Salut cu mare interes lansarea volumului „Sălbaticul din Balcani”, semnat de jurnaliştii Daniel și Camelia Popa. Cu „tovarăşul” Popa, aşa cu obişnuiam să îl interpelez telefonic (şi eu, la Constanţa, dar şi el, la Bucureşti, aveam nişte colegi – relicve jurnalistice, mă rog, persoane care au activat în presă pe vremea împuşcatului şi care nu evoluaseră prea mult după 1989 – aşa că făceam haz de necaz), am mâncat o pâine dulce-amară la „România Liberă”.
L-am prins la ziar pe Petre Mihai Băcanu, apoi au venit nemţii de la WAZ şi apoi Adamescu. Ăsta din urmă a făcut ce a făcut şi a pus publicaţia pe butuci. Bine, până la urmă a fost decizia lui, că doar comanda pe propriii bani. Nu asta am vrut însă să vă spun, ci faptul că „tovarăşul” Popa, într-o seară, a pus mâna pe un vraf de articole ale subsemnatului şi s-a dus să mă apere împotriva unei decizii de concediere de la RL, la propunerea unui personaj inodor şi incolor, care atunci îmi era şef la subredacţia Constanţa şi care m-a vrut concediat pentru că nu îi plăcea faţa mea. Până la urmă căcăciosul de şef de la Constanţa nu a avut curaj să apară, la cercetarea mea disciplinară, în faţa lui Emil Hurezeanu şi Dan Turturică, pe atunci şefi la RL. Eu, însă, m-am dus, şi m-am întors la subredacţia Constanţa viu şi nevătămat. Plus cu titlul de cel mai bun corespondent RL în acea lună.
Nu i-am mulţumit niciodată lui Daniel Popa, nici nu a fost nevoie. Lucram împreună. Acum, peste ani, constat că „tovarăşul” Popa şi soţia, tot jurnalistă, nu s-au lăsat de scris. Din contră. Cum presa s-a dezbrăcat, la propriu, de caracter în ultimii ani şi, printre ţâţe, buci, divorţuri, arestări de tabloide, este greu să îţi găseşti locul cu un articol serios, atunci mai rămâne cartea. Şi nu vorbesc aici despre „biblioteca pentru hoţi”, ci despre munca serioasă de a scrie singur sute de pagini.
Aveţi mai jos comunicatul Editurii Trei despre „Sălbaticul din Balcani”:
Volumul de literatură de călătorie „Sălbaticul din Balcani”, apărut la Editura Trei, este disponibil în librării. Autorii, jurnaliștii Daniel și Camelia Popa, încearcă să realizeze o radiografie socială a acestei părți de lume, focalizând atenția cititorilor asupra câtorva zeci de portrete ale unor oameni din țările Balcanilor.
Scopul declarat al autorilor, exprimat încă din primele rânduri ale cărții, este acela de a destructura o serie de mituri și de stereotipuri legate de oamenii care trăiesc în acest colț de lume și de a înfățișa realitatea așa cum este ea, văzută prin ochii omului obișnuit.
„Sălbaticul din Balcani” nu conține impresii turistice despre obiective în vogă, descrieri de muzee sau de situri istorice. Conține, în schimb, o sumă de portrete dinamice ale unor oameni care devin, prin poveștile lor de viață, simboluri ale normalității acestei regiuni. Portretele sunt creionate aproape fotografic, în locul camerei foto fiind folosit cuvântul.
„Sălbaticul din Balcani” este un homo sapiens cu toate atributele lui: creier, mâini mai scurte decât maimuța înaintașă, ochi, picioare ș.a. „Sălbaticul din Balcani” gândește, are trăiri, uneori porniri ucigașe, naște copii, face războaie și turism, iese cu bâta în stradă sau adună portocale. „Am pătruns în lumea acestei creaturi cu teamă, incitați de legende și de tot felul de bârfe devenite convingeri. Ne-am dorit să cunoaștem sălbatici în tenebroșii Balcani, însă am găsit aici oameni. Oameni vii, cu grijile lor. Oameni care își îngăduie rareori o pereche de pantofi Hugo Boss sau o mașină scumpă, dar care te ajută la nevoie. Oameni care te percep firesc ca fiind unul de-al lor”, mărturisesc din start autorii.
De altfel, autorii recunosc că demersul lor literar vizează mai degrabă cunoașterea spiritului acestei părți a Europei: „Am <palpat> suflete de oameni din orașe, cu cântul și nebunia lor, suflete de oameni din locuri izolate, suflete de țărani și suflete de capitaliști, suflete de femei și suflete de bărbați, suflete de tineri și suflete de bătrâni. Am descoperit suflete de locuri și locuri cu suflet”. Alături de autori, cititorul îi cunoaște pe Ivan, rockerul din Viganj, pe Marinka bulgăroaica, mama ființelor stinghere, pe profesorul Najden dintr-un colț uitat de Macedonie, pe Svetosla- bucătarul perfect din Balcic, pe polițiștii-antiteză Afrim și Vasil din Albania, pe Damir (marinarul croat pensionat, devenit viticultor vestit), pe Dimitrios- antigermanul sau pe chelnerul Borislav, eruditul din Sozopol.
Camelia Popa este jurnalist de presă scrisă și are un doctorat în psihologie. Ca jurnalist a publicat articole cu tematică socială, politică și economică. În calitate de psiholog, este autoarea unei serii de volume de psihopatologie și psihologie socială.
Daniel Popa este jurnalist cu o carieră de peste două decenii în presă și consultant în comunicare. A publicat câteva mii de articole în domeniile social, economie și investigații. A fost consilier în diverse campanii de comunicare politică și comercială.
Lansarea oficială a cărții „Sălbaticul din Balcani” va avea loc pe 8 aprilie 2016, la ora 19, la librăria Humanitas Cișmigiu. Vor vorbi despre volum jurnalista Sabina Fati și Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
Nici un comentariu