Consiliul Local Municipal (CLM) Constanţa a aprobat, în şedinţa de îndată de ieri, alocarea din bugetul local a sumei de 13 milioane de lei pentru finalizarea unor proiecte derulate pe fonduri europene, proiecte care nu vor fi gata până la sfârşitul acestui an, termenul avansat pentru finalizare fiind iunie 2016. Potrivit declaraţiilor primarului interimar al Constanţei, Decebal Făgădău, cei mai mulţi bani din suma de 13 milioane de lei vor fi direcţionaţi către reabilitarea Parcului Arheologic (parcul de la Primăria Constanţa). În total am alocat 13 miloane de lei dintr-un total valoric al proiectelor de 70 de milioane de lei. Cea mai mare sumă se regăsește la Parcul Arheologic unde, la un moment dat, am luat în calcul anularea contractului de finanțare, în speranța că în actualul exercițiu financiar, 2014 – 2020, voi găsi resurse pentru a finanța acest proiect, dar nu am găsit nicio linie de finanțare pentru parcuri. Oricum, ar fi trebuit să-l facem din bugetul nostru odată ce el a fost aprobat, bugetat, angajate cheltuieli din bugetul municipal, iar o hotărâre de guvern din luna iunie spune că nu poți să inițiezi studii noi până nu termini de implementat studiile vechi. Aveam de ales fie să nu luăm niciun ban european și să facem totul din banii noştri, sau să luăm cât putem de mult și mi-aș dori să avem o decontare cât mai generoasă până la 31 decembrie și diferența să o cofinanțăm din bugetul local. Valoarea parcului este de 15,5 milioane de lei”, a explicat Făgădău.

Promotii tablouri pecanvas.ro

Un alt proiect cu finanţare europeană pe care municipalitatea îl va cofinanţa din bugetul local este cel privind parcarea etajată din centrul staţiunii Mamaia. „Parcarea multietajată din zona Albatros este un proiect în valoare de 14,3 milioane de lei. Astăzi am aprobat finanţarea din bugetul local cu 160 de mii de lei, asta înseamnă mai puţin de 40.000 de euro, pentru că, din motive tehnice născute de condițiile meteo, de termene de așteptare între turnare de planșee au intervenit aceste decalaje. Am reușit să atragem 14 milioane de lei, contribuția municipiului fiind una simbolică. Termenul de predare va fi iunie 2016. Sperăm să încheiem proiectul mai repede și să-l dăm în funcțiune”, a menţionat edilul.

Tot în şedinţa de ieri, CLM Constanţa a mai alocat 3 milioane de lei pentru modernizarea sistemului de iluminat public, proiect în valoare totală de 31 de milioane de lei, dar şi 11.000 de lei pentru parcul seniorilor, proiect a cărui valoare ajunge la 4 milioane de lei. Toate aceste proiecte aprobate, ieri, cu votul a 17 dintre consilierii locali (cei patru liberali prezenţi s-au abţinut de la vot) au ca termen de finalizare sfârşitul lunii iunie 2016.

Primarul interimar a precizat, totodată, că „în data de 3 decembrie a apărut o hotărâre de guvern care precizează ca termen limită 8 decembrie (n.r. astăzi) pentru prezentarea hotărârilor de consiliu local ce reprezintă acordul beneficiarilor în vederea prelungirii termenului de implementare a proiectelor”. Cum s-a ajuns la această situaţie? Făgădău a invocat o birocraţie excesivă şi o serie de contestaţii formulate la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, aspecte ce au devansat datele de începere efectivă a lucrărilor. Cu toate acestea, constructorii nu vor fi traşi la răspundere fiindcă, la momentul actual, ei se află încă în termenele contractuale, măsura alocării acestor sume din buget fiind, susţine Făgădău, una „de precauţie”. Situaţia nu este, se pare, singulară, în mai multe judeţe din ţară înregistrându-se astfel de probleme.

(Citit de 302 ori, 1 afisari astazi)