Tatiana Odobescu, doctor în arte vizuale şi directoarea Complexului Cultural „Callatis” din Mangalia este iniţiatoarea unui proiect intitulat „Hărţile Timpului. Comunităţi reale – lumi virtuale – timp experimentat”, care va începe în curând, în parteneriat cu Universitatea Naţională de Arte Bucureşti.
Proiectul vrea să reconstruiască memoria unor meşteşuguri din trecut: „Ne dorim ca la Mangalia să iniţiem un proces de reproducere a unor tehnologii antice, crearea de vase şi arderea lor în cuptoare antice, gravare în sticlă şi altele. Vom contribui astfel la dezvoltarea artelor şi meseriilor. Vrem să atragem elevi de la şcolile şi liceele din oraş, care vor participa activ la activităţile noastre şi vom înfiinţa, tot pentru ei, cercuri educative ce vor fi coordonate de specialişti”.
Proiectul este programat de-a lungul a trei ani şi va cuprinde două etape. În prima etapă, va fi comandat un cuptor, construit după tehnicile antice, în care va fi topită sticla şi va fi arsă ceramica. Cuptorul va fi amplasat în spatele Muzeului de Arheologie „Callatis”.
Cea de-a doua etapă va cuprinde demonstraţii oferite de către studenţi şi absolvenţi ai Universităţii de Arte. Va fi spectaculos, căci vor fi programate demonstraţii de gravare, după metode antice, a sticlei, modelaj ceramic, suflare a sticlei şi ardere a vaselor, precum şi fabricare de bijuterii şi costume (replici antice).
Într-o recentă şedinţă a Consiliului Local Mangalia a fost aprobată finanţarea necesară proiectului de cercetare exploratorie, în valoare de 16.000 de lei.
Acest proiect nu va aduce decât beneficii Mangaliei, pe de o parte din punct de vedere cultural, iar pe de altă parte prin atragerea elevilor către activităţi practice, atractive, altele decât butonarea telefonului şi tabletei. Este o iniţiativă în premieră, specială, care a primit şi susţinere financiară, spre deosebire de altele, anterioare.
De-a lungul anilor, s-a mai discutat despre înfiinţarea la Mangalia a unor tabere de creaţie (pictură, olărit, sculptură), dar şi despre amenajarea unei galerii de artă, numai că, din păcate, ideile nu s-au concretizat din lipsă de fonduri şi din cauza dezinteresului faţă de cultură.
Nici un comentariu