Consiliul Local Municipal (CLM) Constanţa a aprobat, în şedinţa de ieri, nivelul impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2016. O serie de amendamente la proiectul de hotărâre au fost făcute de primarul interimar al Constanţei, Decebal Făgădău. Unul dintre aceste amendamente s-a referit în mod explicit la taxa de promovare a staţiunii Mamaia, taxă care, amintim, a fost una dintre cele mai controversate aprobate vreodată de municipalitate. Mai exact, conform amendamentului lui Făgădău, această taxă va fi eliminată integral pentru persoanele fizice care deţin apartamente în staţiune şi va fi redusă cu 50% pentru agenţii economici.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Well… Iată că, potrivit aceleiaşi administraţii locale, această taxă nu mai este o condiţie sine qua non pentru promovarea staţiunii Mamaia. Iată că soarele nu se mai învârte nici după Mamaia, nici după Asociaţia Litoral Delta Dunării, asociaţie condusă de Corina Martin şi care încasa 80% din taxa colectată de administraţia locală, în vreme ce aceasta din urmă, doar 20%. De altfel, Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral Delta Dunării, nici nu a fost consultată cu privire la eliminarea, respectiv diminuarea taxei. O consultare cu aceasta nu ar fi fost, însă, necesară, de vreme ce taxa a fost impusă şi colectată de municipalitate, nu de asociaţie, devenind astfel o taxă locală, în care vorbim despre bani publici. Am ţinut să fac această menţiune fiindcă în mod deliberat s-a încercat, în repetate rânduri, inducerea ideii că vorbim despre banii privaţilor şi că aceştia fac ce vor cu banii lor. Total de acord, dacă această taxă nu ar fi fost impusă de Mazăre, prin intermediul Consiliului Local Constanţa, care a votat-o – cu excepţia a doi liberali (Radu Matei şi fostul consilier local Ana Marcu) – fără să clipească. Deci, odată ce a trecut prin CLM Constanţa, taxa a devenit una ce implică bani publici.

 

Unde sunt agenţii economici care se roagă de municipalitate să le fie luaţi banii?

Interesant este că, în vreme ce, în mandatul fostului primar Radu Mazăre, pe la şedinţele de consiliu local se perindau tot soiul de oameni de afaceri din staţiune, care strigau sus şi tare cât de mult îşi doresc ei să fie obligaţi să plătească această taxă de promovare – de parcă birul nu ar fi putut fi colectat şi fără aprobarea unei hotărâri de consiliu local -, după „debarcarea” precipitată a lui Mazăre de la conducerea Primăriei Constanţa niciun agent economic din Mamaia n-a mai fost văzut la vreo şedinţă pentru a susţine că taxa de promovare a staţiunii este imperios necesară.

Amintim, în acest context, că în 2013 şi 2014, Asociaţia Litoral Delta Dunării a încasat, din taxa de promovare a staţiunii Mamaia, 1.800.000 lei, din care cheltuise, până la 1 iunie 2015, 1.328.079,29 de lei. Banii au fost folosiţi, printre altele, pentru imnul staţiunii, acel controversat şi kitschos „Viva Mamaia!”, pentru şi mai controversatul Festival Antic Tomis (la care, totuşi, a pus umărul şi Primăria Constanţa, printr-o finanţare nerambursabilă!), pentru realizarea filmului oficial de promovare a staţiunii Mamaia şi a Satului de Vacanţă, precum şi pentru o lamentabilă campanie de publicitate, intitulată „Mamaya Style”, campanile a cărei modificare a fost solicitată de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pe motiv că e discriminatorie şi are conţinut sexist. La momentul respectiv, atât asociaţia, cât şi fostul primar au fost acuzaţi de către CNCD de discriminare.

Decebal Făgădău a avut ideea eliminării acestei taxe pentru persoanele fizice din Mamaia (care s-au plâns, încă din 2013, de faptul că taxa e abuzivă ), respectiv a diminuării ei pentru persoanele juridice abia acum, cu doar câteva luni înainte de alegerile locale din 2016. Până la acest moment, edilul nu a avut nicio luare de poziţie care să lase de înţeles că, în opinia sa, taxa de promovare a staţiunii este fie prea mare, fie abuzivă, fie… de pomană.

E drept, Făgădău nu a mai implicat Primăria Constanţa în organizarea carnavalului din Mamaia, eveniment în cadrul căruia, anul trecut, au urcat pe scenă actori din filmele pentru adulţi, plătiţi din bani publici să facă figuraţie pe lângă Mazăre. La fel de drept e însă faptul că acelaşi Decebal Făgădău a preferat să meargă şi anul acesta pe mâna Asociaţiei Litoral Delta Dunării şi, implicit, a Corinei Martin, în ceea ce priveşte punerea în scenă a Festivalului Antic Tomis. Asta, deşi există istorici care contestă acest carnaval tocmai din considerente ce ţin de adevărul istoric. Vedeta Festivalului Antic Tomis este, cum altfel?!, Corina Martin, care o întruchipează pe Regina Tomiris.

 

Sursa foto: ziuaconstanta.ro

(Citit de 448 ori, 1 afisari astazi)