfaltate sau pline de gropi, reducerea nepermisă a spațiilor verzi și betonarea orașului printr-o construire haotică, traficul infernal, lipsa locurilor de parcare, sărăcia și umilirea populației, toate acestea sunt consecințele promisiunilor pe care actuala administrație PSD nu le-a onorat. Putem adăuga șoseaua de coastă, modernizarea piețelor Grivița și Tomis III, reducerea facturii la agentul termic, reabilitarea termică a blocurilor, portul de agrement la Marea Neagră în zona Cazinou, înființarea unei grădini zoologice și a unei grădini botanice moderne. Și mă opresc ca să nu ne întristăm.
Reporter: Ambasadorul SUA în România, Excelența sa Hans Klemm, a declarat jurnaliştilor pe care i-a întâlnit cu ocazia vizitei sale la Constanţa că „ceea ce şi-ar dori Statele Unite nu doar pentru Constanţa, ci pentru întreaga ţară, este o Românie puternică, democratică şi prosperă, o Constanţă puternică, democratică şi prosperă, lipsită de corupţie.” Interesant este că și sloganul dumneavoastră din această campanie este „Constanța puternică”. Credeți că este un semnal voalat legat de votul din 5 iunie sau este doar o coincidență?
Vergil Chițac: Ambasadorul SUA în România repetă ceea ce ați spus și scris inclusiv dumneavoastră, jurnaliștii: Constanța, România trebuie să scape de corupția endemică. Din păcate, în ultimii 15 ani, Constanța a devenit un fel de „Sin City” și, dacă ne uităm la dosarele de retrocedări, abuzurile pe bani publici, chiar la cum arată bugetul local actual este limpede că vorbim de un stat mafiot. Jurnaliștii, unii, i-au spus Republica Mazăre.
După cum susțin și oficialii americani, corupția rămâne cea mai mare vulnerabilitate pentru viitorul orașului Constanța și pentru securitatea națională deopotrivă, dată fiind poziția strategică a orașului la Marea Neagră și pe granița de est a NATO și UE. Suntem într-o poziție geostrategică importantă și geostrategia este știința de a face politică în funcție de geografie – noi nu ne putem muta de aici, Rusia nu se poate muta de aici. Trebuie să jucăm politic cu atuurile pe care le avem: apartenența la NATO și UE, precum și parteneriatul strategic cu Statele Unite.
În actualul context, Constanța trebuie să fie un oraș cu o comunitate foarte solidă, cu dezvoltare economică, un oraș cultural cu o educație performantă. Dacă ne uităm pe cifre, în momentul de față situația este dezastruoasă.
Reporter : Cum credeți că veți rezolva concret, realist, problemele sistemului de sănătate din Constanța, ținând cont că sistemul medical național este în colaps și măcinat de corupție?
Vergil Chițac: Citim cu toții știrile zilei, care au pus în umbră chiar această campanie electorală, și suntem şocaţi de nivelul la care a ajuns corupţia, mai ales în domeniul sănătății. Aflăm că mii, poate zeci de mii de operaţii din România au fost făcute în aceleaşi condiţii de igienă ca cele din Evul mediu. Nu ştim câţi oameni au murit din această cauză, știm doar că oamenii s-au dus să se vindece și sistemul i-a ucis. Sunt suficiente dovezi deja că și în oraşul nostru s-a întâmplat la fel.
Am abordat problema sănătății în Constanța și a nemulțumirilor constănțenilor legate de serviciile de sănătate oferite de spitalul de urgență. Presa a tot scris, eu am întrebat – nu înțelegeam cine îl ține pe acest domn în funcție (Dănuț Căpățână, fostul director al Spitalului Județean Constanța – n.n.). Acum mai bine de o săptămână a fost arestat.
Mecanismul este foarte simplu și a fost aplicat la nivel național: externalizarea serviciilor. În cazul spitalelor, anumite servicii medicale s-au dus către privați și prețurile au fost mult mai mari. Este celebrul para-ndărăt! Statul care vinde ieftin și cumpără scump, am mai spus. În România, în ultimii 15 ani, bugetul sănătății s-a mărit de şapte ori. Din punct de vedere calitativ, serviciile de sănătate s-au îmbunătățit şi ele de şapte ori? Nu, nici pe departe! Este deci limpede că s-au drenat banii!
Un exemplu legat de spitalul nostru județean și închei. Când un om face un infarct, este trimis la o analiză care se numește angiografie. Există un program național intitulat „Infarct”. Toate spitalele care au aderat la program oferă această analiză gratuit. Din 2014, spitalul Județean din Constanţa a ieșit din program, iar serviciul a fost rapid externalizat către firma Cardioscan. În primul rând, firma asta privată nu muncește în weekend. Dacă ai ghinionul să faci infarct în weekend, ai murit! Există în spitalul județean un angiograf care stă. Ca să-ți facă angiografia, te duci la Cardioscan și plătești 200 de lei și ca să-ți monteze un stent te costă 800 de lei. E un mecanism de căpușare. Mai avem un sistem de căpușare: prin externalizarea anumitor analize către celebra firma Pozimed.
Vom găsi o soluție să construim un spital universitar pentru a putea primi bani și de la ministerul educației. Soluția mea e ca Spitalul CFR și actualul Spital Municipal să fie preluate și să alcătuim un spital clinic. Zece milioane de euro sunt bani mai mult decât suficienți pentru a pune pe picioare un spital clinic.
Reporter : Mai sunt două zile până la alegerile din 5 iunie. Care este mesajul dumneavoastră pentru cei care nu s-au decis sau pentru cei care nu ies la vot pentru că nu mai cred în politicieni?
Vergil Chițac: Mesajul meu este pentru toți constănțenii cu drept de vot. Anul acesta alegerile locale se desfășoară într-un singur tur, iar fiecare vot contează mai mult ca niciodată de când avem alegeri democratice după 1989. Fiecare dintre acești alegători și concitadini ai mei alege zilnic, în zeci de situații, unele banale, de rutină, altele importante pentru toată viața. Așa este alegerea din 5 iunie, foarte importantă. Duminică oamenii vor face alegerile lor cotidiene, banale, dar și una care le poate schimba viața lor și a celor dragi. Pentru a putea schimba lucrurile în orașul nostru, trebuie să demonstrăm că ne dorim asta cu adevărat. Pentru ca orașul nostru să fie cu adevărat puternic este nevoie ca locuitorii lui săi fie curajoși și puternici. Așadar, duminică mergeți la vot și nu-i lăsați să profite de pe urma absenței dumneavoastră! Un mare gânditor german a spus că pentru orice realizare primul pas este curajul. Eu am încredere în oameni și sunt convins că numai ei pot readuce prosperitatea acolo unde este nevoie.
(P)
Nici un comentariu