Toţi constănţenii au primit, odată cu plicul de la SPIT, care conţine hârţogăraia referitoare la taxele şi impozitele anuale, o scrisoare de la Decebal Făgădău, primarul interimar al municipiului Constanţa şi, totodată, candidat la proximele alegeri locale, pentru un mandat plin de edil-şef. Trecând peste faptul că mă aşteptam la altă strategie de la actualul primar (Mazăre obişnuia, şi el, să trimită epistole), fiindcă să trimiţi scrisori îmi pare total desuet în 2016, precum şi peste faptul că primarul în funcţie este şi candidat şi că a trimis această scrisoare apelând la un serviciu public, plătit deci din bani publici, sunt câteva aspecte care mă deranjează în scrisoarea asta. Care, cred eu, sfidează inteligenţa unui alegător care nu l-a purtat pe braţe pe Mazăre, ca pe eroul absolut al tuturor timpurilor, care nu a votat PSD, care nu a depins de punga cu alimente distribuită de municipalitate.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Ce mă deranjează este menţionarea reabilitării centrului istoric al Constanţei, în această scrisoare. E drept că Piaţa Ovidiu arată, astăzi, mult, mult mai bine decât arăta în urmă cu doi ani. E drept însă şi că a existat o uriaşă presiune mediatică pentru ca zona istorică să fie reabilitată, pentru că ajunsese, în ultimul deceniu, într-o stare de degradare greu de descris. Putrefacţie, miros de urină şi gunoaie. Acestea erau cuvintele care puteau să creioneze centrul istoric, care pentru toate marile oraşe vechi din România reprezintă un soi de axis mundi. Ce nu înţeleg este de ce să nominalizezi acest proiect la „aşa da”, atâta vreme cât vorbim despre o lucrare de peste 8 milioane de euro care, se vede cu ochiul liber, are câteva handicapuri peste care constănţenii din zonă nu pot trece. Plăci sparte, „biscuiţi” ciobiţi sau care lipsesc total. Deci, o lucrare de mântuială (opusul lucrărilor de pe faleza din Mamaia, dovadă că acolo se poate lucra cu materiale bune). Vorbim despre un proiect de peste 8 milioane de euro, la realizarea căruia au pus umărul o firmă preferată de administraţia Mazăre, anume ABC Val, şi o alta, a unui urmărit internaţional – Florian Walter. Am scris mai multe despre acest proiect în materialul „Piaţa Ovidiu din Constanţa, tapetată cu biscuiţi scumpi şi proşti”.

Ce mă mai deranjează este amintirea campaniei „Curăţăm Constanţa noastră”, campanie care mi s-a părut de la bun început jignitoare pentru un constănţean care are două job-uri oneste, care poate că merge la şcoală, care munceşte de la 8 dimineaţa la 8 seara. Cum să chemi constănţenii la curăţenie, atâta vreme cât administraţia locală pompează sute de milioane de euro în Polaris, firma controlată de deputatul Eduard Martin, prietenul lui Radu Mazăre, tocmai pentru asigurarea serviciului de saluvrizare? Cum să faci apel la constănţeni, să ridice gunoaiele pe care nu le ridică o firmă de casă, trimisă acum în judecată de DNA? Cum să te aştepţi la atitudine civică din partea unor oameni care, în ultimii doi ani, au plătit o taxă obscenă pentru un gunoi neridicat? În scrisoarea lui Decebal Făgădău se menţionează că, în urma derulării acestei campanii, doar în luna octombrie, au fost colectate 380 de tone de deşeuri! 380 de tone??? Atâta mizerie, atâta gunoi lasă Polaris în urma lui? Surprinzător, de vreme ce, potrivit procurorilor DNA, din actele depuse de Polaris M Holdind reiese că gunoierii firmei muncesc mai mult de 24 de ore pe zi. Nu e o glumă, aşa scrie-n hârtiile depuse de societate. Ce să înţeleg din scrisoare? Că primarul interimar trage de urechi Polarisul, pentru c-a lăsat 380 de tone de gunoi în urma sa? Dac-ar fi aşa, ar însemna, automat, că recunoaşte necesitatea rezilierii acestui contract păgubos. Dar asta e, desigur, doar presupunerea mea, nu mă aştept ca cineva din actuala administraţia locală să ceară aşa ceva. N-are nimeni atâta curaj.

Restul realizărilor menţionate de Decebal Făgădău în scrisoare n-ar trebui nici măcar amintite. Fiindcă toate lucrurile alea – „scăderea timpului de aşteptare în staţiile pentru mijloacele de transport în comun, creşterea siguranţei călătorilor în mijloacele de transport în comun, reabilitarea Parcului Arheologic” etc. – ţin de bunul simţ, de buna guvernare locală. Cu bunul simţ nu te lauzi, iar buna guvernare ar trebui să fie simţită de fiecare constănţean în parte, nu amintită prin scrisori.

(Citit de 2.039 ori, 1 afisari astazi)