Marţi seară toţi realizatorii de talk show din România, în frunte cu Rareş Bogdan, au întors pe toate părţile incidentul aviatic de la graniţa Turciei. Ba ruşii au forţat nota cu Suhoi-ul 24 care a intrat în spaţiul aerian turc, ba Turcia a reacţionat disproporţionat la o manevră de câteva secunde în spaţiul aerian turco – NATO a piloţilor ruşi.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Una peste alta, acum avem un Putin cu orgoliul rănit (ruşii mereu au făcut manevre evazive cu nave şi avioane sub nasul NATO sau, cum se spune acum, aroganţe), o Turcia bine dotată şi pregătită din punct de vedere militar, dar cu un cartof fierbinte în mână (Kobane şi de aici problema kurdă), nişte „mici probleme” în Ucraina, Crimeea, plus valul de atacuri teroriste în Europa. Pentru un strateg geopolitic pare combinaţia perfectă: toţi sunt nervoşi şi cu degetul pe trăgaci, mai rămâne de văzut cine îşi pierde primul răbdarea şi deschide focul. Parcă prea se leagă toate între ele, parcă prea s-a grăbit Rusia anul trecut să pună bocancul militar în Crimeea, anticipând ce avea să vină.

Dacă mai punem la socoteală şi „condimentul” nefericit cu zborul malaiezian 17 care s-a soldat cu aproape 300 de morţi şi nici până în ziua de azi nu s-a lămurit cine a doborât în realitate avionul (ruşii acuză o făcătură împotriva lui Putin, Vestul arată cu degetul spre insurgenţii ucraineni, dotaţi din plin cu „ajutoare umanitare” de către Moscova) rezultă o tablă de şah perfectă, cu piese poziţionate de parcă însuşi generalul Sun Tzu ar fi pus cu mâna lui pionii, nebunii, regii şi reginele.

Din păcate, România este un simplu pion îmbrăcat în mantie regală de Vest şi scos la înaintare pe noul front de est. Nu vă faceţi prea multe iluzii, că şi americanii de la Deveselu tot cu gaz importat dinspre ruşi se încălzesc. Şi pentru ca cei care mă înjură şi spun că nu mă pricep la armată să nu-şi piardă vigilenţa, închei aşa: Mult-contestatul F 16 american, pe care l-am cumpărat şi noi, a bifat una dintre puţinele victorii împotriva avioanelor ruseşti, deşi nu mi se pare mare scofală ca două aparate de vânătoare supersonice să tăbare şi să doboare un SU 24 specializat în bombardament la sol. Dacă era un MiG 29 sau un SU 27, alta era treaba. Mai ţineţi minte hârjoneala dintre imensele bombardiere Tupolev 95 şi Tomcat-urile americane din timpul războiului rece? Ruşii cu americanii se enervau unii pe alţii la zeci de mii de metri altitudine, dar nimeni nu apăsa butonul roşu de pe manşă.

 

Sursa foto: f-16.net

(Citit de 227 ori, 1 afisari astazi)