Material publicat pe platforma justitiecurata.ro.

Promotii tablouri pecanvas.ro

 

Proiectul privind „Restaurarea, consolidarea, proiecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Capidava”, proiect cu finanţare europeană de 74 de milioane de lei, poate fi considerat unul dintre eşecurile Consiliului Judeţean Constanţa (CJC). Instituţia condusă de Nicuşor Constantinescu nu va finaliza proiectul până la termenul-limită, anume sfârşitul lunii iunie. Dar nici nu va da banii înapoi, aşa cum risca iniţial. Asta fiindcă, în urma discuţiilor cu MDRAP, proiectul a fost declarat, conform explicaţiilor lui Cristinel Dragomir, vicepreşedintele CJC, nefuncţional. Ceea ce nu este însă, nici pe departe, o veste foarte bună. Consiliul Judeţean Constanţa are termen doi ani să finalizeze acest proiect, doar că, de data aceasta, din banii săi. Adică, din banii publici ai judeţului Constanţa.

Cristinel Dragomir, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a anunţat, recent, că în urma unor discuţii cu reprezentanţii MDRAP, proiectul privind „Restaurarea, consolidarea, proiecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Capidava” a fost declarat nefuncţional, pentru că nu va fi terminat până la sfârşitul lunii iunie, aşa cum prevedea termenul-limită. Amintim că este vorba despre un proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, a cărui valoare totală se ridică la 74 de milioane de lei.

Nu este însă un proiect european ca oricare altul, pe care Consiliul Judeţean Constanţa a încercat să-l implementeze, ci unul care a ajuns, la finalul anului trecut, în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În acest sens, la începutul lunii decembrie 2015, CJ Constanța a decis să se constituie parte civilă în dosarul în care este arestat preventiv Constantin Dima, acum fost administrator al firmei care câştigase contractul de executare a lucrărilor – Mara Construct SRL. În luna aprilie a acestui an, DNA a decis trimiterea în judecată sub control judiciar a lui Constantin Dima. În acest dosar, Andrei Bodean, procuror al DNA – Serviciul Teritorial Constanţa, vorbeşte despre fraudă cu fonduri europene şi alte infracţiuni privind reabilitarea unor monumente din judeţul Constanţa.

„Trecând pe nefuncţional, nu mai dăm banii înapoi”

În decembrie 2015, Cristinel Dragomir, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, atrăgea atenţia asupra faptului că, dacă proiectul cu finanţare europeană nu va fi finalizat la termen, instituţia pe care o conduce riscă o corecţie financiară de 100% pentru reabilitarea eşuată a Cetăţii Capidava.

Practic, vinerea trecută (n. r. decembrie 2015), constructorul ne-a solicitat rezilierea contractului în caz de forţă majoră, întrucât administratorul societăţii a fost arestat, iar societatea nu mai poate duce la îndeplinire proiectul. În momentul când se constată o neregulă şi există cercetare penală pe un proiect, pe o persoană juridică ce are legătură cu un proiect finanţat de Uniunea Europeană, se sistează absolut toate plăţile către entitatea respectivă. Am fost informaţi de către DNA şi ni s-a solicitat să încetăm plăţile către SC Mara Construct, întrucât există începerea urmăririi penale şi există suspiciuni rezonabile că s-au comis anumite infracţiuni”, explica vicepreședintele CJC.

 

Tot atunci, Dragomir menţiona că proiectul trebuie continuat, iar în acest sens se impune organizarea unei noi licitaţii. E drept însă că vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa îşi manifesta, încă de acum şase luni, reţinerea faţă de finalizarea la termen a proiectului, precizând că ar exista o serie de proceduri care pot determina întârzierea finalizării acestuia.

Între timp însă nu a fost demarată nicio licitaţie pentru continuarea lucrărilor. Şi dacă ar fi avut loc o astfel de procedură, cel mai probabil proiectul nu ar fi fost terminat la timp, iar Consiliul Judeţean Constanţa ar fi fost obligat să dea banii înapoi.

Ce a făcut însă CJC? În urma discuţiilor cu MDRAP, proiectul a fost declarat nefuncţional:

Trecând pe nefuncţional, nu mai dăm banii înapoi. Era clar că noi nu terminam proiectul până la 1 iulie, din motive care n-au depins de noi, de CJC. Dacă proiectul nu ar fi fost declarat nefuncţional, ar fi existat riscul acelei corecţii financiare, chiar şi de 100%. Aşa însă, proiectul trebuie finalizat în doi ani, dar exclusiv din banii noştri. Dacă nici la finalul celor doi ani nu îl terminăm, riscăm iarăşi corecţia financiară. Dar nu cred că vom ajuge până acolo. În maximum două săptămâni dăm drumul la licitaţie”, a explicat Dragomir.

Până la acest moment, din suma totală a proiectului – 74 de milioane de lei -, s-ar fi cheltuit între 30 şi 40 de milioane. Restul banilor însă trebuie suportaţi din bugetul judeţului Constanţa, adică, din banii constănţenilor.

Mara Construct SRL, o societate cu lipici la banul public

Mara Construct SRL este firma finei lui Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanța.

Înfiinţată în aprilie 2007, Mara Construct SRL are ca domeniu de activitate „lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale”. Unic asociat în firmă este, conform Registrului Comerţului, Maria Cătălina Lăpăduş, fiica Sandei Ciocoiu – al cărei nume a apărut, de-a lungul vremii, alături de cel al omului de afaceri Sorin Strutinsky, în societatea Compress Holding – şi fina de cununie a lui Nicuşor Constantinsescu.

 

 

Materialul integral, pe justitiecurata.ro

(Citit de 463 ori, 1 afisari astazi)