„Oamenii Timpului” este o campanie de recuperare a valorilor în toate domeniile, în societatea românească. Demersul a fost iniţiat de revista de cultură „Timpul” din Iaşi, acel „Timpul” la care au scris Eminescu, Slavici, Caragiale, şi se află la a treia ediţie, acum extinsă la nivel naţional, după o ediţie locală şi una regională. Cooptarea Constanţei, Dobrogei în acest proiect poate fi un pas spre depăşirea complexelor provinciale nu întru totul nemotivate, mai ales în ultimii ani, în care cultura a avut de suferit cel mai mult aici.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Lansarea campaniei în zona Dobrogea a avut loc ieri, la Universitatea „Ovidius” din Constanţa (UOC), în prezenţa redactorului şef al revistei Timpul, George Bondor, preşedintei Asociaţiei Revistei Timpul, Adriana Nazarciuc DSC03360şi jurnalistei Cristina Liberis, care anul trecut a făcut parte din juriu, iar acum este manager zonal pentru „Oamenii Timpului” în Bucureşti. Invitata din Constanţa – ca un fel de ilustrare a standardelor înalte ale campaniei – a fost directoarea Muzeului de Artă din Constanţa, Doina Păuleanu, iar gazdă, rectorul UOC, Sorin Rugină. Organizatorul evenimentului a fost managerul zonal pentru Dobrogea, lectorul universitar Daniel Citirigă, prodecan al Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe politice a UOC şi autor al ziarului nostru.

În introducerea pe care a făcut-o, Daniel Citirigă a arătat motivele pentru care a fost sedus de proiect: „Chiar dacă oraşul nostru este cunoscut prin distracţia pe care o oferă mai ales vara, noi, cei din Constanţa, ştim că există la Constanţa şi oameni de cultură importanţi, iar aceasta este o bună ocazie de a-i promova. «Oamenii Timpului» înseamnă concurenţă, care distinge între valoare şi nonvaloare, între mediocritate şi succes”.

Sorin Rugină a subliniat că evenimentul vine în continuarea vocaţiei UOC de a-şi depăşi condiţia de instituţie destinată educaţiei şi cercetării şi de a-şi aroga „rolul de lider regional cu vocaţie culturală şi spirituală”. În acest sens, rectorul a semnat şi un protocol de parteneriat al UOC cu asociaţia organizatoare. În discursul său, el a precizat propria percepţie asupra valorii: „este necesar să arătăm că în această ţară, dincolo de ceea ce ne arată cu preponderenţă canalele mass media, sunt şi oameni normali, care îşi urmează crezul, menirea în societate”.

Unul dintre aceştia, Doina Păuleanu, a vorbit despre „vocaţia exilului” care există în istoria oraşului nostru încă de la Ovidius, dar a evidenţiat apoi atracţia exercitată de aceste ţinuturi asupra artiştilor, care s-au manifestat aici prin realizări de excepţie. Ca de obicei, Doina Păuleanu ne-a dat un amănunt interesant, acela că Grigorescu a pictat la Constanţa primul nud din istoria artei româneşti, şi a pus realizările culturale în contrapondere cu vorbele arhitectului G. M. Cantacuzino: „oraşul Constanţa seamănă mai mult cu celelalte porturi ale lumii decât cu celelalte oraşe ale României”. A încheiat cu optimism faţă de existenţa unor valori culturale ce ar putea fi consfinţite de competiţia lansată.

În calitate de redactor şef, George Bondor a vorbit despre istoria revistei Timpul, înfiinţată în urmă cu 140 de ani şi despre tradiţia spiritului critic promovat de toate generaţiile redacţionale, de la Eminescu încoace. Dar nu voluptatea negării a orice, ci „acel spirit critic care-şi propune să-l spună pe «nu» mai degrabă pentru a-l evidenţia pe «da», adică pentru a pune în evidenţă proiectele valoroase şi oamenii care şi-au construit cariere, cu modestie, în ariile lor de competenţă”. Bondor a descris campania Timpului ca pe „un exerciţiu de admiraţie” şi a mai menţionat rolul ei de a crea legături între oameni de valoare din toate colţurile ţării şi din diaspora.

În continuare, Cristina Liberis a povestit experienţa sa ca membru al juriului, având posibilitatea să cunoască, la modul simbolic, trecutul, prezentul şi viitorul acestei ţări, după cum spune şi sloganul campaniei: „Preluăm trecutul, premiem prezentul, pregătim viitorul”.

Adriana Nazarciuc a insistat pe aspectele organizatorice, pe regulament, punctând trei avantaje, şi anume existenţa DSC03368unui juriu naţional format din personalităţi cu autoritate şi cu greutate, diversitatea categoriilor premiate şi aspectul concret al coagulării unei comunităţi de oameni de valoare.

Concret, campania se desfăşoară între 1 martie şi 10 decembrie a.c., iar nominalizările, care pot fi trimise de oricine – persoane fizice, instituţii, mass media – pe site-ul www.oameniitimpului.ro trebuie să vizeze persoane cu realizări importante între octombrie 2015 – septembrie 2016. Zona de acoperire este România, Republica Moldova, Cernăuţi şi diaspora. Va exista şi un vot electronic, dar decizia finală aparţine juriului, alcătuit din scriitorul Radu Vancu (Literatură), muzicologul Cătălin Sava (Arte), profesorul Adrian Cioroianu (Educaţie şi Cercetare), jurnalistul Liviu Mihaiu (Societate civilă), Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional din Sibiu (Diplomaţie publică), cercetătoarea Mioara Anton de la Institutul de Istorie al Academiei Române (Memorie şi Istorie), jurnalistul Nicolas Don (Jurnalism), vicepreşedintele Federaţiei Mondiale de Neurochirurgie Alexandru-Vlad Ciurea (Sănătate), regizoarea Beatrice Rancea (Tinere valori), afaceristul Bogdan Piţigoi (Antreprenoriat), preşedintele juriului fiind directorul revistei Timpul, Daniel Şandru.

(Citit de 251 ori, 1 afisari astazi)