Ieri după-amiază, aproximativ 100.000 de români au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva încercării guvernului PSD de a adopta două ordonanţe de urgenţă: una pentru graţierea unor infractori, printre care şi condamnaţi pentru corupţie, alta pentru dezincriminarea abuzului în serviciu, infracţiune prin intermediul căreia se scurg foarte multe fonduri din bugetul public. Pentru abuz în serviciu este judecat şi Liviu Dragnea, preşedintele PSD şi şeful neoficial, dar autoproclamat al guvernului.

Promotii tablouri pecanvas.ro

La Constanţa au participat la protest circa 1500 de oameni, puţini, comparativ cu mitingurile din Bucureşti şi din

Bucureşti, 29 ianuarie. Foto: Vlad Petri (FB)

celelalte mari oraşe ale ţării, dar mulţi, dacă ne raportăm la alte manifestaţii din oraşul nostru. Este încă o confirmare a nivelului scăzut de civism.

În capitală, conform estimărilor jandarmeriei, peste 50.000 de oameni au fost în stradă, la Cluj Napoca –  între 10.000 şi 15.000, la Sibiu – 10.000, la Timişoara – 11.000, la Iaşi – peste 3000, la Braşov – circa 3000. Au fost manifestaţii şi în oraşele mai mici.

Românii au ieşit să protesteze şi în capitale europene, în Londra, Paris şi Bruxelles.

La sediul PSD de la Trocadero. Foto: Cătălin Anghel (FB)

Constănţenii, aproximativ 500, s-au adunat la ora 17, pe platoul din faţa prefecturii, unde au scandat mai mult de o oră, după care au pornit în marş pe traseul bulevardul Ferdinand, bulevardul Lăpuşneanu, bulevardul Tomis şi înapoi la Prefectură. Pe drum s-au alăturat şi alţi manifestanţi, numărul lor ajungând, potrivit unor estimări ale participanţilor, la circa 1500. Singura oprire a fost la sediul PSD de la Trocadero, unde au fost înregistrate unele violenţe, dar numai verbale.

Participanţii au scandat cu predilecţie „PSD, ciuma roşie”, „DNA să vină să vă ia!”, „Constanţa cere: fără graţiere!”, „Constanţa, trezeşte-te!”, „Vrem spitale, nu penitenciare!”, „Ieşiţi din casă dacă vă pasă!” şi au purtat pancarte şi foi de hârtie cu diferite mesaje adresate guvernului PSD. Şi în Constanţa, ca peste tot în ţară, mitingurile au fost civilizate, fără niciun incident violent, ceea ce arată calitatea manifestanţilor.

Este a doua mişcare de protest pe aceeaşi temă, a ordonanţelor de graţiere şi de modificare a Codului Penal. Ieri mult mai mulţi oameni au strigat să-şi arate dezacordul, confruntaţi cu insistenţa guvernului PSD de a adopta ordonanţele în ciuda faptului că s-a ieşit în stradă în număr mare şi în 22 ianuarie. Foarte mulţi dintre participanţi erau, totuşi, sceptici că guvernul va retrage ordonanţele, chiar şi după atâtea semnale şi avize negative, comentând că miza politicienilor penali este foarte mare: a intra sau a nu intra la puşcărie.

Astăzi, la dezbaterea publică organizată de Ministerul Justiţiei, sunt previzibile incidente sau cel puţin spectacol, având în vedere faptul că iniţial a fost permisă participarea a numai 50 de persoane, fără prezenţa jurnaliştilor, având în vedere şi anunţul că Gigi Becali va veni să susţină cauza potenţialilor graţiaţi. De fapt, dezbaterea este, în mod vizibil, o formalitate, după dezacordul evident al celor 100.000 de români care au găsit suficientă energie pentru a şi-l manifesta în stradă.

(Citit de 162 ori, 1 afisari astazi)