Agitaţie mare în PNL Constanţa pe tema celor zece criterii de integritate pe care ar trebui să le îndeplinească cei care vor candida la alegerile locale şi la cele parlamentare din 2016. Asta după ce, în cadrul unei şedinţe a Biroului Permanent Judeţean reunit, eveniment care a avut loc la finalul săptămânii trecute, unii dintre liberalii constănţeni s-au pronunţat pentru modificarea acestor criterii, deşi ele au fost trimise de la centru către filialele din teritoriu doar pentru a fi însuşite de acestea, nu şi votate.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Pe marginea decalogului PNL a vorbit, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, şi deputatul Gheorghe Dragomir, copreşedintele PNL Constanţa, care a declarat fără echivoc că acestor criterii de integritate le pot fi aduse doar modificări de formă, nu şi de fond. Liberalul a explicat că este preferabil ca partidul să nu susţină în alegerile din 2016 candidaţi care au probleme cu legea, fiindcă alegătorii nu-şi doresc aşa ceva. Din acest punct de vedere, trebuie menţionat ce prevede criteriul cu numărul 10, care ar trebui respectat de viitorii aspiranţi la scrutinul local şi la cel parlamentar, criteriu care se numeşte chiar „Probleme penale”: „a. [Candidatul] Să nu fi fost condamnat definitiv pentru o infracţiune de corupţie, pentru infracţiuni comise cu violenţă sau pentru alte infracţiuni cu intenţie; b. Să nu fi început împotriva sa urmărirea penală pentru fapte de corupţie  sau infracţiuni comise cu violenţă; c. Să nu fi fost trimis în judecată pentru alte infracţiuni comise cu intenţie; d. Să nu se afle într-o măsură preventivă – arest, arest la domiciliu sau control judiciar pentru orice infracţiune cu intenţie”.

În opinia liderului liberal, „pentru ceea ce-şi doresc românii la ora actuală este nevoie de aceste măsuri”. Interesant, nu toţi liberalii constănţeni sunt de aceeaşi părere. Dragomir a declarat că, în cadrul BPJ-ul de sâmbătă, au existat şi voci care s-au pronunţat pentru eliminarea controlului judiciar din aceste criterii de integritate. Aici, copreşedintele PNL Constanţa a amintit numele a doi colegi, anume Romeo Murea şi consilierul judeţean Gheorghe Măndilă. Poziţia lor ar fi consemnată, susţine Dragomir, în procesul verbal al şedinţei.

Două dintre cele mai cunoscute cazuri de liberali constănţeni care au probleme cu legea sunt cel al senatorului Gigi Chiru şi al lui Adrian Stan, primarul oraşului Techirghiol, acesta din urmă suspendat în prezent din funcţie, prin ordin de prefect. Senatorul Chiru a fost condamnat de instanţa supremă în dosarul în care este acuzat că, atunci când se afla în campanie electorală pentru mandatul de primar al Constanţei, în 2012, ar fi trimis alegătorilor, prin poştă, bonuri valorice medicale, cu scopul de a-i determina să îl voteze. Pentru Adrian Stan, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus, la jumătatea lunii noiembrie, trimiterea în judecată, cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Adrian Stan a ieşit din cărţi în perspectiva alegerilor locale de la anul. Gigi Chiru, însă, nu pare nici acum resemnat cu pierderea alegerilor în 2012, fapt pentru care ar vrea să încerce, susţin colegii săi de partid, o nouă candidatură, de data aceasta chiar independentă. De altfel, parlamentarul îşi face campanie door to door.

Decalogul PNL va fi votat vineri, în cadrul Consiliului Naţional al PNL, eveniment la care va participa cu o delegaţie şi PNL Constanţa,.

Sursa foto: observator.ro

(Citit de 272 ori, 1 afisari astazi)