Nava-minune a englezilor merită văzută. Pe cunoscători  îi impresionează sistemele sofisticate de la bord, printre care sistemul de urmărire ţinte aeriene SAMPSON, care, spun englezii, este în stare, atunci când îşi umflă muşchii, să monitorizeze, atenţie!, 1.000 de obiecte zburătoare. Plus o perdea de gloanţe prin care nu trece nimic (aşa numitul close-in weapon system). Dar să nu intrăm prea mult în detalii militare. Pe profani îi încântă silueta maiestuoasă a distrugătorului, precum şi faptul că este cea mai modernă navă de acest tip de pe planetă. Pe mine, unul, m-a încântat şi aspectul, dar mai ales dotările şi mai mult decât toate acestea la un loc, Excelenţa Sa Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Jovial, mai ales că şi-a ţinut o parte din discurs în limba română, Excelenţa Sa ne-a asigurat de compasiunea poporului britanic pentru victimele de la clubul Colectiv, a vorbit despre distrugătorul HMS [Her Majesty’s Ship] Duncan şi… şi-a lăudat companiile din industria lor de apărare. Care sunt performante într-adevăr, chiar au prezentat câte ceva la mini-târgul naval improvizat pe puntea heliport şi îşi doresc foarte mult continuarea afacerii cu fregatele. „Aş vrea să mulţumesc celor 13 companii britanice care oferă tehnică şi tehnologie militară care noi credem că oferă potenţial României să îşi atingă obiectivele de modernizare a marinei militare”. Ambasadorul s-a mai declarant mândru şi bucuros că România are două fregate de tip 22. Acum o să mă scuze Excelenţa Sa, da’ io nu-s aşa de mândru, şi am să vă spun de ce:

Pentru cele două fregate, statul român le-a plătit britanicilor peste 120 milioane de euro, deşi aceste nave erau recuperate de la fier vechi şi, probabil, urmau să fie utilizate pe post de ţinte navale de către marina regală britanică (în 2002, în timp ce partea română negocia cu reprezentanţii BAE Systems, Ministerul Apărării din Marea Britanie a aprobat un plan de utilizare a fregatelor de tipul 22 drept ţinte navale pentru antrenamentul celorlalte nave militare, două dintre aceste nave fiind scufundate). Mai mult, în afară de singurul tun de calibru 76 milimetri operaţional, „Regele Ferdinand” şi „Regina Maria” nu sunt înarmate conform standardului NATO pentru această categorie de navă. Cele două sisteme de apărare antiaeriană Sea Wolf de la bord, care dispun de o rezervă de 72 de rachete, precum şi cele două lansatoare Harpoon, fiecare cu câte patru rachete navă-navă, au rămas la englezi, urmând ca pentru dotarea cu rachete să fie plătite alte zeci de milioane de lire sterline. Valoarea totală a programului de înzestrare cu fregatele tip 22, inclusiv etapa a doua de modernizare cu rachete, în prezent abandonată din lipsa fondurilor, se ridică la 600 milioane de dolari. Suma vehiculată în scandalul comisionului plătit pentru fregate este de peste şapte milioane de lire sterline.

Aşa că, să nu vă fie cu supărare, Excelenţele Voastre, nu mai bine ne daţi nouă bijuteria de distrugător şi voi vă întoarceţi în Anglia cu fregatele?

(Citit de 503 ori, 1 afisari astazi)